USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

Su kabakları Şırnaklı kadınların ellerinde hayat buluyor

şırnak’ta eskiden su taşımada kullandığı su kabakları bu günlerde usta ellerde sanat eserine dönüşüyor.

Su kabakları Şırnaklı kadınların ellerinde hayat buluyor
13-08-2023 14:08
Google News

Şırnak’ta eskiden su taşımada kullandığı su kabakları bu günlerde usta ellerde sanat eserine dönüşüyor. Kursa katılanlar, küçük matkaplarla kabaklara şekil verirken, ortaya göz alıcı eserler çıkıyor. Şekil verildikten sonra boyanan ve verniklenen su kabakları birbirinden güzel avize ve gece lambalarına dönüşüyor.


Şırnak Halk Eğitim Merkezi’nde “Su Kabağı İşlemeciliği Kursu” açıldı. Kursta usta öğretici Nazdar Basan gözetiminde 12 kursiyer meslek öğreniyor. Kursiyer kadınlar, su kabağından ürettikleri gece lambası, abajur, avize, vazo gibi çeşitli dekoratif ürünleri sergilerde satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.


Usta öğretici Nazdar Basan, Halk Eğitim Merkezi’nde su kabağı kursu açtığını belirterek, şu anda 12 öğrencisine ders verdiğini söyledi. Su kabağı ile ilgili bildiklerini aktarmaya çalıştığını ifade eden Basan, kişiye özel sipariş alıp su kabağı satışını da yaptıklarını dile getirdi.


Satıştan gelen ücretin Halk Eğitim Döner Sermayesine girdiğini aktaran Basan, "Su kabağını Aksaray, Osmaniye, İskenderun gibi illerden temin ediyoruz. Ham halini getirdikten sonra zaten işleme hazırlıyoruz. İçini temizliyoruz, kabağa göre desen koyuyoruz. Ne tür bir desen isteniyorsa, müşteri ne istiyorsa. Aile fotoğrafını da koyabiliyoruz, ayrıca istediği bir desen varsa onu da yerleştiriyoruz. Atatürk, Türk bayrağı, Şırnak’a özgü projeler yapıyoruz. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’ın logolarını işliyoruz. Aile fotoğrafını dekupaj yapıyoruz. Lamba, abajur, masa üstü lamba, avize olarak isteyen hangi tür evine nasıl yakıştığını düşünüyorsa biz de o şekilde yapıyoruz" dedi. "Bu kurslarımızdan faydalanan kursiyer sayımız 30 bin 800 kişidir"


Şırnak Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Barış Bayram ise aktif 480 kursları olduğunu kaydederek şunları söyledi:


"Bu da 12 ile çarptığımız zaman 5 bin 760 kurs oluyor. Bu kurslarımızdan faydalanan kursiyer sayımız 30 bin 800 kişidir. Kursiyerlerimizin 15 bini kadın, 14 bin civarı ise erkeklerden oluşuyor. Her alanda kurslarımız var. Sportif, kültürel, özellikle eğitime yönelik kurslarımız var. El sanatları, bilgisayarcılık, bahçıvanlık, unutulmaya yüz tutmuş kurslarımız var. Şal-u Şepik, kilim kursları gibi. Onları da aktif bir şekilde gösteriyoruz. Bunun dışında okul öncesi kurslarımız var. Aklınıza gelebilecek her türlü kursumuz var. Özellikle bizim benimsediğimiz ve önemsediğimiz kurslarımız, TYT ve AYT üniversiteye hazırlanma kurslarımızdır. Kumçatı, Balveren, Kızılsu, Şırnak merkez ve Şırnak merkezde farklı kurumlarda da bu kursları açıyoruz. Şırnak’ın şartları malum. Maddi durumlar, öğrencilerin erişim konusunda yaşadığı sıkıntılar. Bizler bu konuda onlara çok ciddi destekler sağlıyoruz. Her konuda biz onlara yardımcı oluyoruz. Bizim bu sene aldığımız veriler Şırnak merkeze bağlı kurslarımızda AYT ve TYT kurslarımızda yaklaşık ilk 100 binde olan 120-130 öğrencimiz var. Geçen seneye kıyasla, ilk 10 binde tıpa giden öğrenci sayılarımız 6-7 tane tıp öğrencimiz var. Diş hekimliğine gidecek olan yaklaşık 10 öğrencimiz var eczacılık kurslarımızdan. Eczacılığa gidecek yaklaşık 10 öğrencimiz var. Öğretmenlik alanında 30 öğrencimiz var. Üniversiteye göndereceğimiz yaklaşık 200 öğrencimiz var."


Usta öğretici Nazdar Basan’ın Şırnak’ta bu işi yapan tek kişi olduğunu belirten Bayram, "Onun dışında bu işi yapan başka bir hocamız yok. Ciddi anlamda güzel ürünler sergiliyor, güzel çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaları siparişe özel yapıyoruz. Mesela bizim kendi yaptığımız ürünler var. Bizim e-PttAVM üzerinden de satışlarımız var. Onun dışında da mesela birinin özel bir siparişi olur, ondan sonra istediği deseni de su kabağının üzerine işliyoruz. Döner sermaye üzerinden bizim satışlarımız var. Talep edenler olursa ya e-PttAVM üzerinden girip bakarlar, beğendikleri su kabağı modeli orada varsa zaten oradan direkt alırlar. Yoksa da şayet, örnek veriyorum Atatürk’ün fotoğrafını oraya işlenmesi ve takımlar olabilir veya başka bir şey olabilir bu bizim için fark etmez. Gelirler bizimle irtibata geçerler, su kabağın üzerine şunun işlenmesini istiyorum dedikleri zaman biz de siparişe göre yapabiliyoruz" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler