USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

TDED’den bir vefa örneği; “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”

Türkiye dil ve edebiyat derneği (tded) erzurum şubesi ile atatürk üniversitesi edebiyat fakültesi yazarlık kulübü’nün ortaklaşa tertip ettiği programda prof. Dr. Erdoğan erbay “geçmişten bugün erzurum’da edebiyat mahfilleri”ni anlatıyor.

TDED’den bir vefa örneği; “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”
07-03-2024 10:25
Google News

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi ile Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yazarlık Kulübü’nün ortaklaşa tertip ettiği programda Prof. Dr. Erdoğan Erbay “Geçmişten Bugün Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”ni anlatıyor.


Her hafta cuma günleri gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Erbay amaçlarının sadece şehrin kültür hayatına bir not düşürmek olmadığını, aynı zamanda şehre hizmet etmiş önemli hocalara vefa göstermek ve yeni nesillere bu kıymetli hocaları tanıtmak olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Türkiye Dil ve Edebiyatı Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Erdoğan Erbay tarihi ticaret yollarının kavşağında bulunan kadim şehir Erzurum’un bir şehirden öte Türkistan ve Anadolu irfanının inşa ve ihya ettiği mühim bir kültür merkezi olduğunu hatırlatarak Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin şehrin kültür ve edebiyat mahfillerine katkısından ve öneminden bahsetti.


Prof. Erbay sözlerine şöyle devam etti: “Yirminci yüz yılın ikinci yarısını edebiyat adına inşa eden mekân ve mahfillerden birisi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’dir. Bu hakikatin tecellisinin merkez üssü özelde Erzurum olsa da üssü mekân tutan kahraman gönüllülerin nazar-ı im’anlarının tarassut kudretinin ihata ettiği saha çok daha geniştir. Sabit ayakları Erzurum’da sebatla derinleşirken, diğer ayakları çevreyi tenvirin heyecanıyla mesttir. O şartlarda icra ve ifa ettikleri faaliyetleri samimiyet ve minnetle dikkate almak, selef-halef hukuku ve hakkı teslimin kabulü bakımından beyanı zarurî hallerdendir. Aslında, Edebiyat Fakültesi’nin edebiyat ve sanat adına ortaya koyduğu gayretin tarihini, bir bellek olarak çok daha eskiye götürmek mümkündür. Zira 1920’li yıllarda Erzurum’da bir üniversite bulunmuyor olsa da kadim şehrin asırlardır biriktirdiği gelenek, zevk ve değerlerin tamamına şehadete kabiliyetli bir sanatkâr-mütefekkir insanla ilk nüvelerinin atıldığı söylenebilir. Bu isim, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan başkası değildir.”


Üç hafta süren programlarda Ahmed Hamdi Tanpınar’dan Mehmet Kaplan’a, Hüseyin Ayan’dan Efrasiyab Gemalmaz’a şehrin edebiyat mahfillerinde iz bırakmış hocalardan bahseden Prof. Dr. Erbay ilerleyen programlarda Kaya Bilgegil, Haluk İpekten, Orhan Okay gibi vefat etmiş hocaları da anacaklarını söyledi. Sunuculuğunu Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Eda Yuvaşen’in yaptığı ve edebiyaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri” programının üçüncüsü 8 Mart Cuma 19.00’da dernek merkezinde gerçekleşecek ve program Ramazan’dan sonra devam edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler