USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye-Mısır normalleşmesi Doğu Akdeniz'i de etkileyecek

Türkiye ve Mısır, ilişkilerini normalleştirmek için diplomatik girişimlerini sıklaştırdı. Kahire yönetimi Türk yatırımcıları ülkesine davet ederken, bölgede yapılacak yeni işbirliğinin Doğu Akdeniz'e de etkisi büyük olacak.

Türkiye-Mısır normalleşmesi Doğu Akdeniz'i de etkileyecek
03-08-2023 11:57
Google News

Kanal 7 Dış Haberler Servisi'nden Bartu Eken'ın haberi

Ankara-Kahire ilişkilerinde yeni bir döneme girilirken Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Semir Salih'in Ankara ziyaretiyle iki ülke arasındaki ticaret ve işbirliğinin artırılması yolunda önemli bir adım da atılmış oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Ankara TOBB İkiz Kuleler'de yapılan Türkiye-Mısır Yuvarlak Masası Toplantısı'na Kahire'yi temsilen; Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Amr el-Hamami, Mısır Sanayiler Federasyonu Başkanı Muhammed Zeki es-Süveydi ve İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Ahmed el-Vekil katıldı.

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Salih, Hisarcıklıoğlu'na daveti için teşekkür etti. Salih, Hisarcıklıoğlu'nun yıllar içerisinde etkin bir rol üstlendiğinin altını çizdi. Zorlu süreçlerde bile iletişimin ve ziyaretlerin devam etmesinin Türkiye-Mısır ticari ilişkilerinin desteklenmesinde büyük katkısı olduğunu ifade etti.

Toplantıda karşılıklı işbirliği ve ikili ticaret hacminin artırılması amaçlanırken; Kahire yönetiminin Türkiye ile işbirliğini geliştirmek istediği vurgulandı. Salih bu çerçevede Türk vatandaşlarına vize kolaylığının sağlandığını açıkladı. Daha önce Türk iş insanları için oluşan zorlukların da aşılması konusunda adımlar atıldığını söyledi.

Salih, küresel ekonomide ortaya çıkan zorluklara rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti. Ankara'nın da bu anlamda olumlu çabalar sarf ettiğini aktardı.

İki ülke arasında gıda, tıbbi ve kimyevi sanayi, otomotiv, potasyum, ve bilhassa mühendislik alanında ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini söyleyen Salih; Mısır ile Türkiye arasında ortak tarih ve kültür ilişkisi bulunduğunu aktardı. Bu anlamda da ekonomik ilişkileri geliştirmenin her iki milletin de çıkarına olacağını vurguladı.

KAHİRE'DEN TÜRK YATIRIMCILARA ÇAĞRI

Mısır Sanayiler Federasyonu Başkanı Süveydi ise Kahire'nin ülkedeki yabancı yatırımların artması için çaba gösterdiğini belirtti. Sisi yönetiminin iş dünyası için bazı teşvikler üretmeye hazır olduğunu aktardı. Süveydi, Türk iş insanlarının, Mısır'ın zor zamanlarında da yatırımlarını sürdürdüğüne dikkat çekti. İki ülke arasındaki bağların özellikle ekonomik bağlamda zaman zaman oluşan siyasi görüş farklılıklarından çok daha güçlü olduğunu ifade etti.

Politikaların geçici olduğunu vurgulayan Süveydi yatırımların karşılıklı olarak devam etmesi gerektiğini vurguladı. İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Vekil ise ikili ticaretin şuanda olduğu gibi gelişmesinin iki ülkenin halklarına daha iyi bir yaşam sunacağını ifade etti. Gençlere yönelik istihdam fırsatları sağlanacağının da iş altını çizdi.

Stratejik ortaklık vurgusu yapan Vekil, iki tarafın sahip olduğu imkanları kullandığı takdirde; Birlikte iş yaparak üçüncü ülkelerin piyasalarına girebilme şansına sahip olunabileceğini kaydetti.

50 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFLENİYOR

Toplantıda mevcut ticaret hacminin beş katına çıkartılmasının hedeflenmesi ise oldukça dikkat çekiciydi. İlk etapta 50 milyar dolarlık bir pazar oluşturularak ikili ilişkilerin daha da kuvvetlendirilmesinin amaçlandığı değerlendiriliyor.

Ticaret toplantısı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin on yıllık bir diplomatik gerileme döneminden sonra iki ülke arasındaki normalleşme sürecini tescil etmek amacıyla; Türkiye'ye yapması beklenilen bir ziyaretten önce gerçekleşti. Mısır medyasına göre Sisi'nin 27 Temmuz'da Türkiye'ye yapmayı planladığı ziyaret Rusya-Afrika zirvesine denk gelmesi nedeniyle ertelenmişti.

DOĞU AKDENİZ'DE KRİTİK GELİŞMELER YAŞANABİLİR

Türkiye'nin Mısırla ilişkilerinin yeniden gelişmesi oldukça kritik bir konu olan Doğu Akdeniz meselesinin de anahtarı olarak görülebilir. Bölgede olası bir deniz yetki alanları sınırlandırması kararı birçok gelişmeyi de beraberinde getirebilir.

2020'de Mısır ile Yunanistan arasında kısmi sınırlandırma anlaşması yapılmıştı. İlişkilerin düzelmesiyle birlikte bölge ülkeleri Türkiye’nin olmadığı bir denklem yürütmenin mümkün olmadığını anlamış durumda. Ankara da kaynakların adil paylaşımı ve iş birliğinin herkes için en iyi çözüm olduğuna dair tavrını koruyor.

YUNANİSTAN'DAN OLUMLU ADIMLAR

Yunanistan’ın duayen gazetecilerinden Yorgos Papahristos, Ankara-Atina ilişkileri hakkında ezber bozan açıklamalar yaptı. "Ege Yunan gölü değildir" dedi. Yunan gazeteci, "Ege'yi bize ait gördüğümüz sürece iyi komşuluk ilişkilerimiz olmayacak" açıklamasında bulunarak işbirliği çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye ile ilgili ılımlı beyanlarda bulunması da Doğu Akdeniz'de yeni bir denklemin oluşmasına yol açabilir. Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının önemi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Avrupa'nın Rusya'ya olan petrol ve gaz bağımlılığını azaltma arzusu bağlamında son dönemde daha da artmış durumda. Dolayısıyla Türkiye, Doğu Akdeniz'de Mısır'la olduğu kadar İsrail ile de ilişkilerini geliştirmenin; taraflar için önemli sonuçlar oluşturacağını biliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler