Gündem

AÜ Ziraat Fakültesi 40 yaşında

 

AÜ Ziraat Fakültesi 40 yaşında
09-11-2023 13:48

 

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)- AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin kuruluşunun 40'ıncı yılı kutlamalarında konuşan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, ziraatın önemine vurgu yaparak, “İyi yetişmiş bir ziraat mühendisinin, dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Çünkü iyi bir ziraat mühendisi toprağın değerini bilir, ona sahip çıkar. Su kaynaklarını korur" dedi.
1983 yılında Akdeniz Üniversitesi'nin Tıp Fakültesinden sonra kurulan ikinci fakültesi olan Ziraat Fakültesi 40'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutladı. Atatürk Konferans Salonu'ndaki törene, Rektör Özlenen Özkan, rektör yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Toker ve Prof. Dr. Şükrü Özen, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, diğer fakülte dekanları, Vali Yardımcısı Aydın Abak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Tarım İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Ziraat Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, çok sayıda ziraat mühendisi ve öğrenci katıldı. Tören, Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının Aşık Veysel'in türküsünün ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği şarkılar arasında yer alan 'Sarı Zeybek' türküsü ve diğer türküleri seslendirmesiyle başladı. Ardından 40'ıncı yıla özel tanıtım filmi izlendi.
CUMHURİYETİN 100'ÜNCÜ YILINDA FAKÜLTE 40 YAŞINDA
Törende konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Cumhuriyetin 100'üncü yılında AÜ Ziraat Fakültesi'nin 40'ıncı yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Ziraat Fakültesi'nin Tıp Fakültesi'nden sonra kurulan ikinci fakülte olduğunu belirten Prof. Dr. Erkan, kurulduğu günden bu güne 6 bine yakın ziraat mühendisi mezun edildiğini anlattı. Prof. Dr. Erkan, “Türkiye'nin 10'uncu ziraat fakültesi olarak kurulan fakültemiz, bilimsel yayın faaliyetlerinde kendisinden önce kurulmuş köklü ziraat fakülteleri arasından sıyırılarak ilk sıralarda yer almaktadır. Antalya'nın Türkiye'de tarımın başkenti olmasında üniversitemiz, araştırma enstitülerimiz, il tarım ve orman müdürlüğümüz yanında ilimizde faaliyet gösteren tarım firmaların çok önemli rolü vardır. 40'ıncı kuruluş yılına özel 9 alt kategoride sadece 40 firmaya ödül vereceğiz" dedi.
DSÖ SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN GÜNLÜK 400 GRAM MEYVE SEBZE TÜKETİMİNİ ÖNERİYOR
AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 40 yıldır büyük bir gelişim gösteren Ziraat Fakültesi'nin ülkenin de en önemli ziraat fakülteleri arasında yer edindiğini anlattı. Ülke ve dünya için çok önemli bir alanda çalışma yapıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Özkan, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Milli ekonominin temeli ziraattır' sözleri de sizlerin yüklendiği sorumluluğu gözler önüne seriyor. İnsanların gıda güvenliğinin sağlanması ülkeler açısından stratejik öneme sahiptir. Son yıllarda yaşadığımız pandemi ve savaşlar bu durumunu bir kez daha tüm dünyaya hatırlatmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bir yaşam için günlük 400 gram meyve ve sebze tüketimini tavsiye etmektedir. Ancak dünyada yaklaşık 3.9 milyon ölümün yeterli meyve sebze tüketiminin karşılanamamasından kaynaklandığı rapor edilmektedir. Bu neden ile yaşam ve insan olduğu müddetçe tarımsal üretimi korumak ve geliştirmek mecburiyetindeyiz" dedi.
'BİLİMSEL VERİ VE TEMELİNE DAYALI OLMASI ÖNEMLİ'
Ziraatın geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok önemli olduğunu vurgulayan Rektör Özkan, “Artan nüfusu beslemek için dünyanın gıda üretiminin 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında artması gerekiyor. Ekilebilir arazimiz sınırlı kalıp, su kaynaklarımız azalırken bu duruma küresel bir çözüm gerek. Bu amaca ulaşmak için ikinci bir tarım devriminden başka bir yol yok gibi görünüyor. Bunun için tarım sektörünün 'bilimsel veri temeline dayalı olması' önem kazanmaktadır. Bilimsel metotlarla yapılmayan her iş maalesef eksik kalıyor. İşte burada ziraat fakültelerinin kıymeti daha iyi anlaşılıyor. Bu devrimi yapacak olan ise sizlersiniz. İlk tarım devrimi makineleşmeyi beraberinde getirmişti. Şimdi ise dijital tarım ve akıllı tarım uygulamalarını kapsayan yeni nesil tarım teknolojileri süreci yaşanıyor. Bir tarım arazisi düşünün. Toprağın içinde yüzlerce alıcı, besinler ve su seviyeleri hakkında veri topluyor. Dronlar mahsuller arasında hareket ederek bu bilginin ışığında hedeflenen dozda su ve gübre kullanıyor. Bu uzak bir gelecek değil. Bugün de yaşanıyor. İyi yetişmiş bir ziraat mühendisinin, dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Çünkü iyi bir ziraat mühendisi toprağın değerini bilir, ona sahip çıkar. Su kaynaklarını korur" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE İLK 7+1 UYGULAMALI EĞİTİM MODELİ HAYATA GEÇTİ
Ziraat Fakültesi'ndeki 8 bölümün öğrencilerin tercihinde ilk 3 sırada yer aldığını anlatan Prof. Dr. Özlenen Özkan, şöyle konuştu:
“Fakültemizin ülkemizde öncülük sağlaması ve ziraat eğitiminin iyileştirilmesi amacıyla Türkiye'de ilk 7+1 uygulamalı eğitim modelini hayata geçirdik. Birçok kamu ve özel sektör ile ikili iş birliği sağlayarak fakültemizin ülkemizdeki konumunu yukarıya taşıdık. Ziraat Fakültesi öğrencilerimiz için siz değerli firmalarımızın katkısı ile mentörlük sistemini hayata geçirdik. Ziraat Fakültemiz aynı zamanda üniversitemizin uluslararası sıralamalarda yer almasında proje, yayın ve atıfları ile ciddi manada katkı sağlamaktadır. Ziraat Fakültemiz yapmış olduğu çalışmalar ile TÜBİTAK tarafından alan bazlı yetkinlik içerisinde üniversitemizin güçlü yanlarından birisi olmuştur. Üniversitelerin bir diğer görevi de toplumsal çalışmalardır. Ziraat Fakültemiz bu alanda da öncü uygulamalara imza atmıştır. Bu kapsamda, çiftçi eğitimleri ve dezavantajlı bireylerin tarım ile motivasyonu gibi projeleri gerçekleştirmiştir. Bu toplantı sonrasında da mesleki etkileşimi artıracağı, mezunları ile öğrencilerini buluşturacağı ve özel sektör- üniversite iş birliğini artıracağına inandığımız, mezunlar buluşmasını da gerçekleştirerek üniversitemizde bir ilke daha öncülük edecektir. İlimiz, 160 bin çiftçisi ve 400'den fazla tarım firması, Ziraat Fakültemiz, kamu kurum ve kuruluşları ile tarım alanında öncü bir aile konumdadır. Fakültemiz her zaman ilimiz ve ülke tarımını desteklemek üzere aktif rol almaya devam edecektir. Önümüzdeki yıllarda hep birlikte çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum."
Konuşmaların ardından 9 farklı kategoride 40 firmaya onur ödülü verildi. Ardından Ziraat Fakültesi önünde mezunlar pilav günü etkinliği yapıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER