Ekonomi

Aşure kaseleri de küçüldü

Geçim sıkıntısı geleneklerimizi de olumsuz etkiliyor. Muharrem Ayı’nın 10. Gününde kutlanan Aşure Günü’nde bu yıl komşular, birbirlerine aşure gönderemedi. Artan fiyatlar nedeniyle aşure kaseleri küçülürken, mahalleye aşure dağıtma geleneği de bu yıl zayıf başladı.

Aşure kaseleri de küçüldü
11-08-2022 09:35
11-08-2022 09:39
GAZİANTEP

Birlik ve beraberliğin simgesi olarak adlandırılan Muharrem Ayı’nın 10. Günü olan Aşure Günü, bu yıl zamlara yenildi. Mahallelerde aşure dağıtımı sınırlı sayıda kalırken, aşurenin malzemesini satan satıcılar da, satışlarda ciddi düşüş olduğunu dile getiriyor.

AŞURE MALİYETLİ BİR İKRAM OLDU

Gaziantep’te aşure ayının gelmesiyle birlikte malzemeleri soranın arttığını, ancak satışların aynı oranda artmadığını belirten esnaf Sedat Akbayram,” Ben 15 senedir bu işi yapıyorum. Yıllardır bu geleneğimiz devam eder. Her sene Muharrem ayının onuncu gününden başlar. Aşurenin içerisine dövme yani yarma dediğimiz bir evi buğday koyuluyor. Ayrıca börülce, bakla, nohut, İzmir üzümü, beyaz susam, çörek otu, pekmez, rezene, kuru kayısı, karanfil, pekmez, şeker, ceviz içi, antep fıstığı, gibi malzemeler konuluyor.

Fiyatlarımız geçen seneye göre en az yüzde 50 artmış durumda. Geçen sene 25 lira olan börülcenin kilogramı 35 TL oldu. Dövme geçen yıl 5 liraydı bu yıl 15 lira oldu. Bakla geçen yıl 15 liraydı şuan 35 lira. Nohut da aynı şekilde. Fiyatlarda aşırı derecede yükselme oldu. Geçen yıl buna göre daha çok satıyorduk. Sirkülasyonumuz daha hızlıydı sürümden kazanıyorduk. Bu yıl çok yapan da yok. Geçen seneden bu yana gelen zamlardan dolayı alım gücü kalmadı insanlarda.

100 LİRALIK MALİYET 400’Ü BULDU

Normalde aşurenin ilk günü aşırı yoğun oluruz. Ama bu yıl çok çok düşük.  Geçen sene bir evin aşure masrafı her birinden 1 kilo aldığını düşünürsek 100 lira tutuyordu. Bu sene 400 lira harcasanız bile işin içinden çıkamıyorsun. Tabi bu fiyatın içerisinde fındık, badem, ceviz, fıstık yok. Onları da almak

isterseniz ciddi bir masraf karşınızda çıkıyor. Doğal olarak artık insanlar malzemelerden kısıyorlar.” şeklinde konuştu.

HER GEÇEN GÜN ALIM GÜCÜ BİRAZ DAHA DÜŞÜYOR

20 Senedir bu işi yaptığını belirten bir diğer esnaf ise “Gaziantep’in yerli insanları her sene bu geleneği yerine getirirler. Aşurenin anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. İnsanlarımız asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; "farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları", "birlik" gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya devam etmektedir.

Satışlarımız dünden itibaren başladı satışlarımız tabii ilk günler olduğu için satış var. Ancak geçen yıllara göre son derece düşük. Her geçen gün alım gücü biraz daha düşüyor. İnsanlar zam geldikçe biz daha çok kazanıyoruz zannediyor ama öyle değil. Zam geldikçe bizim satış oranlarımız da düşüyor. Geçen yılları mumla arıyoruz.” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER