USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye’nin ilk afet master planında çalışmalar sürüyor

Denizli büyükşehir belediye başkanı osman zolan’ın açıkladığı “denizli afet master planı” kapsamında türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin yer aldığı panel düzenlendi. Bilim insanları, yerel yönetimler, kamu kurumları, stk’lar başta olmak üzere kentteki tüm paydaşların buluştuğu panelde konuşan başkan osman zolan, “insanı yaşat ki, devlet yaşasın mantığıyla gayret ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin ilk afet master planında çalışmalar sürüyor
29-09-2023 15:53
Google News

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın açıkladığı “Denizli Afet Master Planı” kapsamında Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin yer aldığı panel düzenlendi. Bilim insanları, yerel yönetimler, kamu kurumları, STK’lar başta olmak üzere kentteki tüm paydaşların buluştuğu panelde konuşan Başkan Osman Zolan, “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın mantığıyla gayret ediyoruz” dedi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın Mart ayında kamuoyu ile paylaştığı Denizli Afet Master Planı kapsamında akademisyen, yerel yönetimler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları gibi Denizli’deki tüm paydaşların bir araya geldiği “Denizli Afet Master Planı Paneli” yapıldı. Toplantı Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi Fatma Yıldız Salonu’nda düzenlendi. Programa, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, ilçe belediye başkanları, bilim insanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, AFAD ve AKUT’tan temsilciler, kamu kurumları müdürleri, belediyelerin ilgili birimleri ve çok sayıda davetli katıldı. Başkan Osman Zolan programın açılış konuşmasında, dünyanın var olduğu günden bu yana doğal afetlerle karşılaştığını ve bu tabiat olaylarının öncesinde gerekli hazırlıklar yapılmasının hayati olduğunu belirterek, 1717 yılında Denizli’de yaşanan ve kentin yarısının vefat ettiği büyük depremi hatırlattı. Denizli’nin deprem gerçeği ile yüzleşmesini ve bu bilinçle her türlü afette bir yol haritası olmasının zorunlu olduğunu söyledi. “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın”


Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz istiyoruz ki can kayıpları olmasın, mal kaybı telafi edilir ama önce can. Sadece deprem değil, heyelan, sel, yangın yahut diğer afetlerdeki genel yol haritamızı çizelim. Eğer gereğini yaparsak, görevimizi yerine getirirsek Denizli’de yaşayan insanlarımızı ve geleceğimize daha sağlıklı bir şekilde bakabiliriz, insanlarımızı yaşatabiliriz. Yani insanı yaşat ki, devlet yaşasın mantığıyla biz de bu işe girerek gayret sarf ediyoruz.” Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay ve İskenderun’da uzun süre kaldıklarını Büyükşehir Belediyesi olarak orada hizmet verdiklerini ve oradaki tabloyu en yakından gördüklerini anlatan Başkan Zolan, “Bu işin şakası yok, orada yaşananlar bir gün bizim başımıza gelebilir düşüncesiyle ki daha önce bununla ilgili birçok çalışmalar yapmıştık. AFAD ve Valiliğimiz koordinesinde toplanma yerleri ile ilgili çalışmalar yapmıştık. Daha detaylı tüm afetleri kapsayacak şekilde bir çalışma yapmayı arzu ettik. İnşallah afetsiz günler olsun. İnsanlarımız can kaybı yaşamadan yer hareketleri, sel, yangın olursa, onları göğüsleyebilelim” diye konuştu. “Gayretlerimiz devam edecek”


Uluslar arası standartlarda yönetmeliklere ve en üst seviyede yapı denetimlerinin gerçekleştirildiğini anlatan Başkan Zolan, “Yeni yapılarda risk yok diyebiliriz. Ama tabi ki proje hataları ne kadar güzel malzeme kullanırsanız, ne kadar kaliteli işçilik yaparsanız yapın, eğer proje doğru değilse veya proje doğru kullandığınız beton eğer süresi içinde inşaata dökülmediyse veya demirler bağlantıları doğru yapılmadıysa inşaatın birçok halkaları var. Halkaların tamamı doğru olmazsa diğer halkaların bir anlamı yok. Biri görevini tam anlamıyla yapmadıysa diğer halkaları anlamsızlaştırıyor. Bugün tüm halkaları sağlamlaştırma anlamında bir yürüyüş başlattık. İnşallah hep beraber sonuna kadar Denizli’mizi ve ülkemizi afetlerden ve can kayıplarından koruma anlamında gayretlerimiz devam edecek. Katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Çalışmamız hayırlı ve başarılı olsun, insanı yaşatmak


üzerine olsun” ifadelerini kullandı. Vali Coşkun afet öncesi çalışmalara dikkati çekti


Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ise, afetlerin öngörülemez sonuçlarını 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde gördüklerini ifade ederek, afetlerin insana farklı bakış açıları kazandırdığını söyledi. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Vali Coşkun, “Unutmayalım ki afetten önce risk azaltmak için harcadığımız 1 lira, afetten sonraki iyileştirme çalışmalarında harcadığımız 7 liraya eşit olduğu bilimsel bir gerçektir. Denizli Büyükşehir Belediyemizin afetler ve acil durumlardaki üstün gayretleri ve İRAP eylemlerindeki sorumluluk kapsamına giren eylemlere katkıları için ayrıca teşekkür ediyorum. Denizli Afet Master Planı’nın ilimize çok büyük katkılar sağlayacağı bilinciyle şehrimize tekrar hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Birbirinden önemli sunumlar gerçekleştirildi


Konuşmaların ardından Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Özder Erdik Denizli Afet Master Planı panelinin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kentsel Yenileme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yılmaz, Denizli Afet Master Planı proje içerik sunumuna geçti ve bilgilendirmelerde bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir “Denizli İlinin Sismik Tehlike Kaynakları”; PAÜ’den Prof. Dr. Halil Kumsar “Denizli Afet Master Plan Kapsamında Zemin Durumu Değerlendirmeleri”; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Seher Demet Kap Yücel “Bölgesel Afet Yönetiminde Doğal Yapı Özellikleri”; İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Himmet Karaman “Denizli Afet Master Plan Kapsamında Bütünleşik Afet Yönetimi”; PAÜ’den Doç. Dr. Nur Sinem Partigöç “Afet Risklerinin Değerlendirilmesi ve Risk Azaltmaya Yönelik Geliştirilen Politikalar:


Denizli İli Örneği” ve Kentsel Yenileme Merkezi’nden Cem Yılmaz ve İsmail Çakal “Kahramanmaraş Depremleri Tecrübe Aktarımı ve Çok Yönlü Değerlendirilmesi” adlı sunumlarını paylaştı. Sunumların ardından katılımcılar merak ettikleri konuları bilim insanlarına sordu. Denizli Afet Master Planı


Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın geçen mart ayında kamuoyu ile paylaştığı Denizli Afet Master Planı’nın, deprem, sel, yangın gibi tüm afetleri kapsaması nedeniyle Türkiye’de ilk olacağı vurgulanırken, söz konusu çalışmanın örnek olacağı açıklandı. Her türlü tehlikeye karşı dirençli Denizli hedefi ile Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Afet Master Planı 4 ayrı safhadan oluşacak olup bu çalışma 1 yıl sürecektir. Çalışma kapsamında, afetlere master plan bakış açısı getirilecek ve afet yönetiminin “Hazırlıklı Olma, Zarar Azaltma, Müdahale Etme ve İyileştirme” süreçlerine ilişkin içerikler oluşturulacak. Risk odaklı tüm değerlendirmeler bilimsel bir süreçle gerçekleşecek olup öncelikle Denizli için mevcut durum okuması yapılacaktır. Olası tüm doğa ve insan kaynaklı, ani ve yavaş gelişen tehlikeler araştırılacak ve etkileri ortaya konacaktır. Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri Bilim Kurulu’nda


Çalışmaları yürütecek Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının içinde yer aldığı Denizli Afet Master Planı Bilim Kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluştu:


Prof. Dr. Mustafa Erdik (Boğaziçi Üniversitesi, Deprem Mühendisi)


Prof. Dr. Himmet Karaman (İstanbul Teknik Üniversitesi, Geomatik Mühendisi)


Prof. Dr. Hasan Sözbilir (Dokuz Eylül Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi)


Prof. Dr. Halil Kumsar (Pamukkale Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi)


Prof. Dr. Cevza Melek Kazezyılmaz Alhan (İstanbul Üniversitesi, İnşaat Mühendisi)


Doç. Dr. Hikmet İskender (İstanbul Teknik Üniversitesi, Afet Yönetim Uzmanı) Doç. Dr. Barış Semiz (Pamukkale Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi)


Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu (Ortadoğu Teknik Üniversitesi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler