USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yargıda yapay zeka dönemi: 200-300 sayfalık dosya 10 sayfalık notlara dönüşecek

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca yargıda 200-300 sayfaya kadar ulaşan dava dosyalarının taranarak 10 sayfalık notlara dönüştürülmesini sağlayan yapay zekanın kullanıldığı bir model geliştirdiklerini söyledi.

Yargıda yapay zeka dönemi: 200-300 sayfalık dosya 10 sayfalık notlara dönüşecek
06-01-2022 15:27
Google News

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca Basın mensuplarına 2021 yılını değerlendirdi. 

Yargıda yapay zeka dönemi

Akarca yargıda uygulanması düşünülen modelle ilgili şu bilgileri paylaştı;

İlerleyen zamanlarda modeli geliştirebileceğimizi düşünüyoruz. 10 suç 20 suç olan dosyalar taranmak suretiyle 200-300 sayfa yerine 10 sayfalık notlarla özetleme imkanımız olacak. Bu teknolojiyi kullanmak zorundayız, geri kalamayız. Hatta bu içtihatlar yoluyla bu sistem oturursa ilgili vatandaş ya da avukat elindeki verileri delillerini oraya girmek suretiyle davayı kazanma ihtimali oranını tespit edip buna göre dava açacak.

HDP hakkında devam eden dava

İLK HDP İDDİANAMESİNİN İADESİ

AYM Genel Kurulu'nun, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesi hakkında "Ben 35 yıllık hukukçuyum. Yargının sorunları hep olmuştur. En büyük sorun kaliteli hukukçu yetiştirmek, yetiştiremediğiniz sürece yasalara hangi değişikliği yaparsanız yapın istediğimiz verimi elde edemiyoruz. Mesleğe alım staj süreci, meslek içi eğitimler ve hiç kuşkusuz FETÖ terör örgütünün Türk yargısına verdiği zararlar." dedi.

Hakim ve savcılarda kıdem süresi

14 BİN HAKİM VE SAVCININ KIDEM SÜRESİ 5 YILIN ALTINDA

FETÖ'nün hukuku silah gibi kullandığı ifade eden Akarca şu anki hakim ve savcıların durumunu şu sözlerle anlattı;

İnsanların birbirine olan güven duygusunu zedeleyerek hukuku silah gibi kullandılar. İşin içine baktığımızda bir çok hukuksuzluğun bulunduğu örgütsel faaliyetlerde bulundukları ve örgü lehine işlem yatıkları anlaşıldı. 14 bin hakim ve savcının kıdem süresi 5 yılın altında. Hukuk eğitimdeki süreci dahil ettiğimizde bir çok yerde fakülte açılması ama yeterli öğretim görevlisinin bulunmaması nedeniyle yapılan reformlardan istenilen sonucu aldığımızı söyleyemeyiz. Hakim ve savcı yardımcısı müessesinin getirilmesi ve meslek içi eğitimin getirilmesi konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz. Kendimiz de buna dahiliz. Bizlerin de katıldığı hizmet içi eğitimler var. 527 tane Yargıtay'da iki aylık staj süresi yapmaktalar. 127 başsavcılık 400 hakim adayını 200 ceza 200 hukuk dairelerinde staj yapmaktadır. 

Sosyal medya-yargı ilişkisi

YARGIYA SOSYAL MEDYA BASKISI

Adalet ile ilgili algıda sosyal medyanın kötüye kullanımı yargıdan da kaynaklanan sorunları da dile getirebiliriz. Basın mensuplarının doğrudan bilgi sahibi olmadan verilen kararlarla ilgili ve hatta yargılama süreci devam edenlerle ilgili sakıncalı yorumlar. İlk derece mahkemelerinin zaman zaman sosyal medya ve basın etkisinde kaldıklarını gözlemliyoruz. Bu süreci ve toplumdaki yanlış algıyı nasıl gidereceğimiz konusunda bütün gayretimizle çalışıyoruz. 

Sosyal medyanın algıyı yönetmesi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler