Kültür

Ayı ve sarıkız mantarı İtalyan pizzası, Fransız çorbalarına lezzet katıyor

Bursa’nın mustafakemalpaşa ilçesi avrupa ülkelerinin ünlü yemeklerine ayı ve sarıkız mantarı ile lezzet katıyor. Mustafakemalpaşa belediye başkanı mehmet kanar, iri ayı mantarı ve sarıkız mantarının italyanların pizzası ve fransızların ünlü çorbalarında kullanıldığını belirtti. Mantarlara birçok ülkeden de talep var.

Ayı ve sarıkız mantarı İtalyan pizzası, Fransız çorbalarına lezzet katıyor
29-06-2022 14:03

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi Avrupa ülkelerinin ünlü yemeklerine ayı ve sarıkız mantarı ile lezzet katıyor. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, iri ayı mantarı ve sarıkız mantarının İtalyanların pizzası ve Fransızların ünlü çorbalarında kullanıldığını belirtti. Mantarlara birçok ülkeden de talep var.


Köylüler kilogramı 30 liradan satılan mantarı bulmak için günün ilk ışıklarıyla birlikte ormanın yolunu tutuyor. Mustafakemalpaşa ilçesinin Sünlük köyünde yaşayan Yağmur ve Ada Uslu kardeşler, babalarının yanında ormana mantar toplamaya gide gele usta birer mantar avcısı olurken bolca mantar topluyor. Uçsuz bucaksız ormanların derinliklerinde devasa mantarları elleriyle koymuş gibi bulan Uslu kardeşler, mantar toplamayı babalarından öğrendiklerini ifade etti.


Sünlük köyünün ormanlarında onlarca tür mantarın yetiştiğini belirten muhtar Ersin Uslu, "Bu bölgede yaşayan köylüler büyük çoğunluğu İtalya’ya ihraç olan ayı mantarını toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Diğer mantarlara oranla boyutları büyük olan bu mantarları İtalyanlar pizzalarında kullanıyor. Köyümüzün simgesi haline gelen mantarlar haziran ayında ormanlarda çıkmaya başlıyor. Bir ay boyunca toplanıyor. Ayı mantarı yılda ikinci kez eylül sonunda çıkıyor ve kasım ayına kadar toplanıyor. Kilometrelerce ormanı didik didik eden köylülerin topladığı mantarlar boylarını aşarken günde 50 ile 100 kilo arasında mantar topluyor ve mantar köylülere iyi bir kazanç sağlıyor. Mantarın İtalya’daki kilogram fiyatı ise 30 euro" dedi.


Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, ünlü salçalık domates ve kapya biberinin yanı sıra verimli toprakların katma değeri yüksek tıbbi aromatik bitkiler, bamya, karamürver, yaban mersini, incir ve daha birçok ürünle buluşması için çalışma başlattıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER