USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Velilerin Eylül Kabusu…

Yaz tatilinin son dönemi yaşanırken, okulların açılacağı gün için artık geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan takvime göre okullar 12 Eylül tarihinde açılacak. Haziran ayında tatile çıkan öğrencilerin velileri okul hazırlıklarına başlarken, Eylül ayını endişe ile bekliyor.

Velilerin Eylül Kabusu…
19-08-2022 22:26
19-08-2022 22:32
GAZİANTEP
Google News

Okulların açılmasına çok az kala kırtasiye fiyatları da araştırılmaya başlandı. Matbaaya, kağıda gelen zamlarla birlikte kitap, defter fiyatlarını da etkileyeceği aşikar. Kırtasiye esnafıyla fiyatları ve şuan ki alım durumunu konuştuk.  Kalem fiyatlarından, defter fiyatlarına, silgiden diğer ders materyallerine büyük zam geldiğini belirten esnaf, velilerin işinin zor olduğunu dile getirdi. Bu fiyatlarla vatandaş almakta, satıcı satmakta zorlanıyor.

YÜZDE 150-200   ZAM GELDİ

Kırtasiye işletmecisi Cahit C. “Kağıt sektöründe zam oranları yüzde 200’e yaklaştı. Kalem sektöründe ithal ürünlerde ve yerli ürünlerde de ortalama yüzde 150’e yaklaştı. Satışlar henüz daha tam anlamıyla başlamadı. Yaz okuluna giden öğrencilere bile satış yapamıyoruz. Şu anda alımlar çok zayıf. Ancak Eylül ayında velileri ciddi bir alışveriş bütçesi bekliyor” dedi.

‘TÜKETİCİDEN ALIM BEKLENTİMİZ HER YIL DÜŞÜYOR’

En çok hangi materyale zam geldiği sorumuza ise kırtasiye sahibi Cahit C. “ Zam gelmeyen bir şey yok, her şeyin fiyatı çok yükseldi. Ama en çok kağıda çok ciddi zam geldi. Bu da defter, kitap fiyatlarına çok yansıdı.  Veliler bu yıl nereden ucuza alışveriş yapacağız diye çok araştıracak. Ancak bu ürünleri ucuza bulacak bir yer de yok. Veliler okul alışverişine yüklü bir bütçe ayırmak zorunda kalacak. Bizim kırtasiyeci esnafı olarak beklentilerimiz çok kuvvetli değil ve her yıl düşüyor. Zaten kırtasiyecilik bitmek üzere. Onun için pek bir beklentimiz yok” şeklinde konuştu.

Başka bir kırtasiye sahibi Hamit T. De kırtasiye ürünlerinin fiyatlarının ciddi ölçüde zamlandığını belirterek. ‘Bizler de toptancıdan çok pahalı alıp, üzerine pek fazla kar eklemeden satmaya çalışıyoruz. Batmamak için minimum kar ile satıyoruz. Kimi ürüne 2 katı, kimisine 5 katı zam geldi. Bu sene okula

yeni başlayacak öğrencilerin velileri daha da fazla zorlanacak. Onların alışveriş yükü daha ağır” dedi.

BİR PAKET A4 KAĞIDI 90 TL

Okul çantası, defter gibi kırtasiye fiyatlarını sorduğumuz Hamit T. ‘ Bir paket A4 kağıdı geçen sene 20 TL’ydi. Şu anki fiyatı 90 TL. Uçlu kalem, kurşun kalem diğer kalemlere de 5 katı zam geldi. Küçük not defteri 2 TL’ydi şuan 6 TL .  Kalem boya fiyatı 16-17 TL civarındaydı. Şimdiki fiyatı 50 TL oldu. ‘  dedi.

Kırtasiye esnafının görüşüne göre Eylül ayı öğrenci velileri için oldukça yorucu geçecek. Defterden kaleme hemen her ürünün 2-3 kat zamlandığını belirten esnaf, kendilerinin ise çok zor ayakta durduğunu dile getiriyor. Eskiden kırtasiye alışverişlerinde bir defter, bir kalem fazla alınmasını aldırmayan vatandaşın artık, bir silgi alışverişine dikkat eder hale geldiğini belirten esnaf temsilcileri, “ Mevcut durumdan ne vatandaş memnun, ne bizler. Eylül ayı için mecburen dükkanlarımıza mal almak zorundayız. Ancak satabilecek miyiz, inanın biz de bilmiyoruz.”şeklinde konuştular.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler