USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uyarı üstüne uyarı: Hızla eriyor! Geri dönüşü yok

Jeobilim dergisi Geophysical Research Letters tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, Güney Grönland Buz Levhası'nın büyük çoğunluğu yaklaşık 1000 gigaton karbon salınımından sonra erime tehlikesiyle karşı karşıya.

Uyarı üstüne uyarı: Hızla eriyor! Geri dönüşü yok
15-04-2023 18:48
Google News

Grönland Buz Levhası, Kuzey Kutbu'nda 1,7 milyon kilometrekarelik (660.200 mil kare) bir alanı kaplıyor. Tamamen erirse, küresel deniz seviyesi yaklaşık 7 metre yükselecek, ancak bilim insanları buz tabakasının ne kadar hızlı eriyebileceğinden emin değiller. Uzmanlar levhanın geçmişte geri dönüşü olmayacak şekilde eridiği kritik eşikleri inceleyerek, yeni erimenin ne zaman gerçekleşeceğini anlamaya çalışıyor.

Karbon emisyonlarına dayanan yeni bir çalışma, Grönland Buz Levhası'nın en hangi koşullarda tamamen eriyebileceğini ortaya çıkardı. Atmosfere 1000 gigaton karbon salınması, buz tabakasının güney kısmının erimesine neden olurken, yaklaşık 2500 gigaton karbon ise neredeyse tüm buz tabakasının kalıcı erimesine sebep olacak.

YAKLAŞIK 500 GİGATON KARBON SALDIK
Uzmanlar şu ana kadar atmosfere yaklaşık 500 gigaton karbon saldığımızı açıkladı. Bir bu kadar daha salınım gerçekleştiğinde Grönland Buz Levhası'nın çoğu eriyebilir.

"TEHLİKE KAPIDA"
Çalışmayı yöneten Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden iklim araştırmacısı Dennis Höning, "İlk kırılma noktası bugünün iklim koşullarına çok uzak değil, bu yüzden onu geçme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Uçurumdan düşmek üzereyiz ve tekrar tırmanma şansımız olmayacak." dedi.  

ERİMEYE DEVAM EDİYOR
Grönland Buz Levhası 2003 ve 2016 yılları arasında her yıl yaklaşık 255 gigaton buz kaybetti. Kaybın çoğu buz tabakasının güney kesiminde meydana geldi. Hava ve su sıcaklığı, okyanus akıntıları, yağış ve benzeri faktörler, buz tabakasının erime hızının artmasına yol açıyor.

Buz tabakası eridikçe, yüzeyi her zamankinden daha düşük yüksekliklerde olacak ve daha fazla hava sıcaklığına maruz kalacak. Bu da erimeyi hızlandıran faktörlerin başında geliyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler