Gıda krizinin yarattığı risk raporunun yayınlanan verilerine göre Türkiye, en ağır risk altındaki ilk 11 ülke arasında yer alırken gıda krizinin kilit noktası niteliğinde önem taşıyan buğday ise Gaziantepli üreticinin gündemine oturdu.
Türkiye’de gıdada yıllık fiyat artışının 2021 yılında yüzde 74 olduğu kaydedilen raporda harcanabilir gelirin yüzde 19 azaldığı belirtildi. Gıda krizinin temel ürünlerinden bir tanesi olan Buğday sorunu ise gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı buğday fiyatları Gaziantepli çiftçinin beklentilerini karşılamadı.
GIDA RAPORU SOSYAL HUZURSUZLUK YARATIYOR
Türkiye'nin birinci olduğu gıda enflasyonunda, rapora göre Türkiye'de gıda harcamaları toplam harcamalar içinde yüzde 25 pay alıyor. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde nisan ayında görülen üç hane, mayısta da devam ediyor, endeks ise yıllık yüzde 154,97, aylık yüzde 16.18 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Mayıs'a ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4.38, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 14.88 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 59.15 artış gerçekleşti. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 273,94 ile lifli bitkiler ve yüzde 230,22 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve buğday oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise yüzde 18.28 ile canlı sığırlar (manda dâhil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt oldu.
‘GIDA KRİZİ KAPIDA, BUĞDAYI UCUZA SATMAYIN’
Gaziantep Ziraat Odası Başkanları, ‘Gıda krizinin kapıya dayandığını ve bu dönemde buğdaya özellikle ihtiyaç olacağını dile getirerek çiftçileri ‘Buğdayınızı ucuza satmayın, piyasalar rayına oturduktan sonra satın’ diyerek uyardı.
Gıda enflasyonu, girdi maliyetleri derken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyatlar üzerine dara düşen Gaziantepli çiftçiler ise TMO’nun geçen yıl çiftçiden alım yapmadığını belirterek mazot, gübre, ilaç ve enerji fiyatlarının yüzde 500 arttığını tarımda, TMO’nun açıkladığı fiyatların kendilerini kurtarmadığını dile getirdiler.
Geçen yıl açıklanan fiyatlarında düşük bütçelerde olduğunu ifade eden üretici, TMO’nun piyasadan çiftçiye destek için bile 1 kilo buğday almadıklarını belirterek üretilen buğdayın yalnızca piyasada vatandaşa satıldığını söyledi. Dünya piyasalarında buğday fiyatının 8 TL olduğuna dikkat çeken çiftçiler, ürünlerini ucuza satmayacaklarını söyledi.