USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

ZBEÜ Ev Sahipliğinde ‘Sanayi Keneviri Proje Geliştirme Çalıştayı’ başladı

Zonguldak bülent ecevit üniversitesi kenevir ar-ge koordinasyon merkezi ve anadolu kenevir endüstrileri derneği (aked) iş birliğinde düzenlenen ‘sanayi keneviri proje geliştirme çalıştayı’nın açılışı gerçekleştirildi.

ZBEÜ Ev Sahipliğinde ‘Sanayi Keneviri Proje Geliştirme Çalıştayı’ başladı
26-11-2023 08:29
Google News

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kenevir Ar-Ge Koordinasyon Merkezi ve Anadolu Kenevir Endüstrileri Derneği (AKED) iş birliğinde düzenlenen ‘Sanayi Keneviri Proje Geliştirme Çalıştayı’nın açılışı gerçekleştirildi.


Tahir Karauğuz Konferans Salonun’da düzenlen etkin açılışına, Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Türk, Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Servet Karasu, ZTSO Başkanı Metin Demir, AKED Kurucu Başkanı Ercüment Degidiben, Proje Onursal Başkanı Dr. Cemil Çakmaklı, akademisyenler, konunun uzmanı kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.


“Son Yıllarda Doğal ve Biyobozunur Ürünlere Olan İlgi Giderek Arttı”


Etkinliğin açılışında konuşan, ZBEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Emine Yılmaz Can, son yıllarda doğal ve biyobozunur ürünlere olan ilginin giderek arttığına dikkat çekerek, “Kenevir bitkisi de bu ihtiyacı karşılaması bakımından daha çok dikkat çekmektedir. Türkiye pazarı, endüstriyel kenevir kökenli ürünler bakımından ithalata bağımlıdır. Bitkinin endüstriyel alanda sunmuş olduğu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda; Türkiye ekonomisinde daha çok yer kazanması ve geliştirilmesi için, daha fazla çalışmaya ve desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Hedefimiz topraktan ürüne, kalite kontrol odaklı ve Ar-Ge temelli altyapı oluşturma, geliştirme ve sürdürülebilirlik işbirliklerinin kurulmasıdır. Bu amaçla; üretim-ARGE-sanayileşme temellerinin atılması, sürdürülebilirlik koşullarının analiz ve uygulama aşamalarının planlanarak hayata geçirilmesi hedeflenmektedir” dedi.


AKED Kurucu Başkanı Ercüment Degidiben, Çalıştayda ele alınacak konulardan bahsetti ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Proje Onursal Başkanı Cemil Çakmaklı, böylesine bir Çalıştayın ve sonrasında ortaya konacak projenin Zonguldak açısından önemli olduğunu belirtti.


“Üniversitemiz bünyesinde, farklı birimlerimizde endüstriyel kenevir AR-GE çalışmaları başladı”


Açılışta konuşan ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, endüstriyel amaçlı kenevir yetiştiriciliğinin dünya çapında artarak devam ettiğini ifade ederek, “Bugün gerçekleştireceğimiz çalıştayımızda; insanlık tarihinde 8 bin yıllık uzun bir kullanım geçmişine sahip, kültürümüzde de önemli bir yer tutan ve son yıllarda popülaritesi artan endüstriyel kenevir bitkisinin dünden bugüne kullanımı, yetiştirilmesi, endüstrideki yeri hakkında bilgi almayı ve aynı zamanda kenevirin potansiyelinin ortaya koyulmasını ve bu konudaki işbirliklerimizin kurulmasını amaçlıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde, farklı birimlerimizde endüstriyel kenevir AR-GE çalışmaları başlamıştır. Amacımız, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini, Kenevir Ar-Ge Merkezi haline getirmektir. Anadolu Kenevir Endüstrileri Derneği ve siz katılımcılarımızın desteği ile bu konuda kaliteli adımlar atacağımıza eminim” diye konuştu.


Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz, Zonguldak’ta istihdam sağlama açısından Çalıştayın önemine vurgu yaptı. Vali Yardımcısı Mehmet Türk ise, çalıştayın şehre katkı sağlamasını temenni ederek projede emeği geçenlere teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından AKED Kurucu Başkanı Ercüment Degibiden ‘Ne, Nerede, Neden, Nasıl, Ne zaman Kenevirle İlgili Her Şey’, Prof. Dr. Emine Yılmaz Can ’Zonguldak Bülent Ecevit Üniversite Ar- Ge Girişimler ve Kenevir Bilim Ağları/Ar-Ge Proje Koordinasyon Merkezi Kurulumu, Hedefler ve Çalışmalar, Zonguldak için Sanayi Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehir’ ve Dr. Cemil Çakmaklı Zonguldak Projelerine Ekolojik Bakış ve Kenevir Projesi’ başlıklı sunumlarını yaptı.


Çalıştayda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, iyi proje yapmanın önemine değinerek, proje geliştirmede üniversitelerin önemli roller üstlendiğini vurguladı. Açılış konuşmaları ve sunumların ardından Çalıştay panellerle devam etti. İlk panelde kenevir tohumu, kenevirden elde edilen temel gıda ve gıda katkı maddeleri, petro kimyasal plastik çağının oluşturduğu kısır döngüye kenevir bazlı bio kompozitlerle alternatif oluşturma, kenevirin tekstil sektöründe kullanımı ele alınacak.


İkinci panelde kenevir kozmetiği, kenevirin inşaat sektöründe kullanımı, tıpta kenevir ve kenevirde 2.0 dönemi ile hasat ve hasatın işlenmesi, üçüncü ve son panelde kenevirle ilgili ön yargıların kırılabilmesi için eğitim ve toplumsal aydınlatmanın iletişim stratejileri ile, günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliği ile mücadelede kenevirin rolü, kenevir ile karbon negatife nasıl ulaşılabileceği yerli ve yabancı konukların katılımıyla tartışılacak.


Çalıştay 26 Kasım Pazar günü sona erecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler