Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) vadesi dolan hesapların yenileme oranı yüzde 100'e yaklaştı.
KKM’ye geçtiğimiz hafta 1,5 günde yapılan 20 milyar liralık girişin yaşanmasına yol açarken KKM hesaplarının toplam büyüklüğü 2.7 trilyon TL'ye yükseldi.
KKM'YE TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesaplarında artış ivmesi hız kesmeden sürüyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre, uzun bayram tatilinin olduğu 1.5 iş gününde kur korumalı mevduat hesapları 19 milyar 785 milyon lira artarak 2 trilyon 739 milyar 394 milyon liraya yükseldi.
Dünya'nın haberine göre göre KKM hesapları TL bazında rekor kırmaya devam ederken kurlardaki artış nedeniyle dolar cinsinden geriledi.
VATANDAŞLAR KKM'DEN VAZGEÇMİYOR
BDDK verilerine göre 27 Haziran haftasında KKM hacmi 106 milyar 65 milyon dolar oldu. Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan bankacılık kaynakları, KKM’den dönüşlerde çevrilme oranlarının yüzde yüze yakın olduğunu belirtti.
Yeni para girişinin sınırlı olduğunu söyleyen kaynaklar, KKM’de vadesi dolan hesapların tamamına yakınının tekrar KKM’ye girdiğine dikkat çekti.
KUR KORUMALI MEVDUAT İÇİN SÜRE UZATILDI
Öte yandan "Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkında tebliğde değişiklik yapan Merkez Bankası tebliğine göre, daha önce gerçek kişi ve şirketlerin 31 Aralık 2021-31 Mart 2023 tarihleri arasında bankalardaki döviz tevdiat ve katılım fonu hesaplarını kapsayan KKM uygulaması, 30 Haziran tarihini kapsayacak şekilde uzatıldı.
Resmi Gazete’de yer alan kararda şu ifadelere yer verildi:
“Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 ile 30/6/2023 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.”