Yaşam

Amber Sürdürülebilir Sergisi Göz Kamaştırdı

Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Nesrin Yeşilmen, Amber ve Kehribar atıklarından yaptığı takıları sergiledi.

Amber Sürdürülebilir Sergisi Göz Kamaştırdı
17-06-2022 09:36

    Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi, Kuyumculuk ve Mücevher Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Dekan Yardımcısı Doç. Nesrin Yeşilmen, “Amber” adı altında kişisel takı sergisini açtı.

   Midyat Belediyesi Kültür Evinde  “Amber” Sergi açılışına, İlçe Kaymakamı Ahmet Solmaz, Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Bozkurt, Belediye Başkan Yardımcısı Abdürrahim Çelik, Mardin Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mehmet Nas, Tasarım Fakültesi öğretim görevlileri ve takı tasarım meraklıları katıldı.

         Midyat İlçe Kaymakamı Ahmet Solmaz, İlçenin tarihi ve kültürel değerleri yanında, bir bütün olarak verilen hizmetlerin, ilçe halkının sosyal yaşantısını ve ilçenin gelişmişliğini ortaya koyduğunu söyledi. Solmaz” Sanat ve sanatçıya değer vermek, gelişmişliğin göstergesidir. İlçemizin kamu hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması için gayret gösteriyoruz. Bunun yanında eğitime, sosyal yaşamın iyileştirilmesine dönük çalışmalarımız var. Amber sergisi ile geçmişten gelen değerlerimizin geleceğe taşınması düşüncesinin hakim olduğunu gözlemledim. Midyat taş işlemeciliğiyle, telkâri gümüş işlemeciliğiyle bir sanat ve kültür merkezi.  Amber sergisinde emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

 Yurt dışında 5, Mardin’de de iki sergi açan Doç. Nesrin Yeşilmen, neden atık çıkarıyoruz ve kadar tüketiyoruz düşüncesi ile  işe başladığını hatırlatarak, “Neden atık malzemeleri değerli olmasın, birinci ana koleksiyonumun  amber koleksiyonu. Amber işlenirken arkasında bir çok atıl ve atık malzeme bırakıyor ve bu kullanılmıyor. Aslında bunlar ekolojik bir malzeme. Kehribar doğadan gelen bir malzeme. Ekolojinin devamlılığı ve sürekliliği için bu malzemeyi yeniden bir araya getirip, aslında atığın da değerli olduğunu gösteren bir seri olarak tasarladım. Bunun dışında birkaç  koleksiyonum daha var. Yine üzerinde atıklar ve atıl duruma itilmiş malzemenin hayata yeniden geçirilmesi söz konusu. Sürdürülebilirlik  ekolojiden, sanata, ekonomiden ve kültüre kadar bir çok alanda devam eden bir kavram. Bu sayede de bu kavramları bir arada görebiliyoruz. Bir taraftan kullanarak kültürün sürdürülebilirliği var, bir taraftan malzeme kullanarak, atıl  malzemeyi yeniden hayata ve ekonomiye kazandırmak. Bir taraftan ekolojik verilerin korunması, atıl malzemenin yeniden kullanılır hale getirilmesi. Sergilenen ürünleri farklılık, özgünlük, yönetim, teknik ve estetik olgularını bir arada, geçmişten geleceğe taşımayı hedefledim. “ dedi.

     Artuklu  Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Bozkurt, sanatın ülkelerin gelişmişlik ve kalkınmışlıklarının en belirgin göstergesi olduğunu belirterek “Sanat sergisinin, , Midyat taş ve gümüş işleme sanatına uyum sağladı, yakıştı. Sanat, bizim medeniyette önemli bir unsur. Medeniyetler, gelişmişliğinin  en önemli ölçütlerini ortaya koymuş oldukları sanat değerleriyle tespit edilir. Eğer sanat alanında ileride iseniz bir çok  şeyi çözmüş halletmiş olursunuz. Teknoloji, bilim, düşünce ve onun üzerinde inşa edilen sanat medeniyetlerin kendini sonraya  bırakması açısından önemlidir. Sanat eserleri sadece birer obje olarak nitelendirilmemeli. Onlar adeta, kültürün, düşüncenin fikrin, inancın, dilin birer bohçası gibidir. Bünyesinde onu taşır. Onun için her sanat eserine baktığımızda, başta belki bir şey hissetmeyebilir, estetik bir haz alırız. Onu konuştuğumuzda,  onu icra  eden sanatçı ile değerlendirdiğimizde asıl değerini öğrenmiş oluruz.  Üniversitemizin, Sanatta, bilimde, düşüncede güzel icraatları devam edecek.” Şeklinde konuştu.

           Serginin bir hafta süre ile takı ve tasarım meraklılarına açık kalacağı belirtildi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER