USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'den 'altın' vuruş: Yeni hazine gün yüzüne çıkıyor milyarlarca dolar kasaya gi

Türkiye'nin saklı kalmış hazineleri bir bir gün yüzüne çıkarılarak ekonomiye kazandırılıyor. Milli Enerji ve Maden Politikası'nın en yeni halkası olan Sögüt'teki maden tesisi Türkiye'nin altın üretimini yıllık yüzde 15 yükseltecek.

Türkiye'den 'altın' vuruş: Yeni hazine gün yüzüne çıkıyor milyarlarca dolar kasaya gi
26-01-2023 10:22
Google News
Haber7

Milli Enerji ve Maden Politikası ile saklı kalmış zenginlikleri ekonomiye kazandırmak için yoğun çalışmalar sürdüren Türkiye, denizlerde petrol ve gaz ararken diğer yandan da karada değerli maden arayışını sürdürüyor.

42 TONLA REKOR KIRILDI

Dünya altın rezervinin yaklaşık yüzde 2'sine sahip Türkiye'de ilk altın üretimi 2001 yılında İzmir-Bergama'da Ovacık altın madeninde başladı. Başlangıçta 1,4 ton/yıl olan altın üretimi, yeni rezerv keşifleriyle 2020 yılında 42 ton/yıl ile rekor kırdıktan sonra 2021 yılında 39 ton olarak gerçekleşti.


(Ülkelere göre altın rezervleri)

HEDEF YILDA 50 TON ÜRETİM

Türkiye'de yer altında toplam 6 bin 500 ton altın rezervi olduğu tahmin ediliyor, bunun maddi değeri ise 500 milyar dolardan fazla. Son dönemde ardı ardına bulunan Bilecik Sögüt'te 3,5 milyon ons (109 ton), Ağrı'da 20 ton ve Eskişehir'in Kaymaz köyünde bulunan 20 bin ons'luk potansiyel ile 2023 yılında yıllık üretimin 50 ton seviyelerine kadar çıkarılması planlanıyor. 

Uzun vadeli plan ise yılda 100 ton altın üretimi sağlamak.

(Yıllara göre Türkiye'nin altın üretimi)


ÜRETİMLE AÇIK KAPATILABİLİR

Ancak Türkiye altın üretiminde dünyanın en önemli merkezlerinden biri olsa da iç talep bundan çok daha fazlası. Türkiye aynı zamanda dünyanın en büyük altın ithalatçısı ülkelerinden biri konumunda. Türkiye'de yıllık 2,5 milyar dolarlık altın üretimi yapılırken, yıllık ithalat 10 milyar dolar civarında. Hatta bu rakam pandemi döneminde 25 milyar dolara kadar çıktı.


(Altın fiyatının yıllık değişim grafiği)

Uzmanlara göre Türkiye'nin sahip olduğu rezerv potansiyeli düşünüldüğünde, 10 milyar dolarlık bir yatırımla "yıllık 10 milyarlık üretim" sağlanabilir ve önümüzdeki 50 yıl boyunca cari açık rahatlıkla kapatılabilir.

EKONOMİYE KATKISINI KATLIYOR

Hesaplanan yıllık 10 milyarlık katkı ise hammade üzerinden. Buna rafineri, kuyumculuk ve nihai tüketici eklendiğinde bu tutar 30-40 milyar dolarları buluyor. Bir de 2000'li yılların başında 270 dolar/Ons olan altın fiyatının günümüzde 2000 dolar/Ons'lara yaklaştığı düşünüldüğünde bu rakamın ekonomiye katkısı çarpan etkisi yapıyor.Tüm bunları her yeni yatırım istihdama da büyük katkı sağlıyor. Şuanda bu yatırımlar ile tesislerde 13 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

TÜRKİYE'NİN REZRVİ GÜÇLENİYOR

Altın rezervlerini güçlendiren Türkiye, Dünya Altın Konseyi'nin 2022/3. çeyrek verilerine göre rezervini 31,17 ton artırdı. Yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin kasasındaki altın rezervi toplam 488 tonun üzerinde ve Türkiye dünyada en çok rezerve sahip 11 ülke konumunda. 

İLK KÜLÇEYİ ERDOĞAN DÖKECEK

Milli Enerji ve Maden Politikası'nın en yeni halkası ile yarın ekleniyor. Türkiye'nin en büyük altın keşiflerinden biri olan Bilecik Sögüt'dteki 6.5 milyar dolar değerindeki 109 ton altın rezervinin işleneceği tesis yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak ve ilk külçe Erdoğan tarafından dökülecek. 

Bilecik Söğüt'teki altın madeni

ÜRETİMİ YÜZDE 15 ARTIRACAK

Dünyada bir ton topraktan ortalama yüzde 2-3 civarında altın elde edilebilirken, Gübretaş şirketinin iştiraki olan Söğüt'teki madende bu oran yüzde 8.6 olarak belirlendi. Tesisin Türkiye'nin yıllık üretimini yüzde 15 katkı sağlaması bekleniyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler