Türkiye’yi 5 yıl boyunca yönetecek lider ve kadroların belirleneceği seçimler yaklaştıkça seçmenin zihnini bulandırmaya dönük manipülasyonlar korkunç derecede arttı. Batı tandanslı sermaye grupları, vesayet odakları, güçsüz Türkiye heveslileri, ABD’li sosyal medya kuruluşları ve birçok oluşum Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti aleyhine toplumu manipüle etmek için dört koldan taarruz başlattı. ABD Başkanı Biden’ın “Darbe ile değil, Erdoğan’a karşı muhalefeti destekleyeceğiz” sözünün yansıması olarak yürütülen kara propaganda her gün bir örnekle kendisini gösterirken, bütün dış müdahalelere sessiz kalan 6’lı koalisyon masasının siyasileri ve medyası, tuhaf bir iddia ile gündem çalışmasına başladı.
Topluma doğrudan etki eden Google, Twitter, Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube gibi sosyal mecraların seçmeni yönlendirme çalışmaları; BBC, Reuters, DW, Independent gibi uluslararası medya kuruluşlarının AK Parti ve Erdoğan aleyhtarı yayınları; CHREST, EBERT, OPENAID gibi STK’ların muhalefet medyasına fon üstüne fon aktarmasını görmezden gelen 6’lı masanın gündemi “Rus trol fabrikası”… |
SOMUT VERİ YOK, İDDİA ÇOK
Muhalefette, “Rus troll fabrikası” diye bir oluşumun Türkiye’deki seçimlere müdahale edebilmek için girişimde bulunduğu, sahte hesap sayısını artırdığı ve muhalefeti hedefleyen bir çalışma yürüteceği öne sürüldü. Hiçbir somut gerçekliğe dayanmayan bu iddiayı gündemine alan İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, “Muhalefet engelleniyor” diyerek konuyu gündeme getirdi. CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “İktidarın farklı bir metot ile sosyal medyada dezenformasyon çabası içinde olduğunu” ifade etti. Sosyal medya uzmanı olduğu öne sürülen Ahmet Turan Han, “Rus ve Macar bağlantılı hesapların Türkiye’ye yöneldiğini” iddia etti. Karar gazetesi ise konuyu “Dikkat! Sandığa ‘ayı’ girmesin” ifadesiyle manşetine taşıdı.
Karar gazetesinin haberinde, sosyal medya hesaplarında ABD seçimleri ve İngiltere’deki Brexit oylamasında Moskova merkezli ‘trol fabrikası’nın çalışma yürüttüğü savunuldu.
Twitter’ın muhalefet yanlısı tavrının yok sayıldığı haberde, ABD’li mikroblog sitesinin bot hesaplarla mücadele birimini lağvettiğini ve bunun Türkiye’deki seçim öncesi tehlikeli olduğu yazıldı.
Gerçekler ise çok farklı…
HEPSİ 6’LI MASA İÇİN SEFERBER!
Dünyanın teknoloji devi Google, 14 Mayıs seçimlerine yaklaştığımız bugünlerde hükümeti eleştiren haber ve yayınları öne çıkarmayı tercih ediyor. Hükümeti destekleyen haber siteleri ve haberleri geri planda tutan Google, muhalif yayın ve hükümeti eleştiren haberleri ise ön plana çıkararak daha fazla okuyucuyla etkileşime geçmesini sağlıyor.
Daha önce ABD'deki seçimlere müdahale ettiği ortaya çıkan Twitter'ın şimdi de 14 Mayıs seçimlerine müdahalesi geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Twitter'ın yeni hesap açan kişilere öncelikle FETÖ'cü, muhalif ve solcu hesapları önerdiği tespit edilirken, hesap sahiplerine ise "Size Özel" isimli bölümde yine muhalif kişiliklerin paylaşımları, takip edilmese dahi kullanıcıların önüne çıkarılıyor.
Diğer bir sosyal medya devi Youtube ise seçim dönemine girilmesiyle birlikte muhalif yayın yapan, kanallar ve muhalif yayınlı içerikle sıklıkla ön planda tutuluyor. Algoritma seçimi denilerek yapılan yayınlarda, hükümeti destekleyici videolar daha arka plana atılıyor.