Rapora göre 2024 yılında çoğu ekonomide enflasyon baskılarının hafifleyeceği öngörülüyor. 2024 yılında küresel enflasyonun (tüketici fiyat endeksi) 2023 yılındaki yüzde 6,0 seviyesinden yüzde 4,9'a gerilemesi bekleniyor. Enflasyon daha düşük olsa da, pandemi öncesi trend olan yüzde 2,7'nin üzerinde, 2023'te yüzde 3,0 olan reel küresel GSYH büyümesinin ise yüzde 2,9 olacağı belirtiliyor.
EKONOMİK DENGE
Tüketicilerin işgücü piyasasındaki güç sayesinde harcama yapmaya devam etmesi ve fiyat enflasyonunun ücret enflasyonundan daha fazla düşmesiyle satın alma gücünün artması bekleniyor.
Yayınlanan rapora göre para politikasında kısmi bir normalleşmeye gidilebileceğini belirtiyor. Tüketicilerin ve şirketlerin, göreceli fiyat farklarının değiştiği ve borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bir ortamda harcamalarını ve yatırımlarını nasıl önceliklendirecekleri konusunda dikkatli olacakları anlamına geliyor.
Bu makro dinamiklere, tüketicilerin nasıl ve neden alışveriş yaptıklarına dair devam eden davranış değişiklikleri de ekleniyor. Dalgalanmaya devam eden küresel bir ekonomide güçlenen tüketiciler, fiyatları ve önceliklerini değerlendirerek dengelerini buluyor.
E-TİCARET KONTROLÜ TÜKETİCİLERİN ELİNDE
2024'te, tedarik zincirindeki son gelişmelerin etkisiyle tüketiciler, satın alma zamanlaması ve iade sıklığı üzerinde daha fazla kontrole sahip olacak. Ülkeler arasında farklılıklar olmakla birlikte, e-ticaret işlemlerindeki getiri oranlarının, yüz yüze işlemlere göre daha yüksek olduğunu buldu. Pandemi dünya çapında e-ticaret penetrasyonunu hızlandırdı fakat tüketiciler hâlâ mağazadan alışverişe değer veriyor.
TÜRKİYE, EN HIZLI BÜYÜYEN DESTİNASYONLAR ARASINDA
Rapora göre 2023’ün ilk 9 aylık harcama verilerine göre yabancı turistlerin kartla yaptığı harcamalar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 artarken, turist sayısındaki artışa bağlı olarak işlem yapan kart sayısında ise yüzde 25 artış görülmüştü.
Türkiye, Mısır, Tunus ve BAE, 2022'ye kıyasla Avrupalılar için en hızlı büyüyen ilk 10 destinasyon arasında yer alırken, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'a yapılan rezervasyonlar aynı dönemde daralmıştı.
Rapora göre en çok seyahat eden grup olan orta sınıf Avrupalıların mortgage ödemelerine öncelik vermek zorunda kalması nedeniyle bu eğilimin 2024 yılında hızlanmasını bekliyor.
Türkiye ve Mısır’ın, yaz tatillerini Güney Avrupa'da yapmayı tercih etmeyen Avrupalılar için daha uygun maliyetli destinasyonlar olarak fayda sağlamaya devam edeceği öngörülüyor.