Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için düzenlenen resepsiyonda açıklamalar yaptı. Tsahkna, Türkiye’nin 2026’da Baltık Hava Devriyesi’ne katılma kararının NATO’da müttefik birliğini pekiştirdiğini ifade etti.
Tsahkna, "Estonya ve Türkiye’nin hem ekonomi hem de kültür açısından yakın ilişkileri var; ancak, bunlar en iyi savunma iş birliğimizle örnekleniyor. 20 yıldır NATO’da müttefikiz ve Türkiye’nin 2026’da NATO’nun Baltık hava devriyesi görevine katılma kararı, müttefik birliğinin ve ittifakın güvenliğine katkıda bulunmaya hazır olduğunun açık bir mesajını veriyor." dedi.
Bakan, Estonya’nın Türkiye’nin bu kararını yüksek takdirle karşıladığını belirtti. Ayrıca bu yıl, Türkiye ile Estonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümü de kutlanıyor.
MÜTTEFİK VARLIĞININ ÖNEMİ
Tsahkna, güvenlik durumunun gerilimli olduğu bu dönemde, müttefik varlığının bölgede sürekli ve görünür olmasının önemine değindi. Tsahkna, “Gerilimli bir güvenlik durumunda, müttefiklerin bölgemizde kalıcı ve görünür bir varlığı hayati önem taşıyor. Ğmari’de İttifak’ın hava sahasını korumak, kolektif savunmayı bütünüyle güçlendiriyor.” ifadelerini kullandı.
Bu, Türkiye’nin Baltık misyonuna üçüncü katılımı olacak. Türk Hava Kuvvetleri, daha önce 2006 yılında Litvanya’da bu görevi üstlenmiş, 2021 yılında ise Polonya’daki devriye görevinde yer almıştı.
YUNANİSTAN REDDETMİŞTİ
Türkiye’nin kabul ettiği görev, kısa süre önce Yunanistan tarafından reddedilmişti. Yunanistan, Balkanlardaki mevcut taahhütlerini gerekçe göstererek Litvanya, Letonya ve Estonya’nın hava sahaları üzerindeki NATO hava devriyelerine katılma talebini geri çevirdi.
Yerel Kathimeniri gazetesine göre Baltık ülkeleri, gökyüzünün korunmasına yardımcı olmak üzere Yunan F-16’larının konuşlandırılmasını istemişti. 2004’te kurulan Baltık Hava Polisliği misyonu, kendi savaş uçakları olmayan Estonya, Letonya ve Litvanya’nın hava sahasını korumak için hava kuvvetlerini rotasyona tabi tutan önemli bir NATO operasyonu olarak biliniyor.
Rusya’nın NATO’nun doğu sınırlarına yakın bölgelerdeki faaliyetlerinin artmasıyla birlikte hava savunması Baltık bölgesinde bir öncelik haline geldi ve bu da Rus uçaklarının rutin olarak engellenmesine yol açtı.
Ancak Yunan yetkililer, hava kuvvetlerinin Arnavutluk, Karadağ ve Kuzey Makedonya semalarında devriye gezerek zaten çok zayıf olduğunu ve 2025 yılında Bulgaristan’ı da kapsayacak şekilde görevlerini genişleteceklerini belirttiler.
Kaynak: HABER7.COM