Ekonomi

Adil Konukoğlu; “Marka tüketicilerin beklentilerine hitap edebilmeli.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) resmî yayın organı TİMRPORT dergisi markalaşma konusunda Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun röportajına yer verdi. İşte o röportajdaki sorular ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun verdiği cevaplar..

Adil Konukoğlu; “Marka tüketicilerin beklentilerine hitap edebilmeli.”
17-08-2022 08:34
17-08-2022 08:42

Türkiye’nin markalaşma adımlarında köklü bir geçmişe sahip olan Sanko Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile görüştük.

Tekstilde uluslararası arenada özellikle iplik ve kumaş üretimi ile en çok beğenilen jean’lerin arkasındaki güç olmasıyla beraber Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji, çimento ve ambalaj üreticileri arasında yer alan Sanko Holding, karbon salımını azaltmak için yatırımları devreye aldı. “Dijital Dönüşüm” projelerini başlatan güçlü marka, sürdürülebilirlik alanında da önemli adımlar atıyor.

-Sanko Holding’in büyüklüğünü genel itibarıyla rakamlarla öğrenebilir miyiz?

Yolculuğumuz, 1904 yılında dokumacılık işi ile başladı. Tekstil, grubumuzun amiral gemisi konumunda. Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji, çimento ve ambalaj üreticilerindeniz ve 11 farklı sektörde çalışmalarımızı yürütüyoruz. 100’den fazla ülkeye yaptığımız ihracatla, ülkemizin kalkınması adına çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Sanko’da 14 bin kişilik çalışanımızla büyük bir aileyiz.

-Amiral geminiz tekstil alanında yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tüm sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe değişime ayak uydurmanın, hızın ve dijitalleşmenin önemini görüyoruz. Dijital çağa uyum sürecinde teknoloji, AR-GE ve inovasyon yatırımlarına odaklanmak gerekiyor. Bizler de grubumuzu geleceğe hazırlama sorumluluğu ile dijital altyapı alanlarında ihtiyaçlarımızı hızlı bir şekilde karşılamamızı sağlayacak “Dijital Dönüşüm” projemizi başlattık ve tüm şirketlerimizde bu dönüşümün tamamlanması için çabalıyoruz. Hâlihazırda sistemsel sürdürülebilir programlar ve müşterilerimize hazırladığımız ürün grupları ile şeffaf ve takip edilebilir bilgi akış sistemini kullanıyoruz.

Ülkemizin kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde sürdürülebilir üretim modelleri ile tekstil tarafında da adımlarımızı dikkatli atmamız gerekiyor. Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki tüketiciler; toplumsal sorunlara çözüm getirecek, sosyal fayda yaratan ve somut çıktılar sunan öncü kurumları destekliyorlar. Sanko olarak kurulduğumuz günden beri üretimlerimizde ekolojik dengenin bozulmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üretim ve tanıtım anlamında yapılan tüm çalışmalarımızı sürdürülebilirlik çerçevesinde yapıyoruz. Bu nedenle üretim alt yapılarımızı ve süreçlerimizi sürdürülebilirlik konusunda güçlendirip, bu yönümüzü kurumsal tanıtım araçlarıyla son kullanıcıya duyurarak marka algımızı destekliyoruz. Grubumuzun amiral gemisi olan tekstil konusunda, üretimin her aşamasında takip edilebilirlik ve doğru tedarik zinciri yönetimine öncülük edebilecek programların kurulumunu sağlıyoruz. LCA-EPD belgelendirme sistemi ile tedarik zincirinin tüm aşamalarında sistemsel analiz ve iyileştirme standartları sunuyoruz. Doğa dostu üretim bantları ve yeni dokuma makineleri yatırımları ile kısa vadeli iş planlarımızı sürekli güncel tutuyoruz. Sektörde sürdürülebilirlik alanında lider konumda olup müşterilerimizin ilk tercihi olmaya, aynı zamanda ekonomik olarak da avantajlı olan daha az su, daha az enerji, daha az kimyasal madde tüketimine olanak tanıyan metotlar üzerinde çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Organik pamuk üretimi gerçekleştiriyor, fabrikalarımızda yenilenebilir enerji kullanıyor, geri dönüşüm sayesinde ürünlerimizi geri kazanıyoruz. Sürdürülebilirlikle ilgili uluslararası boyutta çok önemli sertifikaları alıyoruz.

-Sanko’nun sürdürülebilirlik vizyonu nedir?

Sanko Holding olarak her zaman çalışmalarımızın merkezine insanı ve sürdürülebilirliği aldık. İnsana, doğaya, topluma ve ülke ekonomisine değer yaratmaya odaklanarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. 118 yıldır faaliyet gösterdiğimiz sektörlerdeki uzun vadeli büyüme ve istikrarımızı, sürdürülebilirlik konularına olan farkındalığımızın bir sonucu olarak görüyoruz.

Tüm üretim hatlarımızda enerji verimliliği konusunda örnek çalışmalar ortaya koyuyoruz. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi gibi çevresel problemlere yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Düşük karbon ve su ayak izi ekosistemi hedefimiz doğrultusunda adımlarımızı atarken sektörde öncü olarak ‘‘Sıfır Atık’’ belgesinin sahibi olan fabrikalarımızda atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Çalışmalarımızda emisyon değerlerini düşürmeye ve fosil yakıt kullanımımızı azaltmaya yönelik yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin, enerji ihtiyacının üçte ikisini yenilenebilir enerjiyle karşılama hedefine ulaşması yolunda üzerimize düşeni yapıyoruz. Enerji sektöründe faaliyet gösteren Sanko Enerji Grubumuz, tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan toplam yaklaşık 1000 megavat kurulu güçle ürettiği enerji ile karbon salımının azaltılmasına katkı sağlıyor, teknoloji ve verimlilik odaklı yatırımlar ve operasyonlar gerçekleştiriyor. Sanko Tekstil Adıyaman fabrikamızın çatısında yer alan Türkiye’nin çatıda kurulu en büyük güneş enerjisi santrali ile tesisimizdeki enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklarla karşılayabilmek için önemli bir başlangıç yaptık.

Bu yatırımımızı genişleterek tüm fabrikalarımızda yenilenebilir enerji kullanımını artırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Tekstil ve pamuk sektöründe hayata geçirdiğimiz “Organik Pamuk” projesi ile organik pamuk üretimi yaparken organik tekstilin faydalarını anlatarak, farkındalık yaratmaya ve giyim markalarını organik pamuk kullanımı konusunda teşvik etmeye devam ediyoruz.

-Türkiye’nin markalaşma vizyonunu değerlendirir misiniz?

Yoğun rekabetin yaşandığı hızla gelişen ve değişen iş dünyasında, sürekliliği sağlamak için markalaşmanın önemi çok büyük. Tüketicilerin beklentilerine hitap eden bir marka olmak gerekiyor. Uluslararası ticaret anlayışıyla doğru ve sağlam ürünlere sahip olmalısınız. Genel olarak kendinizi diğerlerinden ayırmanız gerekli. Rakiplerden ayrışarak farklılaşmak ve marka değerini artıracak özgün işlerle topluma fayda sağlamak günümüzde markalaşmak isteyen kurumların en önemli kıstaslarından. Bu doğrultuda tüketici ve paydaşların güvenilirliğini kazanarak öncü bir kurum haline gelen markaların sağlam adımlarla ilerleyeceğine inanıyorum. Özetle marka kimliği oluşturulup, doğru hedef kitle belirlenmeli ve hedef pazarlarda farklılaştırıcı üstünlüğe sahip olmak için AR-GE ve inovasyona  önemli yatırımlar yaparak katma değerli ürünler geliştirilmelidir. Uluslararası en önemli varlıklardan birisi inovasyon ve onun korunmasıdır; bu doğrultuda patent ve mülkiyet hakları çalışmaları özendirilmeli, inovasyonun sürekliliği sağlanmalı, katma değer sağlayan yenilikçi ve özgün tasarımlara önem verilmelidir. Sanko kendi markalarıyla yurt dışında lider olduğu gibi sadece holdingin değil, ülkemizin ve Gaziantep’in de bilinirliğini artırdı.

-Bu bakımdan neler söylemek istersiniz?

Ağabeyim Abdulkadir Konukoğlu’nun bir sözü vardır: “Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep.” İnsanın ilk önce kendi yuvasını geliştirmesi, büyüyerek ülkesine ve dünyaya katkıda bulunması gerekiyor. Biz, Gaziantep’ten doğan bir grubuz, köklerimiz burada. Dolayısıyla yatırımımızı da öncelikli olarak kendi şehrimizde, daha sonra ise çevre illerimizde gerçekleştiriyoruz. Gaziantep zaten mücadele ruhu olan bir şehir. Gaziantep’in sanayiciliği, ticareti ve girişimciliği çok eskiden beri var. Bizler de grubumuzla birlikte üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Gaziantep’i, ülkemizi ilerilere taşımak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Uluslararası arenada ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyoruz. Kaliteli ürün ve hizmetler sunarak örnek ve lider işlere imza atmayı sürdüreceğiz.

Yurt dışında tekstil sektöründe, Sanko Tekstil, Sanko Havlu ve ISKO ile adımızı duyurduk. Sanko Tekstil, dünyanın sayılı iplik ve kumaş üreticilerinden biri hâline geldi. Denim içerik markası olan ISKOTM markamız, sorumlu inovasyon ve teknolojinin öncüsüdür. ISKOTM, denim kumaşı üretiminde dünya lideri bir marka ve büyük moda markalarının iş ortağı olarak, yenilikçilik temel değerlerini benimseyerek dünyada trend belirleyici durumuna geldi. ISKOTM’nun araştırmacı ve yenilikçi ruhu, ISKO’yu denim ve moda sektöründe eşi görülmemiş hedeflere ulaştırdı ve endüstrinin yenileşmesini sağlayan global projelerin önünü açtı. Sanko Havlu bünyesinde 100 yaşını aşmış Egeria isimli havlu ve bornoz markamız ve Maisonette ev tekstili markamız ile markalaşma vizyonumuzu ilerletiyoruz.

Tekstilin yanı sıra örneğin ambalaj sektöründe Süper Film firmamız, Avrupa'nın önde gelen esnek ambalaj film üreticilerinden biri. Faaliyette bulunduğumuz tüm sektörlerde alanında öncü olma hedefiyle ilerliyoruz.

-İhracat birim değerini artırabilmek için neler yapılmalı?

Katma değerli ürünlere yönelip, Uzak Doğu’dan daha az rekabet edebileceğimiz ürün gruplarında yoğunlaşarak çalışmalarımızı gerçekleştirmeliyiz.

-Konukoğlu ailesinin başarılarının sırrını sorsak...

Rahmetli babam Sani Konukoğlu döneminden bu yana ağabeylerim Abdulkadir Konukoğlu ve Zeki Konukoğlu yönetimlerinde de ailemiz için en değerli şey “çok çalışmak” ve “paylaşmak”

oldu. Gelecek dönemde de babamın ve ağabeylerimin öğretileri kılavuzumuz olacak. Biz her zaman şirketimizi geleceğe hazırlarken bizi biz yapan değerlerimizi korumaya özen gösterdik. Çalışanlarımızın kendilerini aile ortamında hissetmelerini önemsiyoruz. “İşin hilesi dürüstlüktür” düsturu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha fazladan ziyade iyi ilişkiler geliştirmek bizim için hep ilk sırada oldu.

-Sanko’nun 2022 hedefleri arasında neler var?

2022 yılında önceliğimiz; teknoloji, inovasyon ve AR-GE yatırımları ile değişime ayak uydurmak, insan kaynağını verimli kullanmak ve sürdürülebilirlik çalışmaları olacak. Dijital çağa uyum sürecinde teknoloji, AR-GE ve inovasyon yatırımlarına odaklandık. Güçlü sanayi alt yapımız ve teknolojik yatırımlarımız ile AR-GE becerilerimizi geliştireceğiz. İnovatif yaklaşımlarla dünyadaki rekabeti yakalayarak hedeflerimizi yukarıya taşıyacağız. Gerekli yatırımları bugünden gerçekleştirerek geleceğin dünyasına hazırlanıyoruz.

2022 yılında da kalıcı etki yaratma vizyonuyla ve yenilikçi bir yaklaşımla geleceğin dünyasına yön veren küresel lider bir şirket olma hedefi doğrultusunda adımlarımızı atacağız. Bu yolda en

büyük gücümüzün insan kaynağımız olduğunun farkındayız. Ailemizin fertleri olarak kabul ettiğimiz 14 bin çalışanımıza insan haklarının korunduğu, iş sağlığı

ve güvenliğine öncelik verildiği, mesleki gelişimlerinin desteklendiği, herkeseadil ve eşit fırsatların tanındığı bir iş hayatı sunmaya gayret ediyoruz. 2022 yılında da böyle bir ortam yaratıp çalışma arkadaşlarımızın gelişimlerine katkı sağlayarak onları çok yönlü desteklemeye devam edeceğiz. Her çalışanımıza

ihtiyacı olan desteği vererek onların tüm potansiyellerini kullanmalarını sağlayacak ve ilerlemelerinin önünü açacağız.

     

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER