USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'ye vefa... Asrın felaketinde tüm dünya yardıma koştu

TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve STK'lar ile Türkiye yıllardır dünyada en çok insani yardım yapan ülke. Asrın felaketinde dünyadan yağan yardımlar ise bu insani diplomasisinin bir sonucu olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Türkiye'ye vefa... Asrın felaketinde tüm dünya yardıma koştu
04-03-2023 19:18
Google News

Döşekle yola çıkan Doğu'dan içlik yollayan Batı'ya! İşte ülkelerin deprem yardımları

GALERİNİN DEVAMI <p><strong>HABER 7</strong></p><p>Türkiye, <a href=geride bıraktığımız Şubat ayında iki ayrı depremle sarsıldı.

"><p>Kahramanmaraş'ın <a href=Pazarcık (7.7 Mw) ve Elbistan (7.6 Mw) ilçelerinde meydana gelen depremler, 11 şehrimizde büyük bir tahribata yol açtı.

"><p>Devlet tüm imkanlarıyla sahada seferber olup yaralara merhem olmaya çalışırken dünyanın farklı bölgelerindeki onlarca ülke, <a href=Türkiye ile dayanışma içerisinde olmaya gayret etti.

"><p>Peki <a href=Doğu ile Batı arasında kadim bir köprü olan Türkiye'ye hangi ülke ne kadar yardım yaptı?

"><p><strong>Azerbaycan</strong></p><p>Türkiye'nin 'Kardeş' ülkesi Azerbaycan, <a href=Kahramanmaraş depremlerinin akabinde seferberlik başlattı.

"><p>Kapalı mekanlarda, koordinasyon merkezlerinde halkın katılımıyla tonlarca erzak ve yardım malzemesi toplandı. </p><p>Türkiye'ye gönderilen malzemeler arasında 318 bin 273 kıyafet, 6 bin 872 çadır, 239 bin 819 erzak, 899 jeneratör, 12 bin 790 ısıtıcı, 1 milyonun <a href=üzerinde ilaç ve tıbbi malzeme, 4 sahra mutfağı, 2 sahra hastanesi, 280 milyon liraya yakın nakdi yardım vardı.

"><p>Kardeş Azerbaycan, deprem <a href=bölgesinde faaliyette bulunan kargo araçlarının, tankerlerin, vinçlerin, iş makinelerinin yakıtını ücretsiz temin etti. Ayrıca Türkiye'nin kullanımı için kargo uçakları seferber edildi.

"><p>867 arama kurtarma <a href=ekibi ve sağlık personeli ilk günden bu yana depremin tahrip ettiği 11 şehirde yaraları sarmak için canhıraş mücadele içerisindeydi.

"><p>Dayanışmanın en <a href=çarpıcı fotoğrafı da buydu. Server Beşirli adlı bir vatandaş, eski model aracına yüklediği döşeklerle, yardım malzemeleriyle Türkiye'nin yolunu tuttu. Beşir'in 'geniş gönlü' iki ülke arasındaki kardeşliğin apaçık dışavurumuydu.

"><p><strong>Katar</strong></p><p>Körfez ülkelerinden Katar, deprem <a href=bölgesine 150 arama-kurtarma ekibi gönderirken acil yardım ve yeniden inşa projeleri kapsamında 6 milyon, Katar Kızılayı aracılığıyla 10 milyon dolarlık nakdi yardımda bulunuldu.

"><p>Türkiye ve Suriye'ye yollanılmak <a href=üzere Katar'da yapılan bağış kampanyasında 46 milyon dolar toplandı. Körfez ülkesi, 10 bin konteyner gönderme vaadinde bulundu. Bunların 1400'ü 20-21 Şubat tarihlerinde teslim edildi.

"><p>Hatay'a sahra hastanesi kurulurken, depremzedelerin geçici barınması için 2 bin 500 çadır gönderildi. </p><p>Katar Emiri Şeyh Temim, tonluk insani yardım topladı.

"><p><strong>Birleşik <a href=Arap Emirlikleri

Depremin akabinde BAE Savunma Bakanlığı, "Yiğit Süvari 2" operasyonunu başlattı. Bu kapsamda 134 arama-kurtarma personeli deprem bölgesine sevk edildi.

"><p>BAE menşeili Emirates, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım ulaştırabilmek için Dubai-İstanbul <a href=arasına havayolu köprüsü kurdu. BAE ise, elindeki sivil ve kargo uçaklarını Türkiye'nin kullanımına bıraktı.

"><p>Toplam 106 uçakla Türkiye ve Suriye'ye 3 bin 14 ton insani yardım malzemesi gönderildi. 171 <a href=çeşit ilaç ile 33 bin kişi kapasiteli çadır, gönderilen malzemeler arasındaydı.

"><p>BAE Devlet Başkanı El Nahyan, deprem bölgesine 50 milyon dolar, El Nahyan'ın annesi Şeyha Fatima binti Mubarek 13,6 milyon dolarlık <a href=nakit yardımda bulunmayı taahhüt etti.

"><p>BAE, Gaziantep'te 55 yataklı sahra hastanesi, Hatay'da 200 yataklı mobil hastane kurdu. Burada 15 doktor, 60 hemşire görevlendirildi. Ayrıca Dubai'deki <a href=Türk Büyükelçiliği'nin başlattığı yardım kampanyalarında 198 bin 223 ton ayni yardım malzemesi toplandı. Bunlar deprem bölgesine gönderildi.

"><p><strong>Hollanda</strong></p><p>Gurbetçi Türklerin en <a href=çok yaşadığı ülkelerin başında gelen Hollanda, Kahramanmaraş depremlerinden sonra 16 tonluk ağır kurtarma aracı ile 86 arama-kurtarma personelini bölgeye sevk etti.

">

Uzun zamandır dünyanın dört bir yanında görev yapan Türkiye'nin yumuşak gücü TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı yaptıkları hizmet ve Türk insanının âlîcenaplığını gösteren kurumlar olarak gönüllere fethediyor.

BÜTÜN DÜNYA ASRIN FELAKETİNDE TÜRKİYE'YE YARDIM GÖNDERDİ

Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Afet Müdahale Planı’nda belirtilen en üst seviye acil durumu ve dış yardım çağırısını da içeren 4. seviye acil durum ilan etti.

100 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ GELDİ

Dünya Kahramanmaraş'ta yaşanan asrın felaketi karşısında gönülleri fetheden yardım diplomasisiyle küresel nüfuzunu artıran Türkiye'ye vefa örneği gösterdi. 76 ülke Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderdi, 100 ülkeden de yardım teklifi geldi. 

18 ARAP ÜLKESİ İLK GÜNDEN SEFERBER OLDU

Depremin ilk gününden itibaren 18 Arap ülkesi Türkiye'nin yardımına koştu.

Suudi Arabistan, Katar, Umman, Yemen, Tunus, Kuveyt, Mısır, BAE, Filistin, Ürdün, Cezayir, Libya, Bahreyn, Moritanya, Somali, Irak, Sudan ve Lübnan'ın Türkiye için topladığı yardımlar 370 milyon doları aştı.

Arap ülkeleri Türkiye için neler yaptı? İşte ülke ülke yapılan yardımlar...Arap ülkeleri Türkiye için neler yaptı? İşte ülke ülke yapılan yardımlar...

Türkiye, 2021'de gayrisafi milli hasılasına oranla en çok insani yardım yapan ülke sıralamasında, zirvedeki yerini korudu

2022'DE DE TÜRKİYE  ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUMUŞTU

İngiltere merkezli "Development Initiatives" kuruluşu tarafından hazırlanan Küresel İnsani Yardım 2022 Raporu'nda, Türkiye, 2021'de gayrisafi milli hasılasına oranla en çok insani yardım yapan ülke sıralamasında, zirvedeki yerini korumuştu.

ABD, 9 milyar 768 milyon dolar insani yardım sağlayarak, miktar bazında listenin başında

İngiltere merkezli "Development Initiatives" kuruluşu tarafından hazırlanan Küresel İnsani Yardım 2022 Raporu'na göre, ABD, 9 milyar 768 milyon dolar insani yardım sağlayarak, miktar bazında listenin başında yer alırken, Türkiye ise ikinci sırada yer aldı.

Ancak Türkiye, 5 milyar 587 milyon dolarla gayrisafi milli hasılasına oranla en çok insani yardım sağlayan ülke oldu.

Türkiye, miktar bazında 2013, 2014 ve 2015'te listede üçüncü, 2016 ve 2020'de ikinci, 2017, 2018 ve 2019'da da ilk sırada yer aldı.

Türkiye, 2020 yılında da gayrisafi milli hasılasına oranla en çok yardım yapan ülke olarak kayıtlara geçmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler