Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya ile süren savaşın 3’üncü yılına girmek üzereyken sahada yaşananları, bundan sonraki sürece dair öngörülerini ve Türkiye ile ilişkilerde gelinen noktayı CNN TÜRK muhabiri Büşra Arslantaş’a anlattı.
“Ukraynalı ekipler, Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN için motor üzerinde çalışmaları sürdürüyorlar. Ukraynalı ekipler KAAN projesine yönelik çalışıyor ve yarışıyorlar.” diyen Vasyl Bodnar, motor ihalesi hakkında ise şu açıklamalarda bulundu;
“Görüşmeler savaştan önce başlamıştı. Motor tasarımında farklı tecrübeleri olan birkaç şirketimiz var. Bu motor için diğer uluslararası ve yerli üreticilerle rekabet eden Ukraynalı şirketlerden oluşan bir tür konsorsiyum var. Ancak Ukrayna’nın deneyimi ve iyi bir partner etiketi var ve bu uçak için çok ihtiyaç duyulan gerekli özelliklerle donatılmış ekipmanları hızlı bir şekilde üretebiliyoruz. Böyle bir gelişme yaratmak Türk tarafı için de güçlü bir katma değer getirecektir. Çünkü yeni teknolojilere dayalı kendi üretimine sahip olmak sadece güvenlik ve savunmanın güçlendirilmesi için değil, aynı zamanda pazarlarda rekabet edebilmek için de bir ilerlemedir.”
"SADECE SATIN ALMAKLA KALMAYACAĞIZ, KULLANICAĞIZ DA"
Gelecekte Ukrayna’nın KAAN savaş uçağı satın alır mı sorusuna ise Bodnar, “Sadece satın almakla kalmayacağız, kullanacağız da. Nerede kullanacağımızı da biliyoruz.” diyerek Ukrayna’nın KAAN ile yakından ilgilendiğini açıklamış bulundu.
Bodnar röportajın devamında ise şu ifadelere yer verdi;
“KAAN’ın F35 ile F22 ile rekabet edebilecek tam potansiyele sahip olabileceğine inanıyorum ve bu da geleceğin hikâyesi. Bu yüzden dediğimiz gibi bunu bir başarı hikâyesi haline getirmeyi başarırsak ve hem doğu hem de Batı’daki üçüncü tarafların etki etmesini önlersek bölgedeki en güçlülerden biri olacağız.”
Ukrayna’nın içinde bulunduğu savaşı kurtuluş savaşına benzeten Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Bayraktar TB2’nin Ukrayna gazisi olduğunu söyledi. Baykar’ın Ukrayna’da kuracağı fabrikanın inşaatının devam ettiğini söyleyen Bodnar, inşaatın bitim tarihinin ise gizli tutulduğunu ekledi.
Konuyla ilgili Büyükelçi, “Bitene kadar bütün detayları paylaşmıyoruz. Bu fabrikayı birlikte hazırlayacağımıza inanıyorum. Üretim hattının nasıl oluştuğunu ve hem Ukrayna hem de Türkiye tarafından ülkelerimizin yararına neler kullanıldığını göreceksiniz. Ama şunu da söyleyelim ki bu hikâye devam edecek. Halihazırda bazı devlet kurumlarımız, bazı özel girişimlerimiz var ve çabalarımızı birleştirirsek bölgede lider olacağız. Bu hem geleceğin hikâyesi. İnşaat konusunda da öyle. Çünkü eski Sovyet tipi fabrikalar gibi olmayacak. Karşılıklı yarar için çalışacak yeni bir yüksek teknoloji endüstrisi olacak.” dedi.