Gaziantep’in Bir direnen bin dirilen bir şehir olarak Antep savunmasının bir desten olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Tancan, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İngilizler 17 Aralık 1918’de Antep’e girdiğini ifade ederek, “İngilizler bir yıl sonra Antep’i boşaltınca, bu kez Fransızlar 5 Kasım 1919’da şehri işgal etti. 1920 yılının başında ise halkın yediden 70’e vatanı için canını ortaya koyduğu tarihi ‘Antep Savunması’ başladı. 1 Nisan 1920’de başlayan Gaziantep savunması 11 ay sürdükten sonra açlık yüzünden sona erdi.”dedi.
6 BİN 317 ŞEHİT VERİLDİ
“Her yıl 25 Aralık tarihinde, atalarımızın hürriyet ve bağımsızlık uğruna, namus ve bayrak uğruna mücadele etmeyi, bu yolda seve seve şehit ve gazi olmayı seçtiği bu topraklarda yokluklar içinde yazılan Kurtuluş Destanını kutluyoruz”diye konuşan Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Savunma süresince Fransızlar şehre 70 bin mermi attı, 6 bin 317 Antepli şehit oldu. Bu olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep’e “Gazi” unvanını verdi. 25 Aralık 1921’de son Fransız askeri Antep’ten ayrıldı.”diye konuştu.
Geçmişten gelen ruhla bugün Gaziantepliler her alanda birlikte iş yapabilme kabiliyeti ve hayrıseverlik ruhunu temsil eden “Gaziantep Modeli” ile kazançlarını aynı fedakarlıkla paylaşmakta, okullar, camiler ve sağlık kuruluşları yaptırarak, zorda kalan kardeşlerine yardım ederek, sosyal ve eğitim projelerinin hepsinde en ön safta yer alarak, kısacası ekmeğini kardeşiyle bölüşerek tüm dünyaya örnek olduğunu kaydeden Tancan, sözlerini şöyle tamamladı; “Bu vesile ile Gazi şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıl dönümünü kutluyor, vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi hayırla ve rahmetle yâd ediyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Şehrimizin ve Ülkemizin kurtuluş mücadelesi ve bölünmez bütünlüğü uğruna bu güne kadar kaybettiğimiz tüm gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyorum.”