Teknoloji

Avrupa'nın iki dev uydu şirketi Starlink'e rakip olmak için birleşme kararı aldı

Haber 7 - Avrupa'nın en büyük uydu şirketleri olan OneWeb ve Eutelsat birleşme kararı aldı. İki şirket birleşme sonrası uzaydaki güçlerini birleştirerek Elon Musk'un sahibi olduğu uydu internet hizmeti sunan Starlink'e rakip olacak.

Avrupa'nın iki dev uydu şirketi Starlink'e rakip olmak için birleşme kararı aldı
27-07-2022 11:09

Geniş bant uydu İnternet hizmeti sunan İngiliz OneWeb ile Fransız uydu şirketi Eutelsat, Starlink'e rakip olmak amacıyla birleşme kararı aldı. Starlink, uydu interneti alanında yörüngeye gönderdiği 2 bin 957 uydu ile lider konumda. 

Eutelsat 2023 yılının ortasına kadar tamamlamayı planladığı bu birleşme için OneWeb'e 3,4 milyar dolar ödeyecek.

Şu an OneWeb’in 428 uyduya sahip olduğu ve bunu 648’e çıkarmak istediği aktarılıyor. Eutelsat’ın ise şu an 36 farklı uydusu yer alıyor. Ortak bütçe ve geliştirme çalışmaları kapsamında daha fazla uyduya ulaşmak isteyen ikili, ayrıca Amazon’un kurduğu uzaydan internet projesine de güçlü bir rakip olacak.

Yeni şirket Eutelsat’ın dünya yörüngesindeki uydularını (GEO) ve OneWeb’in düşük yörüngedeki uydularını (LEO) birleştirecek.

Berneke de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “OneWeb’e yapılan ilk yatırım iletişim sektöründe büyümenin geleceğinin GEO ve LEO sistemlerinin birleşimiyle gerçekleşeceğini olan güçlü inancımızın sonucu gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

OneWeb hissedarları, genişletilmiş sermayenin yüzde 50'sini temsil eden 230 milyon yeni ihraç edilen Eutelsat hissesi alacak. Birleşme sonucu ortaya çıkacak şirket, 2022-2023 mali yılı için 1,2 milyar euro gelir ve 0,7 milyar euro FAVÖK'e sahip olacak. Salı günü yıllık gelirlerini yayımlayan Eutelsat, beklentilerin yüzde 6,7 altında kalarak 1,15 milyar euro gelir açıkladı.

ALÇAK DÜNYA YÖRÜNGESİNDEKİ UYDU SAYISININ ARTMASI ARAŞTIRMACILARIN TEPKİSİNE NEDEN OLUYOR

Bu birleşme sonrası Spacex ve Amazon'un ardından alçak dünya yörüngesine uydu gönderecek şirket sayısının artması 2-3 yıl içerisinde alçak dünya yörüngesindeki uydu sayısının katlanarak artması anlamına geliyor. Bu nedenle birçok gökbilimci alçak yörüngedeki uydulara tepki gösteriyor.

Bilim insanları uydular nedeniyle gözlemevlerinden yaptıkları araştırmaların etkilendiğinden şikâyet ediyor. Birçok gözlemevi uydular nedeniyle büyük zorluk yaşıyor.

Örneğin, Kaliforniya'da Palomar Dağı'ndaki 1.2 metrelik bir teleskop kullanarak gökyüzünün geniş kesimlerini tarayan Zwicky Geçici Tesisi’nden paylaşılan yukarıdaki fotoğrafta Starlink uydularının uzay araştırmalarına nasıl zarar verdiğini görebilirsiniz.

Starlink gerekli izinleri alması durumunda toplamda 30 bin uyduyu yörüngeye fırlatacak. Şimdiden 3 bine yaklaşan uydu sayısıyla bu hedefine gerçekleştirmeye oldukça yakın. Dünyanın her noktasında yüksek hızlı ve düşük gecikmeli internet fikri muhteşem olsa da uzaya verdiği zarar da yadsınamaz bir gerçek.