Hayatımıza girdiği andan itibaren sürekli gelişmeler yaşanan üç boyutlu baskı teknolojisinde herkesi şaşkına çevirecek yeni bir gelişme daha yaşandı; 3D yazıcıyla üretilen bir roketin uzaya gönderileceği konuşuluyor. ABD kaynaklı haber, teknoloji ve uzay meraklılarında heyecan uyandırdı.
ABD'nin Kaliforniya merkezinde bulunan Relavity Space uzay şirketi, 3D ile üretilen roketin uzaya fırlatılması için lisans alındığını duyurdu. Teknoloji ve uzay dünyasında yaşanan gelişme, uzaya fırlatılacak olan bu roketin ne kadar sağlam olduğu konusunda insanlarda merak uyandırdı.
FIRLATMA TARİHİ BELLİ OLDU!
Relativity Space'in twitter hesabından paylaşıldığı bilgilere göre, 3D yazıcısıyla üretilen roket 8 Mart Çarşamba günü uzaya fırlatılacak. Heyecan verici bu gelişme hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okuyucular firmanın twitter hesabını takip ederek gelişme ile ilgili bilgilere ulaşabilirler.
ABD'de MMU şoku! "Nasıl bu kadar kısa sürede bitirdiler?"
Üretilen rokete "Terran 1' adı verildi. Florida üzerinde bulunan Cape Carnaval Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan (CCSFS) fırlatılacak. Roket, fırlatma yapılmadan önce birkaç testin yapılması düşünülüyordu ancak şirketin sözcüsünün SpaceNews'e vermiş olduğu bir röportajda; testler sırasında rokette oluşacak yıpranma ve aşınmanın, fırlatma sırasında sorunlara yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle Terran 1 isimli roket, teste tabi tutulmadan 8 mart çarşamba günü gökyüzüyle kavuşacak.
ÖZELLİKLERİYLE HERKESİ ŞAŞIRTIYOR
3D yazıcıyla üretilmesi bile tek başına şaşırılacak bir konuyken, Terran 1, sahip olduğu boyut ve ağırlığıyla bu şaşkınlığa bir yenisini daha ekliyor. 3,5 metre yüksekliğinde olan roket 2,5 genişliğinde ve tam olarak 9.280 kg ağırlığında. Roketin yüzde 85'inin 3D yazıcı ile üretildiği, geri kalan %15'lik kısmının ise motorlardan oluştuğu söyleniyor.