Kültür

700 yıllık meşe ağacı tescillendi

Nevşehir’in hacıbektaş ilçesinde bulunan 700 yaşındaki saplı meşe ağacı, nevşehir hacı bektaş veli üniversitesi fen-edebiyat fakültesi türk halk bilimi bölümü tarafından hazırlanan rapor sonrasında, nevşehir tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonu tarafından anıt ağaç olarak tescillendi.

700 yıllık meşe ağacı tescillendi
14-11-2023 11:27

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan 700 yaşındaki saplı meşe ağacı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü tarafından hazırlanan rapor sonrasında, Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından anıt ağaç olarak tescillendi.


Türkiye’nin birçok coğrafyasında tescillenerek koruma altına alınan ve doğal miras kabul edilen anıt ağaçlar tarihe tanıklık etmeye devam ediyor. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın, tescillenen anıt ağaç hakkında İhlas Haber Ajansına yaptığı açıklamada, “Dedebağ mevkiinde bulunan bu anıt ağacımız saplı meşe ağacı. Saplı meşe ağacı uygun şartlar altında 30-40 metre boy ve 2 metre çap yapabilmekte. Özellikle bin yıl yaşayabilen bu meşe türü Anadolu’nun farklı noktalarında da bulunmaktadır” dedi.


Altın, “Bu meşe ağacının tescil raporu hazırlandı. Bölge komisyonundan tescil ağaç olarak tescillenmesi yönünde uygundur kararı alındı. Bu meşe ağacının boyu yaklaşık 28 metre, tepe çapı 24 metre, iki gövde üzerine büyüyen ağacın tek gövde boyu da 4 metredir. Yaptığımız incelemelerde yaşının da 700 yaşında olduğu tescillendi" şeklinde konuştu. Türünün tek örneği


Ağacın diğer türlerine göre farklı bir görünüme sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Altın, "Bu ağaç ile yaptığımız alan çalışmalarında, sözlü kültür belleğinde ve halk arasında iki sevgili için dikildiği ve sonrasında bu sevgililerin tekrar birleştiği halk anlatımlarından tespit edildi. Bölgede yaptığımız çalışmalarda birden fazla saplı meşe ağacı tespit ettik. Ancak bu saplı meşenin topraktan çıktıktan sonra iki gövdeye ayrılması ve sonrasında üst kısımdan tekrar birleşmesinden dolayı diğer türlerine göre farklı bir görünüme sahip" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER