Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne binaların depreme dayanklı olup olmadığına ilişkin testlerin yapılabileceği deprem test kiti alınarak hibe edildi. Böylece akademisyenler başta üniversitenin binalarını ve şehirdeki yapıların depreme dayanıklılığını ölçebilecek.
Özel bir banka tarafından hibe edilen deprem kitinin teslimini yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Deprem kiti bilhassa başta kendi binalarımız olmak üzere bütün Amasya’ya şehre hizmet etmek üzere hizmete hazır olacak. Bu deprem kitinin binaların depreme dayanıklılığını binalara zarar vermeden ölçmesi ve en son teknolojik sistem olması da çok çok önemli” dedi.
Amasya’nın coğrafi konumu gereği birinci derecede deprem bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Rektör Turabi, “Doç. Dr. Murat Gökçe hocamızın yönetiminde birkaç ekip kurulacak. Öncelikle bizim binalarımız olmak üzere Amasya’da anlaşmalı olduğumuz, Afet Koordinasyon Merkezi ile karşılıklı sorumlu protokolümüz olan kurumlara da hizmet verecek. Bilindiği üzere biz şu anda bilgilendirme raporları verebiliyoruz. Akreditasyonu da alacağız ve akreditasyonla beraber kentsel dönüşüm raporları da verebileceğiz” diye konuştu.
Bu cihazların tahribatlı ve tahribatsız yöntemle taşıyıcı sistemlerin analizini yapmak için kullanılacağına değinen Doç. Dr. Gökçe ise, “Tahribatsız yöntemlerle schmit çekici ve ultrasonik test cihaz binanın kolan ve kirişlerinde tahribat etmeden bize yaklaşık bir basınçla fikir veriyor. Daha sonra en zayıf kolonları seçerek seçilen kolonlardan da tek devir 255 mm beton delme karot makinesi ile karot örneği alarak betonun ne kadar dayanıklı olduğunu tespit ediyoruz. Profesyonel multi dedektör ile ise donatıya zarar vermeden numuneler almamızı sağlıyor. Daha sonra bu numuneleri beton laboratuvarında test ederek binalarımızın deprem yönetmeliğine uyup uymadığını tespit etmiş oluyoruz. Bu arada binalardan aldığımız numune sonrası oluşan boşlukları özel bir harç ile onararak teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.