TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 36 gün süren zorlu bir yolculuğun ardından Türkiye'ye döndü. Sefer ekibi, Antarktika'da birçok farklı alanda çalışmalar yürüttü. Ekip, Horseshoe Adası'nda başlayan seyahatlerinde kuş gribi gibi önemli bulgulara rastladı. Ayrıca Shoesmith buzulunda iklim değişikliğinin izlerini gözlemledi ve Türkiye'nin yakın uzayın keşfi için yeni projelere odaklandı. Antarktika'dan getirilen bakterilerin kimya sektöründe kullanılacağı da belirtildi.
Ekip, çevre ve kirlilik araştırmaları, oşinografi, hidrografi, atmosfer ve uzay gözlemleri, jeoloji, jeofizik, enerji sistemleri ve meteorolojik ölçümler gibi birçok alanda çalışmalar yaptı. Sefer ekibi, zorlu hava koşulları nedeniyle King George Adası'nda bir süre mahsur kaldı ve dönüşleri gecikti. Ancak sonunda, Şili, Brezilya ve Brezilya üzerinden Türkiye'ye dönerek 14 bin kilometrelik yolculuklarını tamamladılar. 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, ekip lideri Prof. Dr. Ersan Başar tarafından yönetildi. Çalışmaların çeşitli alanlarda yapıldığı ve uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Sefer sırasında sağlık desteği için bir tıp doktorunun da ekip ile birlikte olduğu ve sefer boyunca ciddi bir sağlık sorunu yaşanmadığı ifade edildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bilim ekibini tebrik ederek Türkiye'nin Antarktika'daki bilimsel çalışmalara devam edeceğini ve kıtadaki varlığını güçlendirmek için çalışmalar yapacaklarını belirtti. .