Teknoloji

Başvuranları 'insan yerine' koymamış... ABD, SpaceX'e ırkçılık davası açtı!

ABD SpaceX'e dava açarak sığınmacı ve mültecilere karşı işe alımlarda ayrımcılık yapıldığını belirterek Şirketin işe alımlarda sığınmacı ve mültecilere karşı caydırıcı bir tutum sergilediği iddia edildi.

Başvuranları 'insan yerine' koymamış... ABD, SpaceX'e ırkçılık davası açtı!
27-08-2023 10:38

ABD Adalet Bakanlığı Perşembe günü Elon Musk'a ait roket ve uydu şirketi SpaceX'e işe alımlarda sığınmacı ve mültecilere karşı ayrımcılık yaptığı iddiasıyla dava açtı.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dava, SpaceX'in en azından Eylül 2018'den Mayıs 2022'ye kadar, Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasasını ihlal ederek, vatandaşlık statüleri nedeniyle sığınmacıları ve mültecileri başvurmaktan vazgeçirdiğini ve işe almayı ya da değerlendirmeyi reddettiğini iddia ediyor" denildi.

YALNIZCA ABD VATANDAŞI VE YEŞİL KART SAHİPLERİNİ İŞE ALMAK İSTEDİ

Adalet Bakanlığı, SpaceX'in birkaç yıl boyunca verdiği iş ilanlarında ve kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, ihracat kontrol yasaları olarak bilinen federal düzenlemeler uyarınca SpaceX'in yalnızca ABD vatandaşlarını ve bazen "yeşil kart sahipleri" olarak da adlandırılan yasal daimi ikamet edenleri işe alabileceğini yanlış bir şekilde iddia ettiğini söyledi.

Adalet Bakanlığı ayrıca şirketin milyarder sahibi Musk'ın internette yaptığı paylaşımları da "ayrımcı kamuoyu açıklamalarına" örnek olarak gösterdi.

ELON MUSK İSTEMEDEN DE OLSA İTİRAF ETMİŞTİ

Dava, CEO Musk'ın Haziran 2020'de eski adı Twitter olan X'te o zamanki 36 milyon takipçisine gönderdiği bir gönderiye atıfta bulundu: "Roketler gelişmiş silah teknolojisi olduğu için ABD yasaları SpaceX'te işe alınmak için en azından yeşil kart sahibi olmayı gerektiriyor."

Musk, Adalet Bakanlığı'nın SpaceX'e karşı açtığı davayı "Adalet Bakanlığı'nın siyasi amaçlarla silahlandırılması" olarak nitelendirdi.

Reuters'in aktardığı bilgilere göre, SpaceX CEO'su X'te yayınladığı bir yazıda, şirkete "ABD'de daimi ikamet etmeyen birini işe almanın uluslararası silah kaçakçılığı yasasını ihlal edeceği ve bunun da cezai bir suç olacağı defalarca söylendi" dedi.

SIĞINMACI VE MÜLTECİLERİ ADİL BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEDİ VE İŞE ALMADI

Adalet Bakanlığı'nın medeni haklar bölümünden ABD Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke, DOJ soruşturmasının SpaceX'in "vatandaşlık statüleri nedeniyle sığınmacıları ve mültecileri adil bir şekilde değerlendirmediğini veya işe almadığını ve federal yasayı ihlal ederek niteliklerine bakılmaksızın işe alınmalarına yasak getirdiğini" tespit ettiğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters | Dado Ruvic

ŞİRKETİN TUTUMU CAYDIRICI BİR ROL OYNADI

Clarke ayrıca SpaceX işe alım görevlilerinin ve üst düzey yetkililerin sığınmacıları ve mültecileri şirkette çalışma fırsatı aramaktan "aktif olarak caydırdığını" söyledi.

Adalet Bakanlığı, ABD'nin, iddia edilen ayrımcılık nedeniyle SpaceX'te işe alınmayan veya reddedilen sığınmacılar ve mülteciler için adil bir değerlendirme ve geri ödeme talep ettiğini söyledi.

Dava ayrıca mahkeme tarafından belirlenecek bir miktarda sivil ceza ve SpaceX'in ileride federal ayrımcılık yapmama zorunluluğuna uymasını sağlamak için politika değişiklikleri talep ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER