USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Zebra bitkisi, iç mekânlarda en sık kullanılan bitki türüdür. Zebra bitkisi bakımına dair her şeyi gelin birlikte öğrenelim.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?
04-08-2023 12:53
Google News

Zebra bitkisi; Acanthaceae familyasına ait, Brezilya’nın Atlantik Ormanı bitki örtüsüne özgü bir bitkidir. Bilimsel adı Aphelandra squarrosa’dır.

Zebra bitkisi, koyu yeşil yapraklı ve üzerinde belirgin beyaz damarlarıyla tanınan, iç mekânlarda sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Zebra bitkisi bakımı, uygun koşullar sağlandığında iç mekânlarda altmış metreye ve dış mekânlarda iki metreye kadar büyüme gösterebilir.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Zebra bitkisi, parlak ve sarı renkte çiçek açar. Bu çiçek haftalarca canlı kalabilir. İç mekân bitkisi olan zebra bitkisi, sıcak bölgelerde açtığı çiçeği ile sinek ve kelebek gibi uçan canlıları cezbettiği bilinir.

Zebra bitkisi bakımına dair bilmeniz gereken her şeyi sizler için derledik. İşte zebra bitkisi bakımı hakkına bilmeniz gereken tüm detaylar…

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

ZEBRA BİTKİSİ NEREDE YETİŞTİRİLİR?

Zebra bitkisi, çok sıcak bölgelerde açık havada bahçeye ve saksılara ekilerek büyütülür. Ancak çoğu erde zebra bitkisi iç mekân bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Zebra bitkisi, tropikal bir bitki olduğu için nemli ortamı sever. Bu yüzden iç mekânlarda nemin yüksek olduğu ve doğrudan gün ışığı almayan yerlerde yaşarlar.

Zebra bitkisi için en uygun mekân, banyo ve mutfak gibi nem oranının yüksek olduğu yerlerdir. Hava akımı çok olan yerlerden, klima önlerinden ve direkt ışık alan konumlardan uzakta tutulmalıdır.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

ZEBRA BİTKİSİ BAKIM İPUÇLARI

Zebra bitkisi bakımı biraz uğraş istese de doğru ışık, sıcaklık, nem ve besin dengesine sahip olduğunda çoğu iç mekânda rahatlıkla gelişebilir.

Zebra Bitkisi Bakımı İçin Işık

Zebra bitkisi, Brezilyada doğal yaşam alanlarında parlak, dolaylı ışık ve kısmi gölgeli yerlerde yaşarlar. Bu yüzden zebra bitkisi bakımı için en uygun ortam doğrudan ışığa maruz kalmadığı, doğuya ya da kuzeye bakan pencere önleridir.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Zebra bitkisi bakımında ışık oldukça önemli bir etkendir. Az ışıkta yaşayan zebra bitkisi, zamanla uzun bacaklı bir hale gelecek ve gerilecektir. Eğer çok fazla doğrudan ışığa maruz kalırsa da yapraklarında renk ağarması ve zamanla yanmasına sebep olur. Zebra bitkisiniz için en iyi ışık alan yeri bulduğunuz zaman, mümkün olduğunca yerini değiştirmemeye çalışın.

Zebra Bitkisi Bakımı İçin Toprak ve Su

Zebra bitkisi, tropikal bir bitki olduğu için nemi tutan, organik açıdan zengin toprakları severler. Zebra bitkisi bakımı için en uygun saksı altında delikler olan plastik saksılardır. Zebra bitkisini uygun altı delikli bir saksı içerisine koyun ve bu saksıyı dekoratif olarak sevdiğiniz normal bir saksıya yerleştirin.

Zebra bitkisi bakımı için sulama zamanınız geldiğinde dekoratif saksıdan çiçeğinizi çıkarın ve uygun bir yerde toprağı tamamen sulayın. Fazla suyu akana kadar bekleyin. Zebra bitkisiniz suyu emdiğinde ve akma durduğunda dekoratif saksısına tekrar yerleştirebilirsiniz.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Zebra Bitkisi Bakımı İçin Sıcaklık ve Nem

Zebra bitkisi bakımı ve en iyi şekilde büyümesi için ılık sıcaklık olan bir ortama ihtiyacı vardır. Zebra bitkisi bakımı için aşırı yüksek nemli ortamda gerekli değildir. En iyi büyüme için mutfak ve banyo gibi evin genelinden daha yüksek neme sahip ortamlar tercih edilebilir.

Zebra Bitkisi Bakımı İçin Gübreleme

Gübreleme işlemi, çoğu saksı bitkisi için besinlerin topraktan sızması ile bitkinin beslenmesine sebep olur. Zebra bitkisi de gübreleme isteyen bir bitkidir. Zebra bitkisi bakımı için gübreleme işlemini ilkbahar ve yaz aylarının başlarında iki hafta da bir olacak şekilde yapabilirsiniz. Gübre olarak suda çözünen bir gübre tercih edebilirsiniz.

Zebra bitkisi bakımı için doğru uygulayacağınız gübreleme yöntemi sayesinde yaz sonundan sonbahar başına kadar çiçek açacaktır.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Zebra Bitkisi Bakımı İçin Budama

Zebra bitkisi bakımı için budama işlemi çok gerekli bir işlem değildir. Ancak yine de bitkinin enerjisini ve besinlerini yeni çıkan dallara ve yapraklara yönlendirmesine destek olmak için hasta yapraklarını kesebilirsiniz. Solmuş ve kurumuş yaprakların ise kendi kendine düşmesine izin verin.

Bitkiler, eski yapraklarındaki besinleri tam anlamıyla düşmeden önce geri emerek diğer yapraklarına yönlendirirler. Bu yüzden normal olarak kuruyan yaprakları keserseniz bitkinizin büyümesini engelleyebilirsiniz.

Zebra Bitkisi Bakımı İçin Saksılama İşlemi

Zebra bitkisi bakımı için saksılama işlemi oldukça önem arz eder. Zebra bitkisi için uygun olan saksıyı seçip kullandığınızda zamanla büyüme gösterecek ve kökleri saksının içerisine sığmamaya başlayacaktır. Böyle durumlarda yılın herhangi bir zamanında yeni ve geniş bir saksıya aktarım yapabilirsiniz.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

ZEBRA BİTKİSİ ZARARLILARI VE SORUNLARI

Zebra bitkisi bakımı sırasında zaman zaman zararlı böcekler ile karşılamak olasıdır. Zebra bitkisi, et böceği, pul ve yaprak biti gibi zararlılar tarafından çok hassastır. Böyle bir durum ile karşılaştığınız da nem yağı ya da böcek ilacı sabunu gibi organik böcek ilaçları ile tedavi edebilirsiniz.

Zebra bitkinize yapışmış böcekleri yapraklardan ayırmak için bir kulak çöpünü izopropil alkole batırın ve almaya çalışın.

Zebra bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır?

Zebra bitkisi bakımı nemli bir toprak istediği için aşırı sulamaya maruz kalabilir. Aşırı sulama ise çoğu zaman bitkinizin köklerinin çürümesine sebep olabilir. Kök çürümesi gibi bir durumla karşılaşırsanız eğer gövde kısmından kesin ve yeni bitkiler için çoğaltma yapın.

Zebra bitkisi bakımı sırasında kök çürümesinin önüne geçmek için toprağı suladıktan sonra fazlasını dışarıya atması için bekleyin. Ardından saksıya koyun ve toprağın nemine göre aralıklarla su ekleyin.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler