Gündem

41 yıllık ayakkabı ustası; Okullarda eleman yetiştirilmeli

 

41 yıllık ayakkabı ustası; Okullarda eleman yetiştirilmeli
27-04-2023 09:19

 

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR'da babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliğini 41 yıldır sürdüren Sadık Akyürek (63), 5 metrekarelik dükkanında ata mesleğini severek yapmaya devam ediyor. Emekli olmasına rağmen mesleğini bırakmayan Akyürek, son temsilcilerinden olduğu ayakkabı tamirciliğinin yaşatılması için okullarda bölümler açılıp eleman yetiştirilmesini istedi.

Burdur'da 1982 yılında askerden geldikten sonra ayakkabı tamircisi babasının yanında mesleğe başlayan Sadık Akyürek, 1 yıl sonra kendi iş yerini açtı. 20 yıla yakın süre Yukarı Pazar'da çalışan Akyürek, son 21 yıldır ise Gazi Caddesi'ndeki 5 metrekarelik dükkanında mesleğini sürdürüyor. İşini severek yaptığını belirten Akyürek, "Benim ata mesleğim. Rahmetli babam öğretti. Biraz onun yanında durdum. 1983 yılında kendi açtığım dükkanımda işe başladım" dedi.
'İMİTASYON AYAKKABILAR ÇABUK DEFORME OLUR'
21 yıldır 5 metrekarelik dükkanda ata mesleğini severek sürdürdüğünü anlatan Akyürek, "Dar da olsa bana yetiyor. Eskiden ayakkabı tamirciliğine ilgi çoktu. Eskiden hazır ayakkabı fazla değildi. El imalatı ayakkabılar vardı. Daha kaliteli, daha düzgündü. İmitasyon diye bir şey yoktu. Kaliteli deri, kösele ayakkabılar vardı. Onların altına pençe yapılır, ökçeleri değişir, burunlarına, ökçelerine demir çakılırdı. Onlar tarih oldu. Şimdi hazır taban. Bazı kaliteli ayakkabılar da var. İmitasyon ayakkabılar çabuk deforme olduğu için ayaklara zarar verir. Bazı vatandaşlarımız da spor ayakkabılarını çamaşır makinesine atıp yıkamaya çalışıyor. Ayakkabı yıkanmaz. Ayakkabı deforme oluyor" diye konuştu.
'BİZİ YADEDECEKLER'
2007 yılında emekli olduğunu ancak mesleğine devam ettiğini belirten Akyürek, şunları söyledi:
"Sağlığım el verdiği sürece mesleğimi devam ettireceğim. Evde oturmayı sevmiyorum, kahve alışkanlığım yok. İşime gelip gidiyorum. Ayaklarım beni dükkana getirdiği kadar devam edeceğim. Bizim yaptığımız iş topluma bir hizmet, ekonomiye katkı. Bir kemer tokasını değiştirip, onu biraz daha kullanabilmek, bir ayakkabıyı tamir edip 6 ay, 2 yıl kullanılmasını sağlamak ekonomiye katkıdır. Bazı arkadaşlar bizi eskici olarak görür ama ayakkabıcı esnafının ekonomiye katkıda bulunma açısından önemli yeri var. Yeni çırak yetişmediği için insanlar ayakkabıcı arayacak. 'Falanca ayakkabıcı vardı, gidip ayakkabımızı yaptırıyorduk' diye bizi yadedecekler. Terzilik, ayakkabıcılık gibi mesleğin okullarda bölümlerinin açılıp yeni elemanlar yetiştirilmesi lazım. Arkadan çırak gelmeyince yetişen elaman olmayınca bunun sıkıntılarını göreceğiz."
'ÖNEMLİ OLAN İŞİ SEVEREK, BİLİNÇLİ YAPMAK'
Dükkanı 5 metrekare olduğu için bazı müşterilerinin 'Burada canın sıkılmıyor mu, bunalmıyor musun?' gibi sorular yönelttiğine değinen Sadık Akyürek, işini severek yaptığı için dükkanında mutlu olduğunu belirtti. Akyürek, "Dünyada kavga, savaşlar oluyor ama ben burada mutlu olabiliyorum. İnsan işini severek yaptığında her zaman mutlu olabilir. Önemli olan işi severek, bilinçli yapmak. O şekilde hayatı idame ettirmek gerekiyor" dedi. (DHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER