Doların hızlı yükselişi ile birlikte birçok ürün ve malzemede ciddi fiyat artışları yaşanmaya başladı. Özellikle Aralık ayında yapılan fiyat artışları ile 80 TL olan ayçiçek yağı 180 TL’ye, 5 kglik yoğurt 28 TL’den 50 TL’ye, ekmek 1.50 TL’den 2 TL’ye, paket süt 6 TL’den 12 TL’ye, tuvalet kağıdı 16 TL’den 35 TL’ye, 12 Kilogramlık mutfak tüpü 140 TL’den 226 TL’ye, Mercimek 10 TL’den 20 TL’ye, bulgur 7 TL’den 11 TL’ye, makarna 3 TL’den 6 TL’ye yükseldi.
ZAMLAR BİR YANDAN STOKÇULUK BİR YANDAN
Gazianteplilerin büyük tepki gösterdiği fiyat artışlarına son olarak stokçuluk da eklendi. Özellikle süpermarketler, ellerinde bulunan ürünleri, zamlanmadan önce almasına rağmen zamlı fiyattan satmanın yanı sıra müşteriye kota da koydu. Özellikle yağ, şeker, un ve makarnada gizli stokçuluk yapan marketler için ceza yolda.
STOKÇULARA VE GİZLİ STOKÇULARA
AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa ile stokçulukla mücadeleye ilişkin kanun maddeleri bu hafta TBMM Genel Kurulu’nun gündemine alınacak. Yılbaşından önce resmileşmesi beklenen yasa ile stokçulara ve gizli stokçulara darbe vurulacak.
KANUNDA DEĞİŞİKLİK MECLİS GÜNDEMİNDE
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yapılacak değişiklik ile “üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması durumunda öngörülen cezaların ağırlaştırılarak cezanın etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılmasının amaçlandığı” belirtildi.
2 MİLYONA VARAN CEZALAR UYGULANACAK
Değişikliğin kabul edilmesi ile birlikte “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz” hükmüne aykırı hareket edenlere 50 bin ve 500 bin TL arasında olan tutar yükselerek, 100 bin TL’den, 2 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.