Gündem

Bu kafenin çalışanlarını görenler uğramadan geçemiyor

Gaziantep'te 3 yıl önce açılan Mutlu Kafe personelinin yüzde 50'si down sendromlu gençlerden oluşuyor. 20 özel çocuğun çalıştığı kafeyi gören uğramadan geçemiyor. Ne çalışanlar birbirine, ne de müşteriler çalışanlara kızabildiği bu kafede herkes mutl

Bu kafenin çalışanlarını görenler uğramadan geçemiyor
30-11-2022 11:24

Gaziantep'te 3 yıl önce açılan Mutlu Kafe personelinin yüzde 50'si down sendromlu gençlerden oluşuyor. 20 özel çocuğun çalıştığı kafeyi gören uğramadan geçemiyor. Ne çalışanlar birbirine, ne de müşteriler çalışanlara kızabildiği bu kafede herkes mutlu oluyor.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Masal Parkı içerisinde 2018 yılında açılan "Mutlu Kafe'de toplam 20 özel gereksinimli birey görev yapıyor. Down sendromluların çalıştığı Mutlu Kafe'de garsonluk, komilik, servis hazırlanması, sofra düzeni gibi konularda hem uygulamalı eğitim alıyor, hem de aile bütçelerine katkı sunuyor. Yılın sadece bir günü değil her günü farkındalık oluşturarak, özel bireylerin sosyalleşmesini sağlayan kafede ne çalışanlar, birbirine ne de müşteriler, çalışanlara kızabiliyor. Günlük yaklaşık 8 saat eğitim ve mesai yaparak topluma karışan down sendromlu gençler, vatandaşların da yoğun ilgisini görüyor. Özel gereksinimli gençleri görenlerin uğramadan geçemediği kafede hem çalışanlar, hem müşteriler mutlu oluyor.



“Kalplerde nasır olmadığı sürece birlikte Türkiye'de başaramayacağımız hiçbir iş olmaz”


Kendisi de görme engelli olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Mutlu Kafe çalışanı down sendromlu gençlerin çok özel çalışanlar olduğunu belirterek, "Burası korumalı iş yeri. Burada gördükleriniz korumalı iş yerinin çalışanı özel çocuklarımız, özel gençlerimiz. Yıllar önce özlem duyduğumuz, 'bu gençlerimize de iş yok mu, işverenler iş vermez mi, çalışırken ne iş yaparlar' diyenlere cevaptır bu. Diyoruz ki yeter ki fırsat verin bizlere, onların yapacakları çok iş vardır. Burası herkesin mutlu olduğu Mutlu Kafe. Aslında ön yargıları var insanların. Başka kafeye gittiğinizde yakışıklı, endamlı bir garson size bir çayı getirir, ikinci çayı sallar. Ama benim bu talebelerim, hem kafe çalışanlarının hem de müşterilerin taleplerinin tümünü 'of' bile demeden yerine getirir" dedi.



Saat gibi dakikler


Daire Başkanı Çelebi, kafe çalışanı down sendromlu çocukların mesai saatlerine de fazlasıyla riayet ettiğini anlatarak, "Özel sektörde de gördüm kamu kurumda da böyledir işe gelirken de 10 dakika geç gelirler. İşten çıkarken de 20 dakika erken çıkarlar. Ama bizim gençlerimiz işe gelirken saate bakarlar bir dakika gecikmez, ama çok enteresandır ki iş bitiği zaman hadi ben gidiyorum derler. Ama saatinden önce asla çıkmaz. Bu bizim için çok önemli birim sorumluları birim amirleri çıkmadan onlar asla çıkmaz. Yeterki kalplerde engel olmasın. Kalplerde nasır olmadığı sürece birlikte Türkiye'de başaramayacağımız hiçbir iş olmaz. Ön yargıları ortadan kaldırıyoruz ve kaldırmaya devam edeceğiz. Bu arkadaşlarımız bizim için down sendromlu değil, hatta müşteriler için bile bu gençlerimiz Okan beydir, Melih bey, Ayşe hanımdır. Biz bu gençlerimize böyle hitap ediyoruz" şeklinde konuştu.


Yusuf Çelebi, projenin Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin'in bakanlık döneminde hazırladığı ve belediye başkanlığı görevinde hayata geçirdiği bir proje olduğunu da belirtti.



Özel gençler de mutlu


Down sendromlu çalışanlardan 25 yaşındaki Ozan Can Tutar da, çalışmanın ve sosyalleşmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, "Tost, çay, kahve servisi yapıyorum. Burada çok mutluyum" dedi.


Kafede çalışan 22 yaşındaki down sendromlu Nevin Altıparmak, insanları çok sevdiğini söyleyerek, "Burada çay, kahve servisi yapıyorum. Müşteriler beni çok seviyor. Ben de onları, herkesi çok seviyorum ve çok mutluyum" ifadelerini kullandı.



Çalışma sevincini kahve-çay ısmarlayarak gösterdi


Kafede çalışan down sendromlu Burak can ise kafede çalışmanın mutluluğunu ise herkese çay ısmarlayarak, gösterdi. Burak Can: "Kahve benden çay benden, herkes gelsin. Mutlu olun lütfen, çünkü biz çalışıyoruz. Sabah geliyoruz, kapıları açıyoruz, masaları siliyoruz. Ve müşterilerimizi bekliyoruz” dedi.



Down sendromlu kızı annesine bakıyor


Down sendromlu Yağmur'un annesi Saime Beşer ise 35 yıldır baktığı özel gereksinimli kızının ise 3 yıldır kendisine baktığını belirterek, "Mutlu kafede çok mutluyuz. Benim kızım da down sendromlu, burada 4 yıldır çalışıyor. Çok memnunuz. 35 yıldır ben kızıma baktım, son 3 yıldır ise artık kızım bana bakıyor. Çok sevinçliyim çok gururluyum. bu çocuklara, böyle bir imkan verdiği için Fatma Şahin'e çok teşekkür ederiz. Bize sunulan bu hizmette emeği olan herkesten Allah razı olsun. Benim kızım zaten sosyal biri. Eğitimi için yıllardır peşinden koşturuyorum. Dernek dernek gezdirdim. Okul okul gezdirdim. Kızım yüzme şampiyonu. Çeşitli yarışmalardan madalyaları da var. Kızım severek buraya geliyor, severek çalışıyor. Bazen izinli günde bile gitmek istiyor, izne bile ayrılmak istemiyor. Çok güzel mutluluklar yaşadık. Bu çocuklar burada başka gözle görülmüyorlar. Özel çocuk olarak görülüyorlar. Önceden dışarıda sanki yşabancı gibi görülürdü, şimdi öyle değil Mutlu Kafe ön yargıları yıktı” şeklinde konuştu.


Çocuklar da Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere kendilerine sahip çıkan herkese teşekkür etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER