Ekonomi

Antalya OSB Teknopark’a uluslararası yeşil bina sertifikası

Antalya organize sanayi bölgesi (aosb) bünyesindeki antalya osb teknopark, dünyada enerji ve çevresel tasarımda liderliği temsil eden u. S. Green building council’den leed gold sertifikası alarak, yeşil dönüşümdeki hassasiyetini tescilledi.

Antalya OSB Teknopark’a uluslararası yeşil bina sertifikası
24-06-2024 12:50

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) bünyesindeki Antalya OSB Teknopark, dünyada enerji ve çevresel tasarımda liderliği temsil eden U.S. Green Building Council’den LEED GOLD sertifikası alarak, yeşil dönüşümdeki hassasiyetini tescilledi.


Antalya OSB Teknopark’ın kazanmış oluğu LEED GOLD akreditasyonu ile yeşil dönüşümde önemli bir adım daha attıklarını kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Çevre ve doğa hassasiyeti konusunda Türkiye’nin en iddialı OSB’lerinden olan Antalya OSB’nin, Teknopark tarafında da kazanmış oluğu LEED GOLD akreditasyonu, yeşil dönüşümdeki ciddiyet ve azmini ispat etmiştir” dedi.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya OSB Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, çevrecilik konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaların Antalya OSB Teknopark’ına uluslararası LEED GOLD sertifikası kazandırdığını kaydetti. Antalya OSB Teknopark’ın açıldığı günden itibaren çevrecilik misyonu ile hareket ettiğini belirten Başkan Ali Bahar, “Etkinliğini hızla artıran Antalya OSB Teknopark, U.S. Green Building Council’den LEED GOLD sertifikası almaya hak kazanarak çevrecilik misyonunu uluslararası düzeye taşımış oldu” diye konuştu.


1998 yılından bu yana Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED GOLD sertifikasyonunun, tüm dünyada enerji ve çevresel tasarımda liderliği temsil ettiğini dile getiren Başkan Bahar sözlerini şöyle sürdürdü;


“Yapılan başvuruların dünya genelinde yüzde 55’inin Türkiye’de ise sadece yüzde 35’inin akreditasyona dönüştüğü düşünülürse, ne kadar hassas bir çalışma yürüttüğümüz anlaşılmaktadır. Öte yandan Teknoparkımız, Türkiye’de bu sertifikaya sahip 4 teknoparktan biri olmuştur. 2 yıl süren başvuru ve hazırlık süreçlerinde sağlanan teknik ve altyapı düzenlemeleri sayesinde, Teknopark binamızda su tasarrufu, temiz enerji kullanımı, karbon salınımı azaltılması konularında uluslararası düzeyde yetkinlik kazanılmıştır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da attığımız adımların sertifika almak için değil, ömür boyu sürdürülebilir olması adına çalışmaya devam edeceğiz.”


Yapılan çalışmaları yakından takip eden Teknopark Genel Müdür Dr. Aylin Tümay olmak üzere emeği geçen tüm ekibi tebrik ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Ali Bahar, “Başarılarımız teknoloji ve üretim alanında faaliyet gösteren tüm kurumlara örnek olmasını diliyorum” İfadelerini kullandı. LEED GOLD bulunan ünlü binalar


LEED (Leadership in Energy and Environmental Design/ Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) olarak adlandırılan LEED sertifika sistemi, binalarda tasarım, inşaat ve sonrasında operasyonel çözümler konusunda standartları bulunan uluslararası kabul görmüş, üçüncü taraf doğrulaması sağlayan bir sertifikasyon sistemi. LEED sertifika sistemi USGBC (U.S. Green Building Council/ABD Yeşil Bina Konseyi) tarafından yönetilip geliştiriliyor. Burj Khalifa (Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri), One World Trade Center (New York, ABD), Shanghai Tower (Şangay, Çin), The Shard (Londra, Birleşik Krallık) bu sertifikaya sahip dünya çapında bilindik binalardan. Türkiye’de ise Zorlu Center (İstanbul), İstanbul Airport (İstanbul) LEED sertifikasına sahip bazı popüler binalardan.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER