ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na atıfta bulunarak, "ABD, Rusya'yı derhal Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na geri dönmeye çağırıyor." dedi. Rusya 17 Temmuz’da anlaşmadan çekilmişti.
Patel, ABD'nin "ulaşması gereken yerlere tahıl göndermeye devam edebileceği yollar ve koridorlar bulmaya" çalıştığını söyledi ve Rus tarafından anlaşmaya geri dönmek istediklerine dair herhangi bir işaret görmediğini ifade etti.
TÜRKİYE'YLE DE GÖRÜŞÜLÜYOR
Amerikan gazetesi Wall Street Journal'e (WSJ) konuşan bir yetkili ise, ABD'nin alternatif bir rota belirlemek için Türkiye, Ukrayna ve bölgedeki diğer müttefikleriyle görüştüğünü yazdı. WSJ ayrıca, olası yeni bir tahıl rotasının Tuna Nehri üzerinden gerçekleşebileceğini ifade etti.
RUSYA, OLASI ALTERNATİF ROTA YOLLARINI DA VURARAK ADETA MESAJ VERİYOR
Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı uzatmayı reddettikten sonra, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna'nın tarım ve liman altyapısına saldırılar düzenledi. Saldırılar, Tuna limanları Reni ve Izmail'i de kapsadı. Rusya bu saldırılarla, oluşturulabilecek alternatif rotaya karşı da mesaj vermiş oldu.
Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmeden önce, Tuna Nehri'ndeki limanları Ukrayna'nın tahıl ihracatının yaklaşık çeyreğini oluşturuyordu. Tahıl mavnalara yükleniyor, önce Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi Romanya'nın kara suları yoluyla nehrin aşağısına sonra da Romanya'nın Karadeniz'deki Köstence Limanı'na aktarılıp oradan da gemilerle gönderiliyordu.
Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın saldırılarda gıda ihracatı için hayati bir rota olan Tuna Nehri üzerindeki Reni Limanı'nda yer alan tahıl ambarlarına zarar verdiğini açıkladı.