HABER7
Amerikan Doları’nın Türk Lirası’na karşı yükselişe geçtiği son 2 yılda sürekli döviz kurları üzerinden gündem oluşturuldu. TL’nin eridiğini, Dolar’ın korkunç derecede artış kaydettiğini öne süren 6’lı masa siyasileri, medyası, ekonomistleri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşları ve bilumum uzantıları “Battık-bittik-mahvolduk” argümanlarıyla AK Parti iktidarını yaylım ateşine tuttu. Fırsatçılar ise doların yükselmesi bahanesiyle zam üzerine zam yaptı. Bu yolla enflasyonu tetikleyen karanlık eller, 21 Aralık 2021 tarihinde devreye alınan Kur Korumalı TL Mevduatı (KKM) sistemi ile adeta duvara tosladı. “Dolar 25 TL olacak”, “Türkiye iflas edecek” denilen süreçte KKM hamlesiyle Dolar, TL karşısında bir gecede %66 değer kaybetti.
AÇIKÇA SORDULAR: DOLAR NEDEN ARTMIYOR!
Daha sonra ciddi yükselişlerin kaydedilemediği dolar kuru, TL karşısında stabil seyir halini aldı. Manipülatif olay veya haberlerle yükseltilebilen dolar, KKM sonrasında “sığınılacak liman” olmaktan çıktı. Aylar boyunca Dolar-TL üzerinden AK Parti iktidarına ve Türkiye ekonomisine kara çalan anlayış bu defa “Dolar neden artmıyor” söylemini dillendirmeye başladı.
Tuhaf haber bugün Sözcü gazetesinde yayınlandı. Dolar arttığında hükümeti suçlayan Sözcü gazetesi, döviz artış göstermediğinde yine hükümeti eleştirebildi.
Sözcü’deki “Seçim öncesinde dolar paradoksu: Tehlike çanları çalıyor” başlıklı haberde, hükümetin dolar kurunun yükselmemesi için sıkıyönetim uyguladığını ancak doların en az 23 TL olması gerektiği savunuldu.
HÜKÜMETİN DOLAR ARTMASIN DİYE ALDIĞI ÖNLEMLERİ ELEŞTİRDİLER
Tekstil sektörünün doların TL karşısında değer göstermemesi sebebiyle “mağdur” olduğunun öne sürüldüğü Sözcü gazetesindeki haberde, şu tuhaf ifadeler yer aldı:
“Hükümet seçim öncesinde yeni bir enflasyon dalgası istemediği için dolar kurunda ‘sıkıyönetim’ uyguluyor ancak mevcut kur seviyesi ile rekabet avantajını kaybeden tekstil sektöründe üretim, ihracat ve istihdamda ciddi kayıplar başladı. ‘Bize özel olarak kur en az 23 TL olmalı’ diyen tekstilciye hükümetten olumlu geri dönüş olmadı.”
TL DEĞER KAZANDI DİYE…
Sözcü haberinde, “Hem yurt dışı pazarlardaki durgunluk hem maliyet artışları hem de TL’deki değerlenme nedeniyle sorunlar yaşayan tekstil sektöründe ise düşüş daha sert oldu.” denildi.
DOLAR EN AZ 25 TL OLMALIYMIŞ
Sözcü gazetesindeki haberde, dolar kurunun en az 23 TL, ülkenin risk primi düşünüldüğünde en az 25 TL olması gerektiğini görüşü paylaşıldı.
Dolar'ın TL karşısında değer kazandığı dönemde Sözcü gazetesinin Türk ekonomisini hedef alan bazı haberleri ise şöyle kayıtlara geçti: