Vecdet Öz, 1959 tarihinde Samsun ilinin Çarşamba ilçesinde hayata gözlerini açtı.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlayarak Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olmuştur. Ardından İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde doktora eğitimini tamamlayarak PhD ünvanını almıştır. Doktora sonrası aynı enstitüde girdiği sınavı kazanarak öğretim üyesi kadrosuna atanmıştır. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel yayını ve biyoterör konusunda yazarlığını yaptığı bir ders kitabı bulunmaktadır.
BULUNDUĞU RESMİ VE İDARİ GÖREVLER
* İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kan Merkezi Müdürü (1989-1993)
* Sağlık Bakanlığı İstanbul Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürü (1993-1995)
* Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar Vekili (1995-1998)
*KKTC/ TC Ortaklık Konseyi Üyesi ve Türkiye Kıbrıs Masası Başkanı (1996-1998)
* İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı (2005-2013)
* İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi, Enstitü Kurulu Üyesi ve Müdür Yrd. (2013-2015)
* Adalet Partisi Genel Başkanı (2015- Halen)
RESMİ GÖREVLERİ ESNASINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ULUSAL PROJELER
* İçme ve Kullanma Sularının ıslahı, “Plastik Damacana Tüp Su” projesinin tasarlanarak hayata geçirilmesi, ülke geneline yaygınlaştırılması ve su sanayi’nin çağdaş üretime geçirilmesi.
* Eski tip motorların çevre ve dolayısı ile insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin araştırılması, havaya yaydıkları zehirli gazların belirlenmesi, yeni motor teknolojilerinin bu amaçla mukayese edilmesi ve motorlu taşıtlarda eksoz emisyon ölçümünün yapılarak denetimin ülke geneline yaygınlaştırılması.
* Açıkta satılan gıdaların men edilmesi amacı ile gıda denetim yöntemlerinin geliştirilmesi, denetimlerin ülke geneline yaygınlaştırılması ve tüm gıda sanayi’nin uluslararası FDA standartlarında üretime geçirilmesi.
* İlaç sanayinde kullanılan teknoloji ve üretimin kontrol edilmesi, uluslararası GMP standartlarına yükseltilmesi.
* Hava Kalite Kontrol Yasaları’nın hazırlanması, havayı kirleten ajanların belirlenmesi, modern enerji üreten sistemlerin kontrollü olarak yaygınlaştırılması ve eski teknolojilerin men edilmesi.