Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ulusal güvenliği tehlike altına giren ve tarafsızlık politikalarında temelden değişime giden İsveç, 30 ülkeyle uluslararası anlamda en büyük savunma ittifakı NATO'nun en önemli üyelerinden Türkiye'nin onayına muhtaç durumda.
Türkiye'de bölücü faaliyetler gösteren terör örgütlerinin adeta misafirhanesi olan İskandinav ülkesinin NATO şemsiyesi altına girebilmek için hasmane tutumundan vazgeçmekten başka çaresi yok.
TÜRKİYE, EN ÇOK İSVEÇ'TEN RAHATSIZ
Şimdiye kadar Atlantik merkezli sistemin bir parçası olan ve Ankara’nın, kendi ulusal güvenlik politikalarına karşı FETÖ, PKK ve DHKP-C’li teröristleri korumaya devam ederek cüretkar davranan İsveç’in üyelik başvurusunu veto edilme ihtimaliyse üyelik başvurusunun ilk günündeki gibi ciddiyetini koruyor. Daha önemlisi Türkiye, Finlandiya’dan daha çok İsveç’in milli güvenliğimize aykırı politikalarından rahatsız olduğunu diplomatik temaslarda muhataplarına iletiyor.
İSVEÇ'TEN TÜRKİYE'YE ZEYTİN DALI
Türkiye'nin NATO'nun müttefiklik ruhuna uygun taleplerine karşı olumlu açıklamalar yapan İsveç'ten yeni bir mesaj daha geldi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'ye verdikleri sözleri yerine getireceklerini bildirdi.
Kristersson, Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi'nde 28 Haziran'da imzalanan Üçlü Muhtıra'yı değerlendirdi.
"TÜRKİYE'YE SÖZ VERDİĞİMİZ TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRECEĞİZ"
Kristersson, "Dürüst olmak gerekirse bu bir Üçlü Muhtıra değil, Finlandiya ve İsveç'in Türkiye'ye güvenlik konusunda söz verdiği bir anlaşma. Türkiye'ye söz verdiğimiz taahhütleri yerine getireceğiz." dedi.
2023'TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK TERÖR YASASI
Gelecek yıl bahar ayında yürürlüğe girmesi öngörülen yeni terör yasasını hatırlatan Kristersson, "(Yasa ile ilgili) Türkiye ile konuşuyoruz. Artık bu durum bizim NATO ile birlikte terörizme karşı mücadeleye dahil olma gerçeğidir." şeklinde konuştu.
TÜRKİYE, İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİNİ UZATIYOR
Kristersson, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama sürecinin uzamasına da değinerek "Konu şu anda Türkiye'nin elinde, Türkiye'nin görüşüne de saygı duyuyorum. İsveç ve Finlandiya olarak Türkiye ile yaptığımız anlaşma, Türkiye'nin güvenliğini çok ciddiye aldığımızı gösteriyor." sözlerini kaydetti.
NATO'dan henüz üyeliği tamamlanmayan İsveç ve Finlandiya için karar!
Macaristan, Finlandiya ve İsveç'in NATO onay sürecini erteledi
İsveç parlamentosunda Türkiye tartışması! Başbakan cevabını verdi
İsveç'te terör örgütü PKK/YPG ve FETÖ birlikte gösteri yaptı
NATO'dan Türkiye açıklaması! İki ülkeye net mesaj
İsveç'ten Türkiye açıklaması!