Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Serge Ghislain Djorie yaptığı açıklamada, kimliği belirsiz bir uçağın kuzey sınırından ülke topraklarına izinsiz giriş yaptığını bildirdi.
Uçağın Bossangoa şehrinde bulunan askeri noktaları ve pamuk üretim merkezlerini bombaladığını belirten Djorie, "Barış düşmanlarının yaptığı bu alçakça eylem cezasız kalmayacak." ifadelerini kullandı.
Kimliği belirsiz uçağın ülkede bulunan Rus paralı asker gücü Wagner grubuna ait üssü de bombaladıktan sonra kuzey sınırından ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.
OAC ve Rus yetkilileri, ülkedeki şiddet olaylarına karşı birlikte mücadele etmek amacıyla Ağustos 2018'de askeri anlaşma imzalamıştı.
WAGNER'İN ETKİLİ OLDUĞU ÜLKELER
Wagner paralı askerleri, yerel orduları eğitmek, önemli isimleri korumak, isyancı veya terörist gruplarla mücadele etmek ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerini korumak amacıyla Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Libya ve Mozambik'te faaliyet gösteriyor.
Wagner liderinden itiraf gibi darbe açıklaması: Afrika'da yeni bir dönem başlıyor
ORTA AFRİKA: ALTIN VE ELMAS MADENLERİ
2013'ten bu yana ülkedeki iç çatışmalar nedeniyle güvenlik durumunun kötüleştiğine tanık olunan Orta Afrika'da, Rusya ülkedeki en güçlü nüfuza sahip Fransa'yı bertaraf ettiği ve Wagner grubunun, ülkede gizli şekilde yürütülen iş birliğinin önde gelen temsilcilerinden biri haline geldiği savunuluyor.
Orta Afrika'da 2018'den bu yana askeri eğitmen adı altında yüzlerce Rus askeri ile yaklaşık 450 Wagner unsurunun bulunduğu kaydediliyor. "The Africa Report" isimli site ise Orta Afrika'da Wagner şirketi tarafından sağlanan binden fazla "askeri eğitmen" olduğunu ifade ediyor.
Wagner, çeşitli alanlardaki kurumların güvenliğini sağlıyor, Cumhurbaşkanlığı Muhafızlarının ve ordunun eğitiminde öncü bir rol oynuyor. Öyle ki Wagner çalışanları, askerlerinin eğitimin yanı sıra Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera'yı ülkenin yaklaşık üçte ikisini kontrolleri altında tutan isyancı gruplar karşısında koruyor.
Wagner şirketi mensuplarının faaliyetlerinin sadece güvenlik alanıyla sınırlı kalmadığı; ülkedeki altın ve elmas madenlerini koruduğu ve gelirlerin bir kısmını alıkoyduğu ifade ediliyor.
Bu madenlerin çoğu, Bambari şehri yakınlarında, çoğunluğu Müslüman Seleka gruplarının nüfuzunun etkin olduğu, ülkenin kuzey doğusundaki bölgelerde bulunuyor.
Moskova'nın Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'ye makineli tüfek, roketatar ve ağır zırhlı araçlar dahil olmak üzere silah sevkiyatını gerçekleştirmesinden birkaç ay sonra 2018'de Rus Lobaye Invest Şirketi'nin, bazı bölgelerde altın ve elmas madeni arama ve çıkarma ruhsatı alması dikkati çekiyor.
Wagner şirketinin, ülkede çeşitli şirketler adı altında; güvenlik, madencilik veya siber güvenlik gibi birçok alanda faaliyet gösterdiği de belirtiliyor.
"Rus eğitmenler", 2018'den bu yana kendilerine tahsis edilen Berengo Sarayında bulunuyor. O dönemde kendisini ülkenin imparatoru ilan eden Jean-Bédel Bokassa'nın (1966-1979) ikametgahı olan sarayın 40 hektarlık arazi üzerinde Rus askeri kampının kurulduğu biliniyor.