Kültür

“Asıl şimdi tarih olduk”

Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler olarak adlandırılan Gaziantep’in önemli el sanatları, piyasadaki sıkıntıyı iliklerine kadar hissediyor. Maliyetlerin arttığını, satışların dip yaptığını belirten bu mesleklerin son temsilcileri, “ Yıllardır, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler olarak adlandırılırız. Bu ekonomik krizde asıl şimdi tarih olduk.” Sözleri ile sıkıntıyı dile getiriyorlar.

“Asıl şimdi tarih olduk”
18-07-2022 23:01
18-07-2022 23:13
GAZİANTEP

Gaziantep’in önemli el sanatlarının yapıldığı eski çarşıda esnaf, ayakta durma mücadelesi veriyor. Bakırcılar Çarşısı’nda yer alan yemeniciler, oymacılar, sedefçiler, el dokuma işleri yapılanlar, piyasadaki sıkıntıya direnemiyor. Zor günler geçiren bir zamanın gözde mesleklerinin son temsilciler, “ ‘’Satışların az olmasının yanı sıra maliyet artışı bellimizi büktü. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte zar zor ayakta duran el sanatına dayanan sektörler, ekonomik krizden ciddi anlamda etkileniyor. Bu meslekler artık tarih oldu diyebiliriz” şeklinde konuştular. 

YEMENİCİLER ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR

Gaziantep’te tarihi yaklaşık 700 yıl öncesine dayanan, terleme, mantar, egzama ve koku gibi pek çok ayak hastalığına iyi gelmesiyle bilinen yemeniler, korona virüs sürecinden bu yana ciddi sıkıntı içerisinde. Turistlerden de rağbet gören, yurt içinde ve yurt dışında pek çok noktaya satılan, dizi ve sinema setlerinin vazgeçilmezi olan Gaziantep yemenileri, eski günlerini arıyor. Son yıllarda tasarlanan yeni modelleri ve çeşitli renkleriyle büyük bir ilgi gören, özellikle kente gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok satın aldığı ürünler arasında yer alan yemenileri, akaryakıta gelen zamlardan dolayı satacak turist gelmediğini söyleyen esnaf  " Bayramda da umduğumuzu bulamadık. Bu akaryakıt fiyatları ile kim dışarıya çıkabiliyor ki turizm seyahati yapabilsin. Turist sayısı ciddi anlamada düştü. Turist gelmeyince satışlarımız da azaldı" ifadelerini kullandı.

ALIŞVERİŞE GELEN YOK

Gaziantep’e özgü ürünlerin üretildiği Haphapcı Pazarı esnafı “Turist sezonu çoktan açıldı. Ama bize pek bir etkisi olmadı. Mazotun pahalı olduğundan dolayı turistler Gaziantep’e fazla gelmiyor. Bu pazar turistlerin en çok geldiği pazardı. Ama şimdi zaten az geliyor gelen de sadece gezip gidiyor. Alışverişe gelen yok. Yemeni fiyatlarımız 200-250 TL civarı.İnsanlar şimdi internet alışverişine alıştığı için tek ümidimiz turistlerdi. Onlarda da umduğumuzu bulamadık maalesef” ifadelerini kullandı.

TURİSTİK GEZİLER DÜZENLENEMEYİNCE BIZIM İŞLER SEKTEYE UĞRADI

Görüşlerini aldığımız bir diğer yemeni ustası “Gaziantep’e has olan yemeni ayakkabıları son 20 yılda çok fazla ilgi gördü. Özellikle son yıllarda ilgi arttı. Çünkü bu ayakkabılar tamamen el yapımıdır. Ayrıca terleme, mantar, egzama ve koku pek çok ayak hastalıklarına iyi geliyor. Ama bu yıl yemeni satışlarımız geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi çok değil. Bizim işlerimizin yoğunluğunu kente gelen yerli ve yabancı turistler oluşturuyordu. Bu sene o kadar turist gelemeyince, turistik geziler düzenlenemeyince bizim işler sekteye uğradı. ’Satışların az olmasının yanı sıra maliyet artışı bellimizi büktü. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte zar zor ayakta duran el sanatına dayanan sektörler, ekonomik krizden daha çok olumsuz etkileniyor.” Dedi

‘’MUMLANMIŞ PAMUK İPLİĞİ KULLANIYORUZ’’

Yemeni yapımı hakkında bilgi veren ustalar’ ’Alt tabanda manda ve sığır, yüzde keçi, iç astarda koyun, iç tabanda sığır veya keçi, kenarında ise oğlak derisi kullanılır. Yemeni taban ve saya adı verilen yüz olmak üzere iki parçadan oluşur. Önce kalıp, kösele üzerine konularak çizilir ve teber ile kesilir. Sonra yüz dikilir ve kalıba gerilir, bakır çivi ile çivilenir. Hazırlanan yüze ve taban köselesine yapıştırıcı sürülür, sağlam yapışması için çekiç ile dövülür. Yemeninin yapımında, ipliğin çürümemesi ve yemininin su almaması için mumlanmış pamuk ipliği kullanılır. Dikime hazır hale gelen yemeni kalıptan çıkarılıp kenar dikişi çekilir.” şeklinde konuştular.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER