Siyaset

Gaziantep’te Milletvekilleri böyle belirlenecek! Gaziantep’te partilerde kimler aday olacak

2023 seçimlerinde TBMM aritmetiğini oluşturacak milletvekili sayısının da büyük önem taşıması nedeniyle adaylar belirlenirken çok sayıda kriter göz önünde bulundurulacak.

Gaziantep’te Milletvekilleri böyle belirlenecek! Gaziantep’te partilerde kimler aday olacak
31-01-2023 22:51
03-02-2023 17:26

Türkiye, cumhuriyet tarihinin en kritik seçimlerinden 14 Mayıs seçimlerine adım adım yaklaşıyor. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın karşı karşıya geleceği seçimlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aritmetiğini belirlenecek. Yeni dönemde cumhurbaşkanının kim olacağı gibi, TBMM’deki partilerin milletvekili sayısı da çok kritik dengeler oluşturacak.

Parti yönetimi ile taban arasında köprü vazifesi görecek milletvekilleri, kanun görüşmeleri ve Anayasa değişikliği tekliflerinde de sayısal olarak büyük önem arz edecek.

Muhalefetin “yeniden Parlamenter Sistem’e dönmek için Anayasa değişikliği”ni gündeme getirmeyi planladığı yeni dönemde, Türkiye'nin yönetim şeklini değiştirmek için olası bir referanduma götürülmesi 360, referandum yapılmadan Anayasa değişikliği yapılması için ise 400 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Hal böyle olunca cumhurbaşkanlığını kazanmanın yanı sıra TBMM'deki milletvekili sayıları da büyük önem taşıyor. 

PROFİLLERE ERDOĞAN AYRI, AK PARTİ AYRI BAKACAK

Türkiye’yi 20 yıldır kesintisiz yöneten ve her seçimden zaferle ayrılan AK Parti’nin milletvekili aday listesi büyük merak konusu. 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili konusuna ayrı bir önem vereceği öngörülüyor. Milletvekili aday profillerinin önce AK Parti kurmayları sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından inceleneceği belirtiliyor. 

AK Parti’den aday olacak isimlerle ilgili ince elenip sık dokunulacağı ifade ediliyor.

TOPLUMDA KABUL GÖRMÜŞ KİŞİLER ADAY OLACAK

Edinilen bilgilere göre, AK Parti’nin 14 Mayıs seçimlerindeki milletvekili aday listesinde, bölgelerinde ağırlığı olan, toplumda kabul görmüş kişiler yer alacak.

Aday listelerinde vukuatlı kişiler yer almayacak. Geçmişinde şaibe olan kişiler milletvekili aday listesine alınmayacak. 

KRİTİK GÖREVLER İÇİN DÜŞÜNÜLEN İSİMLER ADAY YAPILMAYACAK

Milletvekili listesi hazırlarken dikkat edilen bir diğer husus ise cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlıklar ve stratejik görevler için düşünülen isimlerin aday yapılmaması konusu. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bu görevlere getirilecek kişilerin milletvekili olmaması gerekiyor. Eğer partiler milletvekili seçilen isimlerden birini kritik görevlerden birine getirmek isterse o kişinin vekillikten istifa etmesi gerekecek. Bu durumda, parti TBMM'de koltuk eksiltmiş ve güç kaybetmiş oluyor. Bu nedenle cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ve stratejik görevler için öngörülen isimlerin milletvekili aday listelerinde yer almaması bekleniyor. 

AK PARTİ 2018'DE 4 KOLTUK KAYBETMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk seçimi olan 2018 Genel Seçimlerinde AK Parti bu nedenle 4 koltuk kaybetmişti. Seçimlere listelerden giren ve milletvekili seçilen Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Mevlüt Çavuşoğlu ve Abdülhamit Gül bakanlık için istifa etmişti. AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 290'a düşmüştü.

3 DÖNEM KURALI

Diğer yandan AK Parti'de bir de 3 dönem kuralı bulunuyor. 3 dönem milletvekilliği yapan isimler bir dönem ara vermek zorunda kalacak. Bu nedenle AK Parti'den bazı önemli isimler milletvekili adayı olarak gösterilemeyecek. 2023 seçimlerinde AK Parti'den 56 ismin 3 dönem kuralı nedeniyle  milletvekili listesinde yer alamayacağı belirtiliyor.

Gaziantep’te Milletvekilliği Adaylığı için ismi geçenler!..

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Milletvekilliği seçimlerinde AK Parti'den aday adaylığı için kulislerde ismi ön plana çıkanlar şunlar; 

AK Parti

Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ali Şahin, Nejat Koçer, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sait Kirazoğlu, Müslüm Yüksel, Şamil Tayyar, Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ, Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı Cuma Güzel,Eyüp Özkeçeci, Şahinbey Belediyesi Meclis Üyesi Halil Karakuş ve Kadın Kolları Başkanı Feray Yılmaz, İl Başkan Yardımcısı Mustafa Edip İzol, Muhittin Bay, Bayram Kemal Kılıç, Hakan Tanrıöver, Serpil Kavrak, İhsan Kaya, Hatice Merve  Tatar, Ömer Güzeldal, Emin Hafif, Abdülkadir Güllüoğlu, Ayşenur Mirkelam, Abdullah Durdu, Prof. Dr.Arif Özaydın, Harun Çelik, Canan Candemir Çelik, Muhittin Salih  Şimşek, Cuma Reyhan, Fikret Murat Tural, Halil Uğur, Hakan Kurt,Hasip Şahin, Haydar Kenan Öztürk, İbrahim Ağırman, İrfan Çelikaslan, Menderes Karaduman, Memik Terlemez, Murat Çetin, Özlem Müftüoğlu,Mesut Candemir, Selami Yetkinşekerci, Veli Kıyak, Ömer Faruk Şiran, İhsan Ağcan, Kenan Bozgeyik, Zekeriya Aslan.

MHP

Gaziantep'te 2 milletvekili olan MHP'de, seçim öncesi aday adaylığı sürecinin sakin geçmesi bekleniyor. Mevcut milletvekilleri Sermet Atay ve Ali Muhittin Taşdoğan'ın yeni dönem listesinde olmalarına kesin gözle bakılırken, Oğuzeli Belediye Başkan'ı M.Sait Kılıç'ın vekillik için nabız yokladığı, İş adamı Erkan Erdem’in de listede olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

CHP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun özel önemi verdiği Gaziantep'te, CHP tarihinin en fazla aday adayı başvurusunun 2023 seçimlerinde olması bekleniyor. Mevcut iki milletvekili İrfan Kaplan ve Bayram Yılmazkaya'nın yeniden başvuru yapacakları öğrenilirken, çok sayıda isim de aday adaylığı için calışma yapıyor. STK Temsilcilerinin ağırlıklı tercihi CHP olurken, Kılıçdaroğlu'nun Şanlıurfalı bir ismi listeye koyacağını açıklaması, o taraftaki partilileri de harekete geçirdi. Eski milletvekilleri Mehmet Gökdağ, Akif Ekici, Mustafa Yılmaz ve Ali Serindağ, Reis Reisoğlu, Ali Peri, Hasan Öztürkmen, Ali İhsan Sofuoğlu, Hayri Açıkgöz, Uğur Kalkan, Barış Doğan, Av. Önder Alkurt, Gökhan Çeliktürk, İrfan Demirci, Aslı Tezel, Bektaş Şarklı, Mustafa İsmet Erdoğan, Nesrin Tuncel, Merve Altınbaş, Hurşit Yıldırım, Mehmet Atar, Yılmaz Kireç, Arzu Parlak, Vildan Aktaş CHP'de ismi geçen adaylar olarak dikkat çekiyorlar.

İYİ Parti.

Geçtiğimiz haftalarda il kongresini gerçekleştiren İyi Parti'de de aday adayı bolluğu beklentisi hakim.  

Milletvekili aday adayı olarak isimleri kulislerde dolaşan isimler şunlar;

İ. Hüseyin Filiz, Can Tuğsuz, Tolga Batallı, Hüseyin Avcı, Tayfun Aygın, Ejder Demir, Mustafa Altunbaş, Emine Aybüke Yıldırım, İzzettin Şahin, Murat Keklik, Metin Aslan, Oğuz Hocaoğlu, 

Deva Partisi;

Ertuğrul Kaya

Mehmet Budak

Mehmet Erdoğan

Ahmet Aslan

Demokrat Parti:

Erdal Cömert 

Barış Kınacılar

Yeniden Refah Partisi;

Sedat Yıldız

Cuma Avcı,

Servet Yıldırım

Hüda par

Faruk Göçer

Zafer Partisi 

Ümit Özdağ

Turgay Kanat

Gizem Büşra Bilgiç

Gani Sepin

Mehmet Pamuk

Erman Epçem

Murat Karakurt

HDP

Mahmut Toğrul

Mehmwt Karayılan

Osman Demirci

Berivan Özpolat Şimşek

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER