Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) üretiminde yer aldığı Milli Muharip Uçak projesinde önemli bir eşik atlanmış oldu.
MMU'nun motoru çalıştırıldı ve ilk kez piste çıktı
Önceki gün, Haber7'nin ulaştığı bilgiler doğrultusunda MMU'nun motorunun çalıştırıldığı ve ilk kez piste çıkarıldığı gündeme getirilmişti.
Milli Muharip Uçak'ın motoru takıldı
25 Aralık Pazar (2022) gecesi motoru takılan uçağımızın ön test aşamasını başarıyla geçtiği kaydedildi.
Bin 300 kişilik TUSAŞ Mühendisleri, gecelerini gündüzlerine katarak projenin başarılı olması ve belirtilen tarihte yetiştirilmesi için mücadele ediyor. Öte yandan bu gelişme, ABD'de ve Avrupa Birliği ülkelerinde 'hoşnutsuzluğa' neden oldu.
Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ Haber7'ye yaptıkları açıklamada, MMU gelişmesinin iç ve dış politikadaki yansımalarını özetlediler. İşte, Pekin ve Başbuğ'un açıklamaları:
"İSTEDİĞİMİZ BİR PROJEYDİ"
Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, Milli Muharip Uçak'ta yaşanan gelişmeye yönelik Haber 7'ye yaptığı açıklamanın girişinde ülkemizdeki projelerin daha önceden belirlenmiş yol haritasına göre 'saat gibi' işlediğini şu sözlerle belirtti:
"Her ne kadar farklı gündemlerle boğuşuyor olsak da ülkemizin bir yol haritası var ve bu anbean işliyor. Aslında bu Türkiye’deki bütün kurumlar için geçerli… Dışarıda gündem ne olursa olsun, bir yandan gündem felce uğramıyor veya kilitlenmiyor. Milli Muharip Uçak, 2023'te havalandırmak istediğimiz bir projeydi. Gerçekten de Türk milletine büyük bir güç verecek projeydi. Bu nedenle bu projenin çok önden gittiğini diğerleri gibi belirtmekte fayda var. Yani MİDLAS vardı, 2027’de bitmesi planlanan projeydi… 2022’nin sonunda 2023’ün başında her şeyiyle bitirildi ve envantere alınmak üzere ciddi bir safhaya getirildi."
"F-35 GERİLİMİNDE SİGORTA OLACAK"
Coşkun Başbuğ, Türkiye ile ABD arasındaki F-35 ve F-16 gerilimine atıfta bulunarak MMU'nun ne denli önemli oluşundan bir kez daha bahsetti:
"Şunu da söylemekte fayda var, projeler birbiriyle yarışıyor. Dolayısıyla MMU, dünyanın dikkatle takip ettiği proje olmakla beraber ABD ile yaşadığımız F35 geriliminin sigortası olacak hamleydi. Bunu bir an önce hayata geçirmek hem ABD’ye hem de diğer ülkelere bir gözdağı anlamına gelir ki ben bunu da çok önemsiyorum. Çünkü ABD’de F-16 ve F-35 tartışılırken kendi aralarında şu konuyu gündeme getirdiler, “Adamlar zaten kendi uçağını yapıyor, biz arayı daha da kötü hale getirerek neyi elde etmeye çalışıyoruz? Zaten böyle bir şeye ihtiyaç hissetmeyecekler. Niye biz böyle bir akıl tutulmasındayız ve böyle bir diplomasi uyguluyoruz?”… 2027’de bitmesi gereken projenin 2023’te bitmesinde de büyük bir şok yaşadılar. “Nasıl bu kadar kısa sürede MİDLAS’ı bitirdiler?” diye…"
"ÇOK GEÇ KALDILAR"
Türkiye'nin insansız savunma sistemlerini hava-kara ve denizdeki güçlerine entegre ettiğini belirten Başbuğ, MMU'nun AB ve ABD ilişkilerine olası yansımalarına yönelik öngörülerine paylaşarak açıklamasını noktaladı:
"MMU’da da aynı şoku yaşayacaklar. Çünkü kimse bu kadar kısa sürede bu testlerin tamamlanıp uçağı göklerde görmeye ihtimal vermiyordu. Hatta içimizdeki bazı odaklar da yapılamayacağını söylüyordu. Şimdi bunun havalanacak olması öncelikle milletimize, Türk devletlerine ve mazlumlara büyük bir güven aşılayacak. Karşımızdaki devletlerde de psikolojik çöküntüye yol açacak. “Adamlar hakikaten gümbür gümbür geliyor” diyecekler… Bu korkunun veya bu endişenin onlar adına yayılmasında çok büyük bir aşamaydı MMU… Bunun bir üstü insansız savaş uçağıydı. Onda da SİHA’lardaki teknolojiyi oraya transfer edeceğiz. Entegre çalışması var şu an yürüttüğümüz… Biliyorsunuz bu insansız teknolojiyi kara-hava-deniz olmak üzere her kuvvete yaydık. Dolayısıyla onun havalanacak olması bölgedeki birçok denklemi değiştirir. Özellikle ABD başta olmak üzere Avrupa Birliği ilişkilerinde kırılmalara yol açar. Çünkü onlar başından beri şunu hedefliyordu, ‘Bu proje zaten denilen süreçte hayata geçmez. Geçse dahi biz bir şekilde o projeleri iktidarla beraber alt ederiz. Atatürk sonrasındaki dönemde olduğu gibi toprağa gömeriz.’ Hedef buydu… Ancak bunun için artık çok geç kaldılar. Artık isteseler de engelleyemezler. Oyunu sonlandırmanın yolu da bunu bir an önce gökyüzüyle buluşturmak biz de şimdi ona koşuyoruz."
"GURUR VERİCİ BİR OLAY"
Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Milli Muharip Uçak hamlesinin Türkiye'deki mevcut deprem gündeminden ötürü insanlara 'moral verici' nitelikte olacağını belirterek, bu projenin 'gurur verici bir olay' oluşundan söz etti:
"Milli Muharip Uçak’ın çıkması iyi bir şey… Tabi bu uçağın Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) etkin olabilmesi ve kullanılabilmesi için daha çok zamana ihtiyaç var. Bu olay 2030’ları 2035’leri bulabilir. Şimdi sadece uçak ve motoru çıktı. Tabi devamlı hazırlık yapılacak. Denemeler yapılacak. Bunun uçuş testleri var, diğer konular var… Bu sebeple 2030’ları bulabilir. Ona dikkat etmek lazım… Her halükarda Türkiye’nin böyle bir uçağa ihtiyacı vardı. Böyle bir ortamda uçağın hangardan çıkması çok önemliydi. Tüm millete moral verici bir şeydi zaten… Ama çok fazla gündeme getirmediler galiba. Milletin şu anda farklı şeylere ihtiyaçları var. Bütün bunlar etkiliyor tabi insanları. Uçağın hangardan çıkması bana göre çok önemliydi. Gurur verici bir olay… Bunlar Türkiye açısından çok güzel şeyler… Fakat dediğim gibi 13,5 milyon vatandaşımızın depremden etkilendiğini biliyoruz, bu sebeple bunun geride kalması doğal… Bunu da kabul etmek lazım…"