TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sivas Kongresi'nin 104. yıldönümünde ahaber'in canlı yayınına katıldı.
Kurtulmuş, "Kongreler zincirinin son halkası Sivas Kongresi'dir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan süreç Sivas Kongresi ile son buldu. O zaman İstanbul büyük bir baskı altındaydı. Ordunun silahları dağılmış bir yenilgi alınmış Balkan Savaşları'ndan sonra küçülüp Anadolu kıtasına çekilmek zorunda kalmış bir büyük cihan devletinin yıkıntılarından bahsediyoruz. Bu halkın ecdadımızın böyle bir esareti kabul etmesi mümkün değildi. Anadolu'da çok ciddi bir uyanış yaşanıyor. Samsun'da Sivas'a gelen süreç bir iradeyi ortaya koyuyor. Sivas Kongresi milli iradenin kendisiydi. Kongreler ile ecdadımız milli iradesini ortaya koydu" açıklamasını yaptı.
TBMM 1 EKİM'DE AÇILIYOR
1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Numan Kurtulmuş, bu yıl Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcı olduğunu vurguladı. "2023 yılı bizim tarihimiz bakımından önemli bir yıl. Cumhuriyetimizin bir asrı geride kalıyor. İnşallah ikinci asrı Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcı olacak Yasama, yürütme, yargı faaliyetleri içerisinde en önemlisi milli iradenin tecelli ettiği yer TBMM'dir. Bu süreçte TBMM'ye çok büyük sorumluluklar düşüyor. Öncü bir rol oynama fonksiyonuna sahip olduğunu düşünüyorum Bu süreçte Türkiye Cumhuriyetimizin 2. asrına yaraşır şekilde güçlü bir Meclis olmasını istiyoruz. Şu anda Meclis'te 15 siyasi parti var ve temsil gücü çok yüksek. 6 siyasi partinin Meclis'te grubu var. Bunun büyük avantaj olduğunu düşünüyorum. Önümüzde bekleyen temel meseleler var bunları çözeceğimize inanıyorum. Meclis İç Tüzüğü'nün yapılanması lazım. Gerek iktidar gerek muhalefet olsun vekiller hep Meclis'te çalışma düzeninde şikayet eder. 37 saat Meclis kesintisiz çalışmıştır. Meclis'te insanı bir çalışma ortamının oluşturulması lazım. Türkiye 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmalıdır. Hiçbir parti ve grubun anayasası olmaz. Herkes sürece katkı vermelidir" mesajını paylaştı.
EMEKLİ MAAŞLARINA YAPILACAK DÜZENLEME...
Emekli maaşlarıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Numan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı: Hükümetin böyle bir kararı vermesi ilgili bakanlığın böyle bir hazırlığı yapması, yine parti grupları üzerinden bu konunun Meclis'e gelmesi ve Plan Bütçe Komisyonu'nda konuşulduktan sonra Meclis Genel Kurulu'na inmesi, böyle bir süreç yaşanacak. Bunun önemli bir sosyal mesele olduğunu düşünüyorum. Ama Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu ekonomik zorlukları da özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçedeki zorlukları da göz önünde bulundurularak ben iyi bir zamanlama ile iyi bir şekilde sonuçlandırılacağını inanıyorum.