ABD'li ve Rus bir grup üst düzey yetkilinin, Ukrayna-Rusya Savaşı hakkına potansiyel müzakerelere zemin hazırlamak için gizlice bir araya geldiği öne sürüldü.
Amerikan kanalı NBC News'ün isminin gizli tutulmasını isteyen kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirmek ve potansiyel müzakerelere zemin hazırlamak için" bir grup eski üst düzey ABD ulusal güvenlik yetkilisinin Kremlin'e yakın isimlerle New York'ta görüştüğü belirtildi.
Nisanda yapıldığı ifade edilen görüşmede, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un New York'ta ABD'li ekip üyeleriyle birkaç saat görüştüğü, ABD düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyinin (CFR) eski başkanı Richard Hasss, eski Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Charles Kupchan ve Rusya Uzmanı Thomas Graham'ın da söz konusu toplantıda bulunduğu iddia edildi.
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, ABD Başkanı Joe Biden'ın Güney Carolina'daki programı için seyahat ettiği uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirmek ve potansiyel müzakerelere zemin hazırlamak için" bir grup eski üst düzey ABD ulusal güvenlik yetkilisinin Kremlin'e yakın isimlerle New York'ta görüştüğü iddiasıyla ilgili Bates, "Yönetimin bir üyesi olmayan sivil vatandaşlar adına konuşmayacağım." dedi.
Bates, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin de görüşmeyle ilgili bilgilendirildikleri iddialarına da yanıt vermeyerek, önceliklerinin Ukrayna'ya destek vermek olduğunu söyledi. Bates, Ukrayna ile ilgili Ukrayna olmadan herhangi bir karar alınmayacağı mesajını yineledi.
UKRAYNA'YA MİSKET BOMBA DESTEĞİ
Bates, ABD'nin, Ukrayna'ya misket bombası desteği verme kararını duyuracağına yönelik haberlere ilişkin, daha önceden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in bu seçeneğin "aktif olarak değerlendirdiğini" belirttiğine işaret etti.
Bu konuda yeni bir duyuruları olmadığını söyleyen Bates, odak noktalarının Ukrayna'ya ülkelerini savunurken ihtiyaç duydukları mühimmatı temin etmek olduğunu vurguladı.
KUR'AN-I KERİM'İN YAKILMASI
Bates, İsveç'in başkenti Stockholm'de geçen hafta Kur'an-ı Kerim'in yakılmasıyla ilgili ise bu gibi eylemlerin Müslümanların ve diğer dini azınlık gruplarının din ve inanç özgürlüğü haklarını özgürce kullanmalarını etkileyecek bir korku ortamı yaratabileceği değerlendirmesinde bulundu.
"İsveçli yetkililerin de dediği gibi bu eyleme izin verilmiş olmasının onaylandığı anlamına gelmeyeceğini" kaydeden Bates, Başkan Biden'ın inançlı biri olarak diğer inançlara saygı duyduğunu ve insanların da kendi inancına saygı duymasını istediğine işaret etti.