İlk kez Kasım 2021’de yayınlanan Wordle oyunu, aradan geçen dört aylık süreçte dünyanın en popüler uygulamalarından biri haline geldi. Temelde bulmaca olarak görülen bu oyun, insanları bağımlı hale getirmiyor ve beynin sağ ve sol lobunun harekete geçirilmesine yardımcı oluyor. Ek olarak, kullanıcılara her gün için tek hak verilmesi nedeniyle “kısıtlama” faktörü öne çıkıyor. İşte, çoğu uzman psikoloğun da dikkat çektiği nokta bu. Oyunun albenisini arttıran unsur, onun “kısıtlanabilir” olması ve kolay edinilebilir olmayışı. İlk olarak İngilizce versiyonu yayınlanan Wordle, zaman içerisinde gösterilen rağbetten ötürü çoğu dile çevrildi. Bu diller arasında Türkçe de var. Peki, interneti kasıp kavuran Wordle oyunu nedir ve nasıl oynanır? İşte, bulmaca konseptli yeni fenomen oyunun tüm püf noktaları…
Wordle Oyunu Nedir?
Wordle, Kasım 2021’de Amerikalı yazılımcı Josh Wardle tarafından üretilmiş, bulmaca literatürüne dahil edilebilecek bir oyundur. Wordle’ın Türkçe’deki anlamı ise kelimedir. Oyunu geliştiren genç yazılımcı Wardle, uluslararası basın kurumlarına verdiği röportajda, bunu eşi için tasarladığını söylüyor. Ve oyunu oynayan ilk kişi de eşiydi. Amerikalı yazılımcı, zamanla Wordle’ı WhatsApp’taki arkadaşlarına; dostlarına ve akrabalarına göndermeye başladı.
Kasım 2021’de bu oyunu oynayan kişi sayısı sadece 90’dı. Tamamen “kulaktan kulağa” yayılan Wordle, Ocak 2022’de 300 bin yeni kullanıcıya ulaştı. Talebin artması üzerine, “bulmacanın” mucidi olarak bilinen NY Times Gazetesi, Josh Wardle’a ödeme yaparak oyunun telif haklarını satın aldı. Son veriler doğrultusunda, Wordle adlı kelime bulma uygulamasının dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından oynandığı düşünülüyor.
Wordle Oyunu Nasıl Oynanır?
Wordle oyunu, her gün için kullanıcılarına beş harften oluşan tek bir kelime sunmaktadır. Bu kelime, tüm oyuncular için ortaktır. Kişilere farklı kelimeler gösterilmez. Ve her oyuncunun doğru kelimeyi bulabilmesi için maksimum 6 hakkı vardır. İlk etapta bir kelime yazılır.
Yeşil ışık yanan harfler, ilgili kelimede geçen harf olmakla birlikte doğru yerde kullanılmış harf anlamına gelir. Sarı ışık yanan harfler ise, yine aranan kelimede var olan bir harf olmakla birlikte yanlış yerde kullanıldığını işaret eder. Gri renk ise, hedef kelimede geçmeyen bir harftir.
Yani, sarı ve yeşil renkteki harfler üzerinden bir kelime düşünmeniz ve bunu 6 hakkınızda bulmanız isteniyor. Doğru kelimeyi bulduktan sonra skorunuzu yakınlarınızla paylaşabilirsiniz. Her kullanıcıya günlük bir kelime sorulduğu için oyunu bir daha oynamak istiyorsanız, 24 saat beklemeniz gerekiyor.
MADDE MADDE WORDLE KURALLARI
YEŞİL HARF: İlgili kelimedeki doğru harf ve kullanıldığı yer de doğru.
SARI HARF: İlgili kelimede geçen bir harf ancak kullanıldığı yer yanlış.
GRİ HARF: İlgili kelimede böyle bir harf yok.
HARF SAYISI: Oyunculardan her gün için 5 harflik ortak kelimeyi bulmaları istenir.
SÜRE: İstenilen kelimeyi bulana dek vakit harcanabilir.
HAK SAYISI: Kelime bulma hakkı herkes için 6’dır. 6’dan sonra yeni kelime için 24 saat beklenir.
ÜYELİK STATÜSÜ: Oyunu oynayabilmek için üye olmanıza veya kişisel bilgilerinizi paylaşmanıza gerek yok.
Wordle 25 Şubat Cuma Gününün Kelimesi
Amerikan menşeili Wordle oyununun 25 Şubat Cuma günü Türkçe versiyonundaki günün kelimesi TİRİT oldu.
NY Times, Wordle’a Yatırım Yaptı!
Amerika Birleşik Devletleri’nin en eski ve en sık takip edilen gazetelerinden New York Times, hızla yayılan Wordle oyununun telif haklarını Josh Wardle’dan satın aldı. Ocak ayında oyunun 300 bin kullanıcı sayısına ulaşmasından ötürü bu yatırım yapılırken, oyuna NY Times sitesinden de ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Bulmaca literatüründe değerlendirilen Wordle, aslında ilk olarak yine NY Times’da ortaya çıkmıştı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD’deki halkın endişesini gidermek isteyen bir editör, gazetede günlük bir kelime bulmacası yayınlamaya başladı. Zaman içerisinde binlerce kişi sırf bu kelime bulma oyununu oynayabilmek ve yakınlarıyla paylaşabilmek için NY Times’ı satın aldı. Gelinen noktada bulmaca oyunu birçok gazetede yer almaktadır. Wordle ise, bulmacanın temel halini anımsattığı için Times’ı harekete geçirdi.