İstanbul, teknoloji çağının son meyvesi olan yapay zeka uygulamalarının giderek yaygınlaşan kullanım ağıyla hayatımızın yeni bir parçası haline geliyor. "ChatGPT" ve "Gemini" gibi uygulamalar metin, fotoğraf, ses ve video üretmenin yanı sıra farklı işleri de yapabiliyor. Tasarımcılar artık yapay zeka destekli uygulamalar sayesinde tanıtım afişlerini tek tuşla hazırlayabiliyor. Sanatçılar kısa sürede şarkılarını üretebiliyor, dava dosyaları anında çözüme kavuşabiliyor.
Yapay zeka uygulamaları sadece belirli alanlarla sınırlı kalmıyor, sağlık, eğitim, finans, ticaret, ulaşım ve lojistik gibi çeşitli sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılıyor.
Akıllı telefonlardaki sesli yanıt asistanları, otonom sürüş sistemleri, akıllı yollar ve araç içi uygulamalar, çevrim içi alışveriş sitelerindeki algoritmalar, tıbbi görüntüleme alanında manyetik rezonans (MR) veya röntgen gibi görüntülerin analizleri yapay zeka destekli gerçekleştiriliyor.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık yapay zekanın geleceği hakkında şunları söylüyor: "Makine öğrenmesi, derin öğrenme ve dil işleme modellerinin bileşkesinden oluşan yapay zeka sistemi, Türkiye'de ve dünyada giderek yaygın hale geliyor. Gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye'nin yapay zeka konusunda geri kalmadığını görüyoruz. YÖK'ün gelecekte yapay zeka programları açabileceğini, eğitim sistemine entegre edileceğini düşünüyorum. Türkiye'deki yapay zeka sohbet robotlarına yönelik çalışmaların da hızla devam ettiğini gözlemliyoruz. "Yapay zekanın işsizlik ve istihdam sorununa yol açabileceğine dair endişeler de bulunuyor. Ancak yapay zekanın gelecekte nasıl büyüyeceği ve gelişeceği henüz belirsiz. Türkiye'nin yerli ve milli yapay zeka uygulamaları geliştirerek bu alandaki potansiyel sorunlara çözüm bulabileceği düşünülüyor.