USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'den balistik füze almışlardı: İlk atışı yaptılar

Türkiye'den balistik füze satın alan Bangladeş, TRG-300 Kaplan füzesini başarıyla test etti.

Türkiye'den balistik füze almışlardı: İlk atışı yaptılar
31-01-2023 18:12
Google News

Türk savunma sanayii, son dönemde canla başla akıllı mühimmatlar üzerine çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Yoğunlaşan bu çalışmalar hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne güç katıyor hem de ülkeye ihracat girdisi sağlıyor.

Bangladeş, teslim edilen TRG-300 Kaplan füzesini başarıyla ilk atışı yaparak test etti. Etkinliğe katılan Bangladeş Kara Kuvvetleri Komutanı Shafiuddin Ahmed, "Envantere yeni eklenen Türk yapımı Kaplan Füze Sistemi, Bangladeş Kara Kuvvetleri'nin savunma kabiliyetlerine yeni bir boyut kazandırdı." dedi.


 

TRG-300 KAPLAN / KHAN BALİSTİK FÜZE SİSTEMİ

Bilindiği üzere BORA Balistik Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şu anda en uzun menzilli mühimmatlarından birisi konumunda bulunuyor. Resmi merciler, BORA Füzesi teslimatlarının tamamlandığını daha önce duyurmuşlardı. Ancak BORA’nın bir de ihracat versiyonu bulunuyor.

Onun adı da KHAN. KHAN’ın da menzili tıpkı BORA gibi 280 kilometre. Uluslararası arenada 300 kilometreye kadar menzili olan füzeler, ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’ olarak adlandırılıyor. KHAN, TRG-300 ile TRG-230’u saymazsak esasında Türkiye’nin ihraç ettiği ilk balistik füze oldu. 

Füze, Roketsan üretimi BORA Silah Sistemi’ne ait 8×8 Taktik Tekerlekli Araç ve Roketsan Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi üzerinden atılmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda entegrasyon için uygun arayüze sahip diğer Taktik Tekerlekli Araç platformlarından da fırlatılabilmektedir. Füze fırlatma araçlarına ilaveten batarya yapısı içerisinde; komuta kontrol aracı, mühimmat ikmal aracı ve lojistik destek aracı gibi farklı oyuncular da bulunuyor.

KHAN Füzesi ile radar mevzileri, toplanma bölgeleri, kritik tesisler, topçu ve hava savunma sistemleri gibi yüksek öncelikli hedeflerin vurulması hedefleniyor. Esasında 470 kilogramlık harp başlığı ile BORA, muharebe sahasında İngiliz anahtarı gibi istenilen bölgeye atılabiliyor. Bunun için hassas navigasyon tabii ki şart.

Sistemin hedeften sapma değeri, Küresel Konumlama Sistemi ve Ataletsel Navigasyon Sistemi kullanıldığında 10 metreye kadar düşüyor.

Harp başlığının 470 kilogram olduğu düşünüldüğünde, oldukça iyi bir değer denilebilir.

Sistem Özellikleri

Kanıtlanmış Muharebe Yeteneği7/24 Her Türlü Hava ve Arazi Şartında KullanımKısa Atışa Hazırlık SüresiNokta Vuruş YeteneğiDüşük İstenmeyen EtkiUzun Menzilli Hassas Vuruş YeteneğiAldatma ve Karıştırmaya Karşı Çözümler

Uygun Hedefler

Yüksek Doğrulukta Tespit Edilmiş HedeflerTopçu ve Hava Savunma SistemleriRadar MevzileriToplanma BölgeleriLojistik TesislerKomuta, Kontrol ve Haberleşme SistemleriYüksek Öncelikli Diğer Hedefler
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler