Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilecik’in Osmaneli ilçesi organize sanayi bölgesinde yer alan Akgün Şirketler Grubu’nun Osmaneli Seramik ve Vitrifiye Fabrikası’nın temel atma törenine katıldı. Programda Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, Ak Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Akgün Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akgün de yer aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, temeli atılan fabrikanın 160 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu belirterek, "Fabrikamız tam kapasite işletmeye geçtiğinde 1000 kişiye burada istihdam sağlayacak. Fabrikamız aynı zamanda bizim en çok kıymet verdiğimiz tasarım ve katma değeri yüksek ürün konusunda da önemli bir boşluğu dolduracak. Bilecik biliyorsunuz seramik ve mermer üretimiyle öne çıkan bir şehrimiz. Özellikle mermer rezervinde ilk 10, üretiminde ilk 15 şehir arasında yer alıyor" diye konuştu.
Avrupa’da bir enerji krizi yaşandığını ve Türkiye’nin de bundan etkilendiğini dile getiren Bakan Dönmez, devlet olarak verdikleri desteklerle 100 liralık bir faturanın 80 lirasını karşıladıklarını söyledi. Bakan Dönmez, şunları kaydetti:
"Avrupa hem tedarik hem de fiyatlandırma konusunda ciddi bir darboğazdan geçiyor. Medyadan takip ediyorsunuzdur doğal gazın tüketimiyle ilgili konularda çeşitli yaptırımlar hayata geçirdiler. Gerek boru hatlarımız gerek LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse de yer altı doğal gaz depolama tesislerimizle bu anlamda oldukça iyi bir durumdayız. Doğal gaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu taktirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah. Fiyatlar konusunda maalesef biz de dünyadaki gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyoruz. Burada da artışın vatandaşlarımız üzerindeki etkisini en aza indirmek için sübvansiyonlarımız bir başka deyişle vatandaşa desteğimiz artırarak devam ediyoruz. Doğal gazda yüzde 80 oranında sübvansiyon uyguluyoruz. Yani 100 liralık bir faturanın 80 lirasını biz devlet olarak karşılıyoruz. İkinci olarak son dönemde verimliliğe ilişkin düzenlemeleri hayata geçirdik. En son biliyorsunuz hanelerde ısı yalıtımına yönelik 50 bin liralık bir kredi paketi açıkladık. Sanayicilerimize enerji verimliliği konusunda teşvik ve destekler veriyoruz. Bütün gayretimiz elimizdeki imkanları en verimli, en etkili şekilde kullanmak. Enerji ithal ettiğimiz bir ürün. O nedenle bu kaynakları kullanırken daha az enerjiyle, daha yüksek verimlilik sağlayan ürünler ve yapılar tercih etmeliyiz."
‘ÇEVRE DE BİZİM MADENLER DE’
Dünyada üretilen maden çeşitliliği açısından 168 ülke arasında Türkiye’nin 8’inci sırada olduğunu anlatan Bakan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün madencilik sektöründe 160 bine yakın çalışanımızla son 13 yılın en yüksek istihdam rakamına ulaştık. 2022’de madencilik sektörü istihdamımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artış gösterdi. Yan sektörlerle birlikte düşünüldüğünde bu rakam 1 milyonun üzerine çıkıyor. Madencilik sektörümüzdeki üretim ve ihracat artışına paralel istihdamın da artması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Madencilik önümüzdeki yıllarda kalitesiyle Türkiye’nin adından en fazla söz ettireceği sektörlerden biri olacak. Ancak önümüzde çevrecilik kisvesi altında taş koymaya çalışanlar da yok değil. Dertleri, niyetleri bambaşka. Hepsini biliyoruz. Türkiye’nin madenleri yer altında kaldıkça onlardan mutlusu yok. Türkiye’nin enerji ve maden ithalatı arttıkça, yurt dışına ödediğimiz meblağ arttıkça vazifelerini yerine getirmenin gururunu yaşıyorlardır. Gittiğim her yerde, her platformda üzerine basa basa söylüyorum. Çevre de bizim madenler de. Ne birinden vazgeçeriz ne diğerinden. Yerin altı bizim için ne kadar değerliyse yerin üstü de bir o kadar değerlidir."
VARANK: GLOBAL MARKALAR 'BERABER İŞ YAPALIM' DİYEREK, KAPIMIZI ÇALIYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Türkiye'nin şu anda dünyada yaşanan krizleri en doğru şekilde yönetmeye çalışan, Covid-19 salgını sürecinde en hızlı dönüş yapan ülkelerden olduğunu söyledi. Avrupa’da ‘bu kışı nasıl atlatırız’ konunun tek gündem olduğunu ifade eden Bakan Varank, "Acaba Avrupa Birliği olarak bu süreçten nasıl geçilir?' Şu anda Avrupa'da özellikle yüksek enerji tüketen gübre fabrikaları, demir çelik fabrikaları, seramik fabrikaları, bunların hepsi kapanmaya başladı. Çünkü dünyada bir türbülans var. Biz diyoruz ki; bu türbülanslı dünyada Türkiye gemisini en güzel şekilde yürütmemiz lazım. Bunu da nasıl yaparız? İşte o gemiye çok sağlam, kararlı, istikrarlı bir kaptan lazım. Biz inanıyoruz ki o kaptan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bakınız, biz yıllar boyunca hep tribünden izleyen bir ülke olduk. Bizi kimse kale almazdı ama bugün 'Rusya-Ukrayna Savaşı'nda diplomasi masasını kurmamız lazım' dediklerinde o masayı nerede kuruyorlar? İstanbul'da kuruyorlar. 'Tahıl krizi var, dünya açlıkla karşı karşıya, bizim bu işi çözmemiz lazım' dediklerinde kimden destek istiyorlar? Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan istiyorlar. İşte biz büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa etmenin derdindeyiz. 20 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Şimdiye kadar yaptıklarımızla hamdolsun Türkiye, bölgesinde sözü dinlenen bir ülke haline geldi. Dünyaya şu mesajı gönderdik; 'Eğer alternatif bir üretim üstü arıyorsanız o üretim üstü Türkiye'dir' dedik. İşte bugün bütün global markalar kapımızı çalıyor. 'Beraber iş yapalım' diyorlar. 'Biz Türkiye'ye nasıl yatırım yaparız?' diye peşine düşüyorlar. İnşallah bu trendi biz devam ettireceğiz. Biz bir olursak, beraber olursak, ay yıldızlı, al bayrağı nasıl daha yükseklere taşırız, bunun derdinde olup çalışırsak Allah'ın izniyle bu ülkenin başaramayacağı hiçbir şey olmaz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Dönmez ve Varank, beraberindekilerle fabrikanın temelini attı.
TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDILAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki AYDE Alüminyum firmasına ait fabrikanın temel atma törenine katıldı. Yapımı tamamlandığında fabrika enerjisinin büyük bir bölümünün güneş panellerinden karşılanacağını ifade eden Bakan Dönmez, Türkiye’de güneş paneli üretiminin yıllık kapasitesinin 7 gigavat olduğunu söyledi. Dünyada bu anlamda Türkiye’nin dördüncü sırada olduğunu ve kısa bir süre sonra üçüncü sıraya yerleşeceğini belirten Bakan Dönmez, "Ayrıca burada üretilecek profiller de yine bizim güneş santral panellerimizde kullandığımız ana elemanlarımızdan biri. Çok değil, bundan 5- 6 yıl önce Türkiye'de güneş paneli üretimi hemen hemen yok denecek kadar azdı. Yerlilik oranı farklı olmakla birlikte bugün 20'yi aşkın güneş paneli üreticimiz var. Hele Avrupa'nın, Orta Doğu'nun en büyük güneş paneli fabrikasına geldiğimizde Ankara'da geçtiğimiz iki yıl önce hizmete almıştık, o da devam ediyor. Türkiye'de şu anda güneş paneli üretimi yıllık kapasitesi 7 gigavat. Başka bir ifadeyle 7 bin megavata ulaştı. 7 bin megavat ne demek? Dünyada dördüncü sıradayız. Dün sıfırdık, bugün dördüncü sıradayız. Şimdi AYDE'nin ve diğer tesislerin devreye girmesiyle inanıyorum ve iddia ediyorum ki 2023'ün sonunda dünyada üçüncü sıraya oturacağız. Türkiye'de yenilenebilir kaynaklara dayalı kurulu gücümüz yüzde 54 seviyesine ulaştı. Şu anda bir de lisanssız kapsamında kendi elektriğini kendi üretmek üzere bir imkan tanıdık. Yoğun da bir istek, talep var ama geçtiğimiz haftalarda EPDK bir düzenleme yaptı. Maalesef bazıları tarafından da haksız ve yersiz yere eleştirildi. O düzenleme hukuka uygun ve gerçek üreticinin, gerçek tüketicinin, sanayicinin, çiftçinin haklarını korumak, fırsat eşitliğini herkese tanımak adına yapılmış bir uygulamadır. O açıdan o uygulamanın yerinde olacağını ve taleplerin de buna göre hızla artacağını rahatlıkla söyleyebilirim ki şu anda 8 bin 664 megavata ulaştık. Bunun neredeyse 7 bin 400 megavatı da lisanssız kapsamında kendi elektriğini üretmek için kurulan tesislerden oluşuyor" dedi.
Bakan Dönmez, temeli atılan fabrikada 70 kişilik istihdam sağlanacağını ve 12 ayda üretime başlanmasının planlandığını da sözlerine ekledi.
'HEDEF: İSTİHDAM, ÜRETİM, İHRACAT'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Türkiye'yi katma değerli üretimle kalkındırmayı, istihdam, üretim, ihracat hedeflediklerini söyledi. Fabrikanın ürettiği ürünlerin yüzde 65’ini ihraç edeceğini ifade eden Bakan Varank, "Alüminyumu alacak, güneş paneli çerçevesi gibi katma değerli bir işe dönüştürecek, ülkeye döviz kazandıracak. Buradaki emekçi kardeşlerimize ekmek kapısı olacak. Biz bunun derdindeyiz. Ben bu OSB'yi yatırıma hazır hale getirmesem, buraya krediyi sağlayıp buradaki kamulaştırmaları, altyapıları yapmasam, bu arkadaşımızın teşvik belgesini vermesem bu yatırımlar da öyle yerden kendi kendine bitmiyor. Bizim bu desteklerimiz sayesinde iş insanlarına, yatırımcıya verdiğimiz destekler sayesinde oluyor ama biz bunlarla gurur duyuyoruz. Bu destekleri vermeye devam edeceğiz. Türkiye'nin rotasını Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta tutmaya devam edeceğiz. Bu yatırım 'hayırlı uğurlu olsun' diyoruz. İnşallah sadece ekonomik katkısı değil, güneş paneliyle iklim değişikliğine de katkı sağlayacak bir yatırım. Bu manada müteşebbisimizi kutluyorum" diye konuştu.
Dönmez ve Varank, daha sonra fabrikanın temelini atarak, Bilecik'in Söğüt ilçesine geçti.
SERAMİK FABRİKASI TEMELİ ATILDI
Enerji ve Tabii Kaynalar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilecik'in Söğüt ilçesinde Elginkan topluluğu tarafından yapımına başlanan Serel Seramik Vitrife fabrikasının temel atma törenine katıldı. Fabrikanın 700 bin metrekare açık alanda inşa edileceğini, 2 yıl içerisinde tamamlanarak faaliyete geçeceğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, toplam yatırımın 180 milyon Euro olduğunu ve 1600 kişiye yeni istihdam imkanı sağlayacağını söyledi.
'MADENLERİ KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ'
Bakan Dönmez, madenleri katma değerli ürünler haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bugüne kadar bakır, alüminyum, demir- pelet entegre izabe tesisleri ile altın, gümüş ve ferro-krom entegre tesislerini devreye aldık. Bu yıl içerisinde inşallah 3 yıl önce temelini attığımız bor karbür tesisimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu ayın 17’sinde yani haftaya bugün Balıkesir’de ferro bor tesisimizin temelini atacağız. Öte yandan Eskişehir’de Kırka’da pilot tesiste üretimine başladığımız yerli lityumda da artık tam kapasite çalışacak iki yeni fabrikanın temelini atma aşamasına geldik. Biri Balıkesir’de diğeri yine Eskişehir Kırka’da olacak yıllık 700 ton üretim kapasiteli iki yeni lityum tesisimizin temelini bu yıl atacağız inşallah" dedi.
'DÜNYADA İLK KEZ ÜRETİLECEK'
Dünyada ilk kez sıvı bor atıklarından lityum üretileceğini aktaran Bakan Dönmez şunları söyledi:
"Burada yerli lityum Ar-Ge’si yüzde 100 Eti Maden’e ait olan bir yöntemle üretilecek. Dünyada ilk defa sıvı bor atıklarından üretilecek lityum olacak. Testleri yapıldı. Emsalleriyle aynı verimlilikte çalışıyor. Lityum karbonatın lityum iyon batarya üretiminde kullanılması amacıyla, Eti Maden; Aselsan ve Aspilsan ile iş birliği protokolü imzaladı. İnşallah ileri teknoloji ürünlerin içerisindeki yerlilik payını da bu şekilde artırmış olacağız. Bu yıl sonunda da inşallah bor karbür tesisimizi devreye alacağız. Orada da sona doğru yaklaşıyoruz. Bor karbür özellikle savunma sanayimiz için oldukça kritik bir öneme sahip. Taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi askeri amaçlı malzemelerde yoğunlukla kullanılıyor. Savunma sanayi teknolojimiz bugün dünyanın takdir ettiği bir noktada. İnşallah bizler de bu teknolojinin gelişimi için önemli bir destek vermiş olacağız. Son dönemde ihracatta yakaladığımız büyüme rakamları madencilik ihracatımıza da aynı oranda yansımış durumda. Madencilikte hem üretim hem de ihracat noktasında mevcut rekorlarımızı tazeliyoruz. 2020 yılı global maden üretimi verilerine göre, miktar bazında dünyada yirmi birinci, değer bazında ise yirmi dördüncü sıradayız. Bor, feldispat ve pomza üretiminde dünya lideriyiz. Trona/soda külü, perlit ve krom üretiminde dünya ikincisi, manyezit ve diatomit üretiminde dünya üçüncüsüyüz. Ayrıca kurşun, linyit, bentonit, barit gibi 12 madenin üretiminde de dünyada ilk 10 içerisindeyiz. 2002 yılında 565 milyon dolar olan maden ihracatımız 2021 yılında yaklaşık 6 milyar dolara ulaştı. 2022’nin ilk 6 aylık döneminde maden ürünleri ihracatımız, 2021’nin aynı dönemine göre yüzde 19 oranında arttı. Son 10 yılda ortalama 742 milyon ton maden üretimi yaptık. 2021 yılında alüminyum/boksit, fosfat, trona, perlit, rutil ve tuz başta olmak üzere 14 farklı madende üretim rekorları kırdık. 20 yıl öncesine kıyasla bütün madenlerimizde önemli miktarlarda üretim artışları yakaladık."
'BÜTÜN KAZANIMLAR AKILCI DIŞ POLİTİKA SAYESİNDE OLDU'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Bilecik'ten geçen yıl yapılan 132 milyon dolarlık ihracatın yarısını yakınını seramik sektörünün gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye'nin büyüme rakamlarıyla Avrupa ve OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını anlatan Bakan Varank, "Türkiye yerli ve milli üretim anlayışıyla bu koşullara en iyi adapte olabilen ülke konumunda. Tüm bu küresel etkenler sebebiyle ekonomik coğrafyamız adeta yeniden şekilleniyor ve ülkemiz bu yeni düzenin parlayan bir yıldızı olarak şu anda dikkati çekiyor. Son 2 yılda sanayi üretiminde ve ihracatta yaşadığımız muazzam artışlar da bunun en büyük kanıtı. Ama takdir edersiniz ki bu işler de öyle kendiliğinden olmuyor. 20 yılda sanayi altyapımıza, ulaşım altyapımıza, insan kaynağımıza yaptığımız devasa yatırım ve kriz dönemlerinde yürüttüğümüz akılcı dış politika sayesinde biz bunları elde edebiliyoruz" dedi.
Avrupa Birliği'nin büyük bir kriz içerisinde olduğunu ifade eden Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda Avrupa Birliği 'Acaba biz bu kışı nasıl geçireceğiz?' derdinde. Bakıyorsunuz siyasiler vatandaşlarına odun yakarak nasıl ısınılır, bununla ilgili tavsiyelerde bulunuyorlar. Ama hamdolsun biz akılcı dış politika sayesinde bu süreci güzel bir şekilde yönetmeyi başardık. Bakıyorsunuz Rusya- Ukrayna arasında bir savaş var ve bu savaşta aklıselimi, barışı kim tavsiye ediyor? Türkiye tavsiye ediyor. Bu iki ülkeyi nasıl bir araya getiririz? Nasıl diplomasi masasını kurarız diye sorduklarında batılı devletlerin aklına İstanbul geliyor. Rusya'nın Avrupa'ya olan gaz arzını tamamen kesmesiyle şimdi olay bambaşka bir boyuta dönüşmüş durumda. Şu anda Avrupa bırakın sanayisi için enerji tedarik etmeyi ısınma, aydınlatma bununla ilgili harıl harıl formüller düşünüyor. İşte görüyoruz, zaman zaman haberlerde okuyoruz. Kışın Türkiye'ye gelip Türkiye'de konaklamayı tercih edecek Avrupalılar var. Özellikle demir, çelik, cam, seramik gibi enerji yoğun sektörlerde bu enerji krizi, Avrupa'yı ciddi oranda etkilemeye başladı. Bu fabrikaların tamamı şu anda Avrupa'da kapanmaya başladı. Yani bizde enerji maliyetleri iki kat arttıysa emin olun oralarda 50 kat arttı. Ya da hiç enerji bulamaz hale gelip şu anda üretimlerini durdurmak zorunda kalıyorlar. Biz şu an için enerji tedariğinde bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz."
Dönmez ve Varank'ın konuşmalarının ardından seramik fabrikasının temeli atıldı. Programa Bakan Dönmez ve Varank’ın yanı sıra Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Gaye Akçen ve Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Vecdi Gönül, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün de katıldı.
SÖĞÜT ŞENLİKLERİNE KATILDILAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, temel atma programının ardından Söğüt ilçesine geçerek, 741. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri alanını gezdi. Ertuğrul Gazi Türbesi ve Camisini de gezen Bakan Dönmez ve Varank, geleneksel pilav dağımı yaparak çadırları dolaştı.