Ekonomi

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM 2024: Asgari ücrete ara zammı var... Dikkat çeken tarih

Temmuz ayına sayılı günler kala zam gündemi de hem kamuoyunun hem de siyasetin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Milyonlarca emekli maaş zammını takip ederken asgari ücretliler de maaşlarında artış olup olmayacağını sorguluyor. Hükümet asgari ücrete temmuzda zam olmayacağını belirtmişti. Ancak asgari ücret artışı için çeşitli senaryolar da konuşuluyor. Peki, asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM 2024: Asgari ücrete ara zammı var... Dikkat çeken tarih
17-06-2024 19:43
17-06-2024 19:50

Milyonlarca asgari ücretli, maaş zammı gündemine ilişkin son durumu merak ediyor. Kamuoyunun asgari ücrete ara zam beklentisinin yanı sıra siyasetin gündeminde de ana başlıklardan biri asgari ücrete zam. CHP lideri Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinde asgari ücretin gündeme gelmesinin ardından ara zam beklentisi siyasi partilerin bayramlaşma ziyaretine de yansıdı. AK Parti’nin bugün ilk ziyaretçisi CHP oldu. CHP heyetinin başındaki Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, asgari ücrette iyileştirme yapılmasının önemine dikkat çekti. 
Hükümet tarafından yapılan yüzde 49 artış ile birlikte yeni asgari ücret tutarı 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Haziran enflasyonu açıklanmasa da yüzde 3 civarında geleceği tahmin ediliyor. Şu anda 5 aylık enflasyon kümülatif olarak yüzde 22.72 oldu. Peki, asgari ücrete ara zamda son durum ne? Asgari ücrete ara zamda hangi senaryolar gündemde? 

Temmuz ayında, 5 milyondan fazla memur ve 16 milyondan fazla emekli, 6 aylık enflasyon farkına bağlı olarak maaş ve aylıklarına zam alacak. 

Cumhuriyet'in haberine göre, açlık ve yoksulluk sınırı ile yüksek enflasyona bağlı olarak, 7,5 milyon asgari ücretliye de benzer oranda bir zam yapılması konuşuluyor. 

Beklenen ortalama zam oranının da yüzde 20-25 civarında olması öngörülüyor. 

Asgari ücrete ara zamda dikkat çeken tarih

Bazı kesimlerde ise asgari ücrete ara zammın yılın ortasında değil, sonlarına doğru olabileceğini konuşuluyor. Asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmayacağı kesinleştiği belirtiliyor. Ancak eylül ayında bir düzenleme olabileceğini öne sürülüyoR

Yılbaşında asgari ücret ne kadar olur?

Ara zammın olmadığı bir ortamda enflasyonun yıllık yüzde 35-40 aralığına gerileyecek olması beklentisiyle birlikte yılbaşında asgari ücrete maksimum yapılacak zam yüzde 35-40 oranında olması bekleniyor. 

17 bin 2 lira maaş alan asgari ücretlilere yüzde 30 zam yapılsa maaşları 22 bin 102 liraya, yüzde 35 zam yapılırsa 22 bin 952 liraya, yüzde 40 zam yapılması halinde maaşlarının 23 bin 802 liraya yükselmesi bekleniyor.

Bu maaşlarla 2026 yılı Ocak ayına kadar çalışacak olan asgari ücretliler 2026 yılında da enflasyon tahminlerine göre yüzde 15-20 oranında zam alması bekleniyor.

Böylece 2027 Ocak ayına kadar asgari ücretlilerin maaşları ortalama olarak 26 bin 400 lira seviyelerinde gerçekleşebilir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER