Antarktika Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yapılan 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam ediyor.
Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından biri olan kutup bölgelerinde bulunan buzulların hızla erimesi konusuna da dikkati çekmek isteyen ekip, buzulda bulunan binlerce yarıktan birkaçının içerisine girerek erimelerin derinliklerini ve hızını gözlemledi.
Çalışmaların sürdüğü Horseshoe Adası üzerinde bulunan Shoesmith buzulunda gerçekleştirilen çalışmalar iklim değişikliğinin izlerini net bir şekilde ortaya koydu.
Antarktika'nın iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerlerden olduğunu belirten Prof. Dr. Ersan Başar, buzulların erimesinin küresel ısınma ile doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayarak, milyonlarca yıl önce oluşmuş buzulların hızla eridiğini ifade etti.
Başar, buzulların içinde dünyanın geçmişinin ve canlı yaşamın saklı olduğunu belirterek, bu buzulların erimesinin hayatın gerçeklerini anlamamızı sağlayabileceğini dile getirdi. Antarktika'da yapılan çalışmalar, buzulların erimesinin küresel ısınmanın bir sonucu olarak hızla arttığını ortaya koyuyor.