Sivas’ın Şarkışla ilçesinde kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinde sona gelindi. Kurulacak OSB ile binlerce kişiye istihdam sağlanacak. Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas OSB Toplantısı, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında yapıldı. Toplantıda projede gelinen son durum ve yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı.
Toplantıya İl Özel İdaresi Sekreteri Şakir Öner Öztürk, Şarkışla Kaymakamı Samet Öztürk, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Özdemir, Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanlığı İmar İnşaat Birim Sorumlusu Recep Durukan ile diğer ilgililer katıldı.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Vali Yılmaz Şimşek, yaklaşık dokuz yıl önce başlatılan Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinin son bir yıl içinde önemli bir ivme kazandığını söyledi. Türkiye yüzyılı hedefleri, On Birinci ve On İkinci Kalkınma Planları rehberliğinde, Sivas Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik çalışmalarda artık sona yaklaşıldığını ifade eden Vali Yılmaz Şimşek, "Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas Sanayi Bölgesi, hayvancılığın merkez üssü konumunda olan ve Türkiye’nin en büyük canlı hayvan pazarına ev sahipliği yapan Şarkışla ilçemizde kuruluyor. Bölgeye sonrasında ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacağını düşündüğümüz bu projemiz; farklı büyüklük ve ebatlarda 103 besi ahırı ve 31 adet sanayi işletmesi olmak üzere toplam 144 adet işletmeden oluşmaktadır. Ayrıca Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de 17 bin 500 baş hayvan kapasitesi ve yıllık yaklaşık 7 bin 500 ton et üretimi planlanmaktadır. Bu projeyle doğrudan bin kişilik, dolaylı olarak ise 5 bin kişilik istihdam potansiyeli hedefliyoruz. 227 bin hektar kurulacak olan Besi Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçtiğinde inanıyorum ki, Şarkışla ilçemiz modern besi ahırları ve sanayi alanları ile hayvansal üretimin cazibe merkezi haline gelecektir" diye konuştu. Çevreye Duyarlı OSB Çevreye duyarlı bir altyapısı olacak projede ortaya çıkan hayvansal gübrelerin gaza dönüştürülmesi neticesinde elektrik üretecek biyogaz tesisi, atık su artıma tesisi ve uzun vadede ise bölgede güneş enerji santrallerinin kurulması planlandığını kaydeden Vali Yılmaz Şimşek, "Proje hazırlıklarını tamamladığımız Besi OSB’de bugün Tarım ve Orman Bakanlığından gelen heyet de yerinde incelemelerde bulunmuştur. Yapılan çalışmalar ve tespitler neticesinde projemizin 2024 yılı yatırım programında yerini alarak hayata geçmesini ümit ediyoruz. Tarımsal üretimi artırarak gıda güvenliğine ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını öngördüğümüz Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi; şüphesiz tarımsal sanayinin gelişiminde, istihdamın artmasında ve bölgenin ekonomik büyümesinde de önemli rol oynayacaktır. İnşallah bu bölgemiz, tarımsal sektörün geleceğini şekillendirirken, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunarak bölgeye değer katacaktır" İfadelerine yer verdi.